Σόιμπλε: Η λιτότητα δεν θα σταματήσει

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schäuble, δεν δείχνει να αρνείται εύκολα προτάσεις για συνέντευξη. Αυτή τη φορά, σήμερα το πρωί, ήταν η σειρά της γερμανικής ραδιοφωνίας να φιλοξενήσει τις απόψεις του, οι οποίες αφορούσαν κυρίως στην πολιτική λιτότητας και την αντίκρουση των εκκλήσεων για τερματισμό ή χαλάρωσή της.

«Τότε τα βάσανα θα ξεκινούσαν απλά από την αρχή … Τα χρέη ήταν η αιτία της κρίσης, στην οποία βρισκόμαστε κολλημένοι», είπε, μεταξύ άλλων, χωρίς να παραλείψει να μοιράσει απλόχερα τις συμβουλές του στην Ιταλία και τη Γαλλία.

Συγκεκριμένα,

ο Wolfgang Schäuble είπε ένα ξεκάθαρο «όχι» στην απαίτηση για χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας στην ευρωζώνη:

«Τα χρέη ήταν η αιτία της κρίσης, στην οποία βρισκόμαστε κολλημένοι. Αν λέγαμε τώρα ότι θα κάνουμε ξανά περισσότερα χρέη, τότε τα βάσανα θα ξεκινούσαν απλά ξανά από την αρχή. Αυτό θα ήταν η πιο εσφαλμένη απάντηση».

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι η πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής θα πρέπει να συνεχισθεί απαρέγκλιτα, μιας και τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες παρέχουν επαρκή εργαλεία για παράλληλη τόνωση της οικονομίας:

«Χρειαζόμαστε σταθερότητα και βιώσιμη ανάπτυξη», σχολίασε επί τούτου.

Ο Wolfgang Schäuble αναγνώρισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης αποτελεί η ανεργία ανάμεσα στους νέους, αλλά επισήμανε ότι η αποστασιοποίηση από την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών δεν συνιστά τον ορθό τρόπο αντιμετώπισής της. Παρέπεμψε, ακόμα, στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου, κατά τις οποίες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεσμεύθηκαν να κάνουν περισσότερα για την τόνωση των οικονομιών, χωρίς όμως να εγκαταλείψουν την πολιτική λιτότητας.

Θυμίζουμε ότι μόλις την Δευτέρα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής, Jose Manuel Barroso, είχε υποστηρίξει, σε αντίθεση με όσα πρεσβεύει το Βερολίνο, ότι η τρέχουσα λιτότητα έχει φθάσει στα όριά της, ενώ τόσο ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Martin Schulz, όσο και ο νεοδιορισθείς Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Enrico Letta, κάλεσαν την Ευρώπη σε αλλαγή κατεύθυνσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα