Ρύθμιση-σκούπα για τα προαπαιτούμενα

(Photo: Eurokinissi)

Με τη ρύθμιση-σκούπα που φέρνει στη Βουλή την Πέμπτη και θα ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή, η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες, πριν ο Γιάννης Στουρνάρας μεταβεί στο Eurogroup της 13ης Μαΐου,

όπου και αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Με τη ρύθμιση θα κλείνουν μεταξύ άλλων:

-το θέμα των απολύσεων επίορκων και των αποχωρήσεων στο δημόσιο

-η συνέχιση της είσπραξης του ΕΕΤΗΔΕ και το 2013 (μειωμένο κατά 15%)

-η θέσπιση του ενιαίου φόρου στα ακίνητα από την 1η Ιανουαρίου του 2014

-οι ρυθμίσεις για αποπληρωμή σε 48 δόσεις για οφειλές προς τις εφορίες και τα ταμεία

-οι ρυθμίσεις των ενυπόθηκων δανείων προς τις τράπεζες

-η επέκταση της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων

-η άρση των εμποδίων στο λιανικό εμπόριο, με βασικότερη διάταξη την Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.

Η κυβέρνηση ανοίγει πλέον επισήμως το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, επιδιώκοντας σε πρώτη φάση την πιλοτική μείωσή του για 6 μήνες. Το θέμα θα περιλαμβάνεται στο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου, που συντάσσεται αυτές τις ημέρες από την κυβέρνηση και την τρόικα και θα προβλέπει την έναρξη της συζήτησης τον Ιούνιο.

Τα στοιχεία που θα παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο για την στήριξη των επιχειρημάτων του είναι ότι η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στην εστίαση οδήγησε σε αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, η ετήσια αύξηση στα έσοδα από την αύξηση του συντελεστή από το 13% στο 23% έφθασε μόλις στα 160 εκ. ευρώ, έναντι 1 δισ. ευρώ, που ήταν η αρχική πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου και 800 εκ. ευρώ της διορθωμένης πρόβλεψης του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του 2012.

Παράλληλα, η αύξηση του ΦΠΑ οδήγησε πολλές επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης σε συρρίκνωση των λειτουργιών τους ή λουκέτο, ενώ ενισχύθηκε η φοροδιαφυγή, αφού η φορολογική βάση συρρικνώθηκε πολύ περισσότερο από ότι θα δικαιολογούσε η μείωση της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ.

Το δεύτερο “καυτό μέτωπο” στη φορολογία, δηλαδή η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, δεν πρόκειται να αποτυπωθεί -ούτε ως προοπτική- στο επικαιροποιημένο κείμενο του Μνημονίου, όμως η κυβέρνηση σχεδιάζει να το φέρει εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τρόικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα