Πέντε χρόνια από την ενθρόνιση του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου (photos)

Πηγή: www.romfea.gr

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε χθες στον Καθεδρικό Ναό της Μόσχας, η πέμπτη επέτειος από την ενθρόνιση του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου.

Στην πανηγυρική θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Πατριάρχης Κύριλλος, συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Κρουτίσης Ιουβενάλιο, Κισινάου Βλαδίμηρο, Καζακστάν Αλέξανδρο, Τασκένδης Βικέντιο, Σάρανσκ Βαρσανούφιο, Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, Ανατολικής Αμερικής και Ν. Υόρκης Ιλαρίωνα (ROCOR), Μπορισπίλ Αντώνιο, και πλήθος Επισκόπων της Ρωσικής Εκκλησίας.

Να αναφερθεί ότι

στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, κληρικοί, μοναχοί και μοναχές από Μονές της Ρωσίας, καθώς και εκατοντάδες πιστοί.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Κρουτίσης κ. Ιουβενάλιος, ανέγνωσε μια ειδική ευχαριστιακή προσευχή και στη συνέχεια εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου ανέγνωσε συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Πατριάρχη Κύριλλο.

“Σήμερα, η Ρωσική Εκκλησία εορτάζει τα πέντε χρόνια από την ενθρόνισή Σας. Η σημερινή κοινή Θεία Λειτουργία είναι ιστορική για την Ρωσική Εκκλησία και την πατρίδα μας”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Κρουτίσης.

Σε άλλο σημείο ο κ. Ιουβενάλιος τόνισε: “Πέντε χρόνια έχουν περάσει από τότε που το Άγιο Πνεύμα σας εξέλεξε στον Πατριαρχικό Θρόνο της Ρωσίας. Με υπομονή και αξιοπρέπεια σηκώνεται τον σταυρό της διακονίας Σας, βάζοντας πάντα πρώτο μέλημα την ενότητα της Εκκλησίας.”

“Σ’ αυτά τα πέντε χρόνια έχουν δημιουργηθεί 46 μητροπολιτικές έδρες, 114 νέες επισκοπές και τώρα συνολικά είναι 273, με 312 Επισκόπους. Ακούραστος πάντα αγωνίζεστε για τον αμπελώνα του Κυρίου”, πρόσθεσε ο κ. Ιουβενάλιος.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Κρουτίσης υπογράμμισε: “Η ζωή σας, είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στον θεό, τον λαό και την πατρίδα. Το παράδειγμα σας, εμπνέει όλους τους Αρχιερείς, τους ιερείς, τους μοναχούς και τους λαϊκούς.”

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέγνωσε συγχαρητήριο μήνυμα του Προέδρου, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται στην συνεργασία της πολιτείας με την Εκκλησία, υπογραμμίζοντας τους διακριτούς ρόλους.

Τέλος ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας τίμησε τον Επίσκοπο Κασίρας κ. Ιωβ (Καναδά) για τα 50 χρόνια από την γέννησή του, αλλά και για την διακονία του με το παράσημο του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ 2ου βαθμού.

Επίσης τίμησε τον Μητροπολίτη Κεμέροβο κ. Αρίσταρχο για 55α γενέθλια του, καθώς και για την ποιμαντική του διακονία.

Τέλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Πούτιν, του Αρχιερείς αλλά και όσους προσευχήθηκαν μαζί του, στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα