Πραγματικές αξίες στη ζωή

Ο υπερκαταναλωτικός τρόπος ζωής της «αναπτυγμένης» δύσης, με δεδομένη την κρίση στην οικονομία, την κοινωνία, τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τη νοοτροπία σε αντιπαράθεση με τους όρους διαβίωσης των περισσότερων χωρών της Αφρικής ή κάποιων της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής θα έπρεπε να μας βάλει όλους σε σκέψεις. Εικόνες από ντοκυμαντέρ, οδοιπορικά ή ρεπορτάζ (πρόσφατα και παλαιότερα) που μας μεταφέρουν το κλίμα, την ατμόσφαιρα και την καθημερινή ρουτίνα αυτών των ανθρώπων όφειλε να μας προβληματίσει. Όλους μας! Ηγέτες και πολίτες της «πολιτισμένης» Ευρώπης και της «υπερδύναμης» από την

άλλη πλευρά του ατλαντικού.

Όλη η αλήθεια στα μάτια εκείνων των παιδιών. Στα λόγια και στα βλέμματα εκείνων των ανθρώπων. Χωρίς αερολογίες, περιττές κουβέντες και κοσμητικά επίθετα. Λόγια που σε «τρυπάνε» και σου προκαλούν ανατρηχίλα. Που σε βάζουν σε περισυλλογή. Όνειρα που έχουν να κάνουν με την εξασφάλιση αυτών που εμείς θεωρούμε αυτονόητα ή τα σπαταλούμε αλόγιστα από την πληθώρα τους. Όπως η τροφή και το νερό. Τα καθαρά ρούχα και ένα ζευγάρι παπούτσια. Δεν αναφέρω τα φάρμακα και την περίθαλψη. Αυτά έπονται.

Είναι εγκληματικό, στην εποχή μας, λαοί ολόκληροι να φυτοζωούν, άνθρωποι να λιμοκτονούν και μικρά παιδιά να πεθαίνουν από ασυτία και έλλειψη νερού την ίδια ώρα που «μυθικά» ποσά ξοδεύονται δεξιά και αριστερά. Εξοπλισμοί, αναθεωρητικά προγράμματα τραπεζικών ιδρυμάτων, μαύρο χρήμα από κακουργηματικές πράξεις, προγράμματα επενδύσεων, ερευνητικά προγράμματα, μελέτες, συνέδρια, συμβούλια, συσκέψεις και χίλια δυο άλλα που φαντάζουν περιττά, κουτά και οξύμωρα μπροστά στην αληθινή πραγματικότητα. Την ανάγκη του ανθρώπου για ζωή!

Συστήματα εξουσιών, πολιτικά παιχνίδια, διαφθορά, αλαζονεία. Κυρίαρχοι, μεγιστάνες, πολεμοκάπιλοι, στην πλανητική διαμάχη για δόξα, χρήμα και επικράτηση. Ένα κυνήγι ματαιοδοξίας. Πόσοι είναι όλοι αυτοί; Μηδαμινοί μπροστά στον παγκόσμιο πληθυσμό. Μια ομάδα, η οικονομική ελίτ όπως θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται, που διαφεντεύουν την τύχη ενός ολόκληρου πλανήτη. Που κερδίζουν σε βάρος της μάζας. Που εναλλάσσονται σε θέσεις εξουσίας στην πλάτη των πολλών. Που καταδυναστεύουν για να μπορούν να ζουν βασιλικά στις επαύλεις τους.

Τί ειρωνία; Τί ανισσοροπία; Αδικία, απανθρωπιά, ματαιότητα!

Keywords
Τυχαία Θέματα