Σιαρλή: Το ελληνικό κούρεμα ήταν ένα λάθος

«Το ελληνικό κούρεμα ήταν ένα λάθος» ισχυρίζεται ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Βάσος Σιαρλή, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, διευκρινίζοντας ότι αυτή του η άποψη στηρίζεται στην αναταραχή που προκλήθηκε στις αγορές:

«Η διαγραφή χρέους της Ελλάδας ήταν ένα δώρο για αυτήν.

Εμείς δεν ζητάμε δώρα. Ζητάμε κατανόηση και δάνειο με δίκαιους όρους, ώστε να μπορέσουμε να υπερβούμε αυτές τις δημοσιονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε τώρα».

Επιπλέον, ο Σιαρλή δεν απέκλεισε την πιθανότητα η Κύπρος να προωθήσει τις επιβαλλόμενες ιδιωτικοποιήσεις, αν αυτό κριθεί απαραίτητο για την επισφράγιση της συμφωνίας με τους εταίρους της ευρωζώνης.

Τέλος, επιβεβαίωσε ότι η Λευκωσία αιτήθηκε επισήμως από τη Ρωσία την πενταετή μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο λήγει το 2016.

Θυμίζουμε ότι η Κύπρος βρέθηκε στα όρια της χρεοκοπίας μετά το πλήγμα που δέχθηκε το τραπεζικό της σύστημα από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Οι ζημίες που κατέγραψαν οι κυπριακές τράπεζες, συνδεδεμένες με τις ελληνικές, αποσταθεροποίησαν την οικονομία της και οδήγησαν στην ανάγκη αναχρηματοδότησης με διεθνή παρέμβαση. Αυτή εκκρεμεί λόγω απαιτήσεων των χωρών της ευρωζώνης, που η Λευκωσία αρνείται προς το παρόν να εκπληρώσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα