Ρεν: Επικίνδυνος ο διάλογος για τον πολλαπλασιαστή

Ο ευρωπαίος νομισματικός επίτροπος, Όλι Ρεν τόνισε πως το ζήτημα του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή που έχει ανακύψει κατά τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα δεν προσφέρει τίποτα θετικό, ενώ παράλληλα εγείρει τον κίνδυνο «διάβρωσης της εμπιστοσύνης που έχουμε επίπονα χτίσει» κατά τα τελευταία χρόνια.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Ρεν επισημαίνει πως οι πρόσφατες σχετικές μελέτες που έχουν

διενεργηθεί έχουν «ιδιαίτερα περιορισμένη χρησιμότητα».

«Το 2009, το έλλειμμα είχε φτάσει στο 15,6% του ΑΕΠ και οι αγορές δεν ήταν πλέον διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν τα υψηλά επίπεδα χρέους της Ελλάδας. Ήταν αυτή η κατάσταση που οδήγησε στο λανσάρισμα του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας τον άνοιξη του 2010», συνεχίζει ο κ. Ρεν, σημειώνοντας ωστόσο πως από το «περασμένο καλοκαίρι» έχουν επιτευχθεί «πάρα πολλά» από τη χώρα μας όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, με συνέπεια το ελληνικό πρόγραμμα να βρίσκεται πλέον «αποφασιστικά ενός δρόμου».

«Πλέον εναπόκειται στις ελληνικές Αρχές να βεβαιώσουν, μέσω αποφασιστικής υλοποίησης του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, πως αυτή η εμπιστοσύνη εξακολουθεί να αυξάνεται», συνεχίζει ο ευρωπαίος επίτροπος.

Όπως αναφέρει σε επιστολή του που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα ο κ. Ρεν, η εν λόγω συζήτηση «δεν μας έχει προσφέρει καλύτερη οπτική».

Θυμίζουμε πως νωρίτερα σήμερα ο κ. Ρεν ρωτήθηκε και για το θέμα του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, αλλά δεν έδωσε σαφή απάντηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα