Στον πυρήνα και όχι στο περιθώριο της Ευρώπης οι νέοι

Αν υπάρχει κάτι στο οποίο αξίζει να επενδύουν σταθερά οι ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι οι δυνατότητες των νέων ανθρώπων. Κάτι τέτοιο δε συνεπάγεται φυσικά ότι η βιολογική νεότητα αποτελεί από μόνη της εχέγγυο για ένα καλύτερο μέλλον. Είναι αναγκαίο να συντρέχουν ευρύτερες κοινωνικές και πολιτισμικές παράμετροι. Ωστόσο η σύγχρονη ελληνική και διεθνής εμπειρία έχουν χαρτογραφήσει τη σημερινή νέα γενιά ως υψηλότατα εκπαιδευμένη και καταρτισμένη, αποτέλεσμα των εφοδίων που μπόρεσαν να λάβουν από τον οικογενειακό και εκπαιδευτικό τους

περίγυρο, αλλά και των δεδομένων τομών που προσέφεραν οι τεχνολογικές εξελίξεις.

Με αυτές τις «αποσκευές», η θέση των νέων στην Ευρώπη πρέπει να εντοπίζεται στον πυρήνα της και όχι στο περιθώριο. Η πολιτικοποίησή τους στα ευρωπαϊκά κοινά είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης άρα και το δικό τους μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο η συμβολή τους πρέπει να είναι καίρια σε μια σειρά από ζητήματα με κορυφαίο τη διατήρηση και ενίσχυση της υφιστάμενης νομοθεσίας και του πολιτικού πλαισίου προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη. Οι θεμελιώδεις αυτοί κανόνες πρέπει να λειτουργούν ως πυξίδα σε όλα τα κράτη-μέλη, παλαιά και νέα.

Επιπλέον, οι νέοι της Ευρώπης, είτε θεσμικά είτε μέσω άτυπων και ad hoc πρωτοβουλιών μπορούν να εισφέρουν αποτελεσματικά στο διάλογο και τις πολιτικές αποφάσεις για:

Την αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχιας, για την ουσιαστική δηλαδή ανάσχεση της κοινωνικής περιθωριοποίησης. Τα φαινόμενα αυτά πλήττουν ιδιαίτερα τις νεαρές ηλικίες με κίνδυνο τη μηδενική ή μερική ενσωμάτωσή τους στην αγορά εργασίας.Την ανακοπή της εξαναγκασμένης μετανάστευσης με σκοπό την εξεύρεση εργασίας και καλύτερου επιπέδου διαβίωσης με αποτέλεσμα την απώλεια επιστημόνων και εξειδικευμένων επαγγελματιών (brain drain) για την εκάστοτε χώρα προέλευσής τους.Την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας με νομικές ρήτρες που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τέτοιων επιχειρήσεων.Τη διαρκή εκπαίδευση και κατάρτιση στις χώρες της Ε.Ε. με ειδική μνεία για πρόσωπα που κατοικούν σε περιοχές απομακρυσμένες από τα μητροπολιτικά κέντρα.

Οι νέοι της Ευρώπης αξιοποιώντας τα εφόδια τα οποία έλαβαν από τις παλαιότερες γενιές και τις δικές τους δημιουργικές ιδέες θέλουν και μπορούν μια νέα ματιά στην Ευρώπη. Θέλουν και προσδοκούν την ανανέωση των ευρωπαϊκών θεσμών και οργάνων ώστε ο προσδιορισμός «γηραιά» να απηχεί μόνο το ιστορικό βάθος της Ευρώπης και όχι τις πολιτικές της.

Keywords
Τυχαία Θέματα