Πέρες: Η επαναπροσέγγιση Τουρκίας – Ισραήλ δεν σχετίζεται με την Κύπρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των επαφών του στο Ισραήλ και από όσα έχει ακούσει από τους συνομιλητές του.

Όπως είπε, είναι υπό συζήτηση συμφωνία για συνεκμετάλλευση κοινών κοιτασμάτων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, ενώ, πρόσθεσε ότι «αρχίζει παράλληλα στρατηγικός διάλογος για την ενεργειακή ασφάλεια μεταξύ των δύο χωρών».

Ανέφερε επίσης ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ισραήλ, μεταξύ άλλων ο Σιμόν Πέρες

του έδωσε πολύ καλές συμβουλές σε σχέση με την οικονομική κρίση την οποία βίωσε και ο ίδιος πριν αρκετά χρόνια όταν ήταν πρωθυπουργός της χώρας.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι έλαβε κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις από όλους τους συνομιλητές του ότι «η επαναπροσέγγιση Τουρκίας – Ισραήλ δεν σχετίζεται με τις καλές σχέσεις και προθέσεις του Τελ Αβίβ απέναντι στην Κύπρο».

Σε σημαντικές συμφωνίες μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ κατέληξε και ο υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος είχε συνάντηση με τους Ισραηλινούς υπουργούς Τουρισμού και Εμπορίου.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι μεταξύ άλλων υπήρξε συμφωνία για προώθηση κοινών τουριστικών θεματικών πακέτων όπως είναι για παράδειγμα ο θρησκευτικός τουρισμός.

Θα μπορούσε είπε, να γίνει ένα πακέτο για επίσκεψη στους Αγίους Τόπους και στα Βυζαντινά Μοναστήρια της Κύπρου.

Υπήρξε επίσης συμφωνία για περαιτέρω συζήτηση του ζητήματος που αφορά τους ανοικτούς αιθέρες και σημείωσε ότι υπάρχει δέσμευση από πλευράς του Ισραήλ να προωθήσει επίλυση της εκκρεμότητας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης στη σύσταση ειδικών ομάδων για επεξεργασία και προώθηση που αφορούν τα υπουργεία Τουρισμού και Εμπορίου όπως είναι για παράδειγμα η δημιουργία τεχνολογικού πάρκου.

Οι κύριοι Κασουλίδης και Λακκοτρύπης είχαν το απόγευμα στα Ιεροσόλυμα συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ απόψε θα έχουν στο Τελ Αβίβ δείπνο εργασίας με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα