Σκόπια: Με αποχή από τις δημοτικές εκλογές απειλεί η αντιπολίτευση

Με αποχή από τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου προειδοποιεί η αντιπολίτευση στα Σκόπια, κατηγορώντας την κυβέρνηση ως μη δημοκρατική, και ειδικά μετά από τα επεισόδια εντός και εκτός Βουλής κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού. Παράλληλα συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις της ΠΓΔΜ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Δεκεμβρίου 2012 οι αστυνομικοί που ήταν επιφορτισμένοι με την ασφάλεια του κοινοβουλίου, απομάκρυναν πρώτα τους δημοσιογράφους από τα θεωρεία της Βουλής και λίγο αργότερα τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση, υπό τη «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, αποχώρησε από τη Βουλή και από την επόμενη ημέρα ξεκίνησε αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της ΠΓΔΜ. Σχολιάζοντας τα επεισόδια στη Βουλή, έκανε λόγο για «βίαιη κατάλυση της δημοκρατίας» και διεμήνυσε ότι θα συνεχίσει τον «ανένδοτο πολιτικό αγώνα»: «Στις 24 Δεκεμβρίου κατέστη πλέον σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση καταφεύγει στη βία και δεν είναι σε θέση να διοργανώσει δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές. Γι αυτό δεν θα συμμετάσχουμε στις εκλογές. Η πολιτική σκηνή της χώρας θα μεταφερθεί στους δρόμους», τόνισε ο αντιπρόεδρος του SDSM Γκόρνταν Γκεοργκίεφ. Παράλληλα, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης και ο ίδιος ο αρχηγός του SDSM Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο πριν από μερικές ημέρες να μην συμμετάσχουν στις δημοτικές εκλογές.

Εν τω μεταξύ, η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καταδίκασαν χθες την απομάκρυνση των δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ από τη θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής στις 24 Δεκεμβρίου, καταγγέλλοντας «διαρκή επιδείνωση των συνθηκών άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος στην ΠΓΔΜ». Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία, ανακοίνωσε ότι «ύστερα από έρευνα και έλεγχο του σχετικού οπτικοακουστικού υλικού δεν προκύπτει ότι οι επιφορτισμένες με την ασφάλεια της Βουλής αστυνομικές δυνάμεις υπερέβησαν την αρμοδιότητά τους ή άσκησαν υπερβολική βία κατά την απομάκρυνση των δημοσιογράφων από την αίθουσα του Κοινοβουλίου στις 24 Δεκεμβρίου». Η ανακοίνωση του υπουργείου καταλήγει, λέγοντας «Ως εκ τούτου, οι καταγγελίες και αιτιάσεις της Ένωσης Δημοσιογράφων της χώρας είναι αβάσιμες».

Από την πλευρά της, η Ένωση Δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευσή της από τα αποτελέσματα της έρευνας του υπουργείου Εσωτερικών και ανήγγειλε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα