Σταμενίτης: Δεν στήνουμε κράτος-αστυφύλακα

Τις βάσεις για μια περισσότερο δίκαιη οικονομική αντιμετώπιση των πολιτών θέτει το φορολογικό νομοσχέδιο που συζητά η Βουλή, σύμφωνα με τον βουλευτή Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Διονύση Σταμενίτης.

Ο κ. Σταμενίτης, εκ των πιο στενών συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά, που αξιοποίησε ο σημερινός Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της

Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

“Ο ανορθολογικός καταμερισμός των φορολογικών βαρών δημιουργούσε το αίσθημα της αδικίας ανάμεσα στις φορολογούμενες κατηγορίες.

Στοιχεία του 2011 αποτυπώνουν με σαφή τρόπο την άνιση επιβάρυνση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

Συγκεκριμένα, από τις 5.681.000 φορολογικές δηλώσεις που κατατέθηκαν, οι 3.600.000 υποβλήθηκαν από μισθωτούς και συνταξιούχος, ενώ οι 2.085.000 από ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες, εμπόρους, βιομήχανους, επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα και αγρότες.

Είναι αντιληπτό από όλους μας μέσα σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα ότι, δεν μπορεί να συνεχιστεί, πάνω από 1.160.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες και πάνω από 216.000 έμποροι και βιομήχανοι να δηλώνουν εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ και να μην συνεισφέρουν τίποτα στα δημόσια έσοδα ενώ το βάρος τους το αναλαμβάνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουμε θέσει δεν πρέπει και δεν είναι πλέον δυνατό να εξυπηρετηθούν από μεμονωμένες κατηγορίες.

Οι εν λόγω φορολογικές ρυθμίσεις εξασφαλίζουν δικαιότερη αντιμετώπιση και για αδύναμες κοινωνικές ομάδες, όπως αυτή των ανέργων, που την περσινή χρονιά το ισχύον φορολογικό τους οδήγησε να πληρώσουν φόρο έως και 500 ευρώ.

Μπαίνει τέλος στην ατιμωρησία όσων φοροδιαφεύγουν, οι οποίοι θα ελέγχονται και θα οδηγούνται απευθείας στη δικαιοσύνη.

Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπου αυτή εμφανίζεται.

Δεν στήνουμε ένα κράτος-αστυφύλακα, δεν είναι η πρόθεση μας αυτή.

Θέτουμε όμως τα θεμέλια και προχωράμε σ’ εκείνες τις ενέργειες που θα διασφαλίσουν ένα κράτος αποτελεσματικό, αξιοκρατικό και με διαφάνεια.

Θωρακίζουμε τους θεσμούς και αποκαθιστούμε τις χρόνιες αδικίες.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι, κάθε απόφαση που αφορά τα οικονομικά της χώρας δεν έχει να κάνει μόνο με αριθμούς και υπολογισμένα ποσοστά, όλοι γνωρίζουμε, ότι είναι ταυτόχρονα και απόφαση πολιτική και κοινωνική.

Πιστεύω ότι, αυτές οι ρυθμίσεις είναι το πρώτο βήμα στη λογική μιας ριζικής αλλαγής του φορολογικού και έχουν τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν ότι οι αδικίες του παρελθόντος αίρονται.

Εξαλείφουν τις αντιπαλότητες μεταξύ φορολογούμενων, οι οποίες είχαν σοβαρές επιπτώσεις στη συνοχή της κοινωνίας και στο αίσθημα δικαίου”.

Keywords
Τυχαία Θέματα