Ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Σε μια σειρά από σημαντικές ρυθμίσεις ώστε να «ανασάνουν» τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προχωρά η Πολιτεία. Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γ. Στεργίου, υπάρχουν ήδη πρωτοβουλίες του υπουργείου για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών, με τη βελτίωση της κείμενης νομοθεσίας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται από την ύφεση.

“Είναι αδιανόητο να δίνονται δικάσιμοι για το 2018 και το 2019 ενώ σε όλο τον κόσμο αυτού του είδους οι υποθέσεις διευθετούνται προδικαστικά ή σε σύντομο χρόνο” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, στο κομμάτι του

εξωδικαστικού συμβιβασμού, δεν θα απαιτεί τη συναίνεση όλων των πιστωτών αλλά αυτός που έχει το 51% της οφειλής θα μπορεί να οδηγήσει σε ρύθμιση και τους υπόλοιπους πιστωτές.

Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη να πληρώνει αυτά που ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να πληρώνει και να συμψηφίζεται το ποσό μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμβιβασμού.

Οι δανειολήπτες θα πληρώνουν μόνο τους τόκους για τέσσερα χρόνια με επιτόκιο εξαιρετικά χαμηλό. Με βάση υπολογισμούς του υπουργείου, αυτή η δόση δεν θα υπερβαίνει τα 200 ευρώ, οπότε αυτό θα δώσει ανάσα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ και αν η πληρωμή των τόκων υπερβαίνει το 30%, το ποσό θα προσαρμόζεται και δεν θα πληρώνει ο υπερχρεωμένος δανειολήπτης όλους τους τόκους.

Τέλος, μετά την τετραετία, μέσα στην οποία προβλέπονται οι διευκολύνσεις, υπολογίζεται ότι θα έχει αρχίσει πάλι η ανάπτυξη στη χώρα. Αν έχει συμβεί αυτό τότε εξετάζεται η εισαγωγή της μηδενικής καταβολής δόσης για ανέργους με μηδενικά εισοδήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα