Σόιμπλε: Η Κύπρος θα πρέπει να περιμένει πολύ

«Απέχουμε πολύ από αυτό». Με αυτά τα λόγια, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο Wolfgang Schüble παραπέμπει στο μέλλον τις αποφάσεις για αποστολή βοήθειας στην Κύπρο. Μάλιστα, θεωρεί ότι οι αποφάσεις αυτές δεν θα πρέπει να θεωρούνται καν δεδομένες, μιας και δεν είναι ξεκάθαρο το πόσο σημαντική είναι η Κύπρος

για την ευρωζώνη.

Ως γνωστόν, στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και βουλής, υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις για την προοπτική έγκρισης πακέτου στήριξης προς την Κύπρο. Αιτία ή αφορμή αποτελεί η εισροή στις κυπριακές τράπεζες ρωσικών κεφαλαίων αμφιβόλου προέλευσης.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε σχετικά ότι «δεν είναι καν βέβαιο αν μέσω των προβλημάτων της Κύπρου τίθεται η ευρωζώνη συνολικά σε κίνδυνο». Αυτό όμως το θεωρεί «μια από τις προϋποθέσεις για να εισρεύσουν χρήματα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης». «Απέχουμε πολύ ακόμα, ώστε να μπορούμε να λάβουμε αποφάσεις για πακέτο βοήθειας», πρόσθεσε.

Μεγάλο κομμάτι αυτής της βοήθειας προορίζεται για τις κυπριακές τράπεζες. Ο Schäuble δηλώνει επί τούτου:

«Είναι αλήθεια ότι ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου, συγκριτικά με την οικονομική δύναμη της χώρας, έχει εμφανώς δυσανάλογες διαστάσεις. Και είναι ακόμα αλήθεια, ότι τεράστια κεφάλαια Ρώσων πολιτών εισρέουν σε κυπριακούς λογαριασμούς και επιστρέφουν στη Ρωσία». Συμπληρώνει όμως, ότι μέχρι τώρα δεν υφίστανται αποδείξεις για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κι έτσι η γερμανική κυβέρνηση δυσκολεύεται να αιτιολογήσει το μπλοκάρισμα της στήριξης.

«Δεν μπορώ ως υπουργός οικονομικών να εξασκώ σοβαρή πολιτική στη βάση εικασιών» λέει, στέλνοντας μήνυμα και στην αντιπολίτευση που αντιδρά.

Όμως, το γεγονός ότι προτάσσει τους συνολικούς κινδύνους για την ευρωζώνη έναντι της σημασίας της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα πρέπει να κάνει την Λευκωσία να ανησυχεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα