Στα δυο η Ιεραρχία για τη διχοτόμηση της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος

Πηγή: www.romfea.gr

Στο τραπέζι της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας θα θέσει προς συζήτηση, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Romfea.gr, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος το θέμα της διχοτόμησης της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης θα παραθέσει την επόμενη εβδομάδα, ενώπιον της Ιεραρχίας, τα επιχειρήματα για τη διχοτόμηση της

Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και την δημιουργία μίας προσωποπαγούς Μητρόπολης.

Πριν μερικούς μήνες η διχοτόμηση θεωρούνταν περισσότερο πιθανή, ωστόσο στη συνέχεια υπήρξαν αντιδράσεις και εντός της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με αποτέλεσμα να “παγώσει” η διαδικασία.

Αντίθετος στη διχοτόμηση της Μητρόπολης φερόταν, σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr, και ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος.

Στην ημερήσια διάταξη της συνόδου της Ιεραρχίας έχει οριστεί να μιλήσει για το θέμα ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο οποίος θεωρείται και ως ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές του Μητροπολίτη Αυλώνος Χριστοδούλου.

Ενός προσώπου που θεωρείται και ο επικρατέστερος να καλύψει την προσωποπαγή Μητρόπολη, εφόσον τελικά προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο.

Αρχιερείς μιλώντας στη Romfea.gr δεν απέκλειαν, τέλος, η Ιεραρχία να αποφασίσει τη διχοτόμηση της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, και η κάλυψη της προσωποπαγούς Μητρόπολης να γίνει ταυτόχρονα με την φερόμενη “αντικατάσταση” του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Κυρίλλου.

Υπέρ και κατά

Οι προσωποπαγείς Μητροπόλεις είναι ένα θέμα που αναμένεται να απασχολήσει επί μακρόν τις συνεδριάσεις της Ι.Σ.Ι. που ξεκινούν την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου.

Δεν είναι λίγοι οι Ιεράρχες που θεωρούν μάταιη και αντικανονική την επαναφορά του θεσμού των προσωποπαγών Μητροπόλεων.

Μητροπολίτες μιλώντας στη Romfea.gr διευκρίνιζαν πως οι προσωποπαγείς Μητροπόλεις ήταν το ”τέχνασμα” που επινοήθηκε για να καλυφθούν οι Αρχιερείς που είχαν εκλεγεί την περίοδο της δικτατορίας και στη συνέχεια είχαν κηρυχθεί έκπτωτοι.

Επίσης Αρχιερείς με επιστολές τους που απηύθυναν στην Ιερά Σύνοδο και στις Μητροπόλεις, όπως ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης, έχουν ταχθεί ανοικτά κατά των προσωποπαγών Μητροπόλεων, τονίζοντας ότι οι κανόνες δεν μιλούν για προσωποπαγείς Μητροπόλεις.

Άλλοι, βέβαια, έχουν ταχθεί υπέρ της δημιουργίας προσωποπαγών Μητροπόλεων έχοντας στο μυαλό τους την κάλυψή τους από συγκεκριμένα πρόσωπα.

Keywords
Τυχαία Θέματα