Προεκλογικός προϋπολογισμός, με ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα νοικοκυριά, στη Σουηδία

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση στη Σουηδία παρουσίασε σήμερα ένα προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο περιέχει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα νοικοκυριά για το 2014—χρονιά κατά την οποία η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με βουλευτικές εκλογές.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών Άντερς Μποργκ στο Χάρπσουντ, κοντά στη Στοκχόλμη. Συμπεριλαμβάνει ένα πακέτο μέτρων για την τόνωση της οικονομίας ύψους 25 δισεκ. κορόνων, ή περίπου 3 δισεκ. ευρώ, κυρίως υπό μορφή φορολογικών

ελαφρύνσεων. Το σχέδιο του προϋπολογισμού αναμένεται να παρουσιαστεί πιο λεπτομερειακά τον Σεπτέμβριο.

Μιλώντας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Μποργκ είπε ότι εν μέσω μιας δύσκολης παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας, η κυβέρνηση της Σουηδίας θέλει να αποφύγει την υπερφορολόγηση των πολιτών.

“Το λογικό είναι να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη και τα νοικοκυριά, να φροντίσουμε τα νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν καλύτερα”, ανέφερε ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών.

Μια οικονομολόγος της τράπεζας Nordea πάντως εκτίμησε μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι οι εξαγγελίες αυτές του Μποργκ ήταν “αναμενόμενες, ενόψει των εκλογών”.

Η κυβέρνηση αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2014, στο 2,5% από 2,2%. Αυτή για την ανάπτυξη το 2013 παρέμεινε αμετάβλητη, στο 1,2%.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Σουηδίας αναμένεται να φθάσει το 1,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της το 2014, όπως και το 2013.

Η κυβέρνηση της κεντροδεξιάς, στην εξουσία από το 2006, θεωρείται με βάση τις δημοσκοπήσεις σχεδόν δεδομένο ότι θα χάσει τις εκλογές, οι οποίες προβλέπεται να διεξαχθούν το Σεπτέμβριο του 2014.

Μια από τις πιο συχνά αναφερόμενες αιτίες της δυσαρέσκειας των πολιτών είναι το ποσοστό της ανεργίας, που προβλέπεται να μειωθεί στο 8,1% το 2014 από 8,4% το 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα