Πάπυρος με αναφορά στη ‘σύζυγο’ του Ιησού αποδεικνύεται γνήσιος

Η KarenKing, καθηγητρια στη θεολογική σχολή του Harvard, και η ερευνητική της ομάδαισχυρίζονται πως, σύμφωνα με μια σειρά από tests, ένα κομμάτι πάπυρου που φαίνεται να αναφέρει τη ‘σύζυγο’ του Ιησού είναι όντως ένα αρχαίο έγγραφο και όχιαποτέλεσμα πλαστογραφίας.

Το κείμενο είναι γραμμένο στην κοπτική διάλεκτο και φαίνεται να περιέχει ένα διάλογο όπου ο Ιησούς αναφέρεται στη ‘σύζυγό’ του.

ΗKingγράφειστηTheologicalReviewτουHarvardότι

ο πάπυρος είναι σχεδόν σίγουρα προϊόν αρχαίων χριστιανών της Αιγύπτου και πιθανότατα χρονολογείται από τον 8ο αιώνα, σύμφωνα με παλαιομέτρηση με άνθρακα και χημικά τεστ στο μελάνι που διεξήγαγαν. Κανένα από τα τεστ δεν επιβεβαιώνει ότι ο πάπυρος αποτελεί σύγχρονη δημιουργία ή προϊόν πλαστογραφίας.

Το εν λόγω απόσπασμα είναι ευανάγνωστο και εύκολα διακρίνονται οι λέξεις “Ο Ιησούς τους είπε, ‘Η σύζυγος μου.… Θα είναι επίσης ακόλουθος/μαθήτριά μου”

ΟιJamesYardleyαπότοColumbiaUniversityκαιAlexisHagadornαπότη βιβλιοθήκη τουColumbiaχρησιμοποίησαν τεχνική μικρο-φασματογραφίας για να προσδιορίσουν ότι το μελάνι στον πάπυρο ταιριάζει με δείγματα από άλλους πάπυρους που χρονολογούνται από τον 1ο μέχρι τον 8ο αιώνα.

Η Καθ. Kingανακοίνωσε πρώτη φορά την ύπαρξη του κομματιού αυτού από πάπυρο το Σεπτέμβριο του 2012 στο Παγκόσμιο Κοπτικό Συνέδριο στη Ρώμη και το ονόμασε “Ο ισχυρισμός της συζύγου του Ιησού”

Η ανακοίνωσή της προκάλεσε διαμάχη, με τους Χριστιανούς και τους θρησκευτικούς λόγιους να πιστεύουν ότι το έγγραφο είναι προϊόν πλαστογραφίας εξαιτίας της λανθασμένης γραμματικής, του γραφικού χαρακτήρα και του χρώματος και της ποιότητας του μελανιού. Η εφημερίδα του Βατικανού, επίσης, δημοσίευσε ένα άρθρο μετά την ανακοίνωση της καθηγήτριας αποκαλώντας το έγγραφο ψεύτικο.

Φυσικά, η Καθ. Kingδεν ισχυρίστηκε ότι απέδειξε την ύπαρξη συζύγου του Ιησού αλλά ότι αρχαίοι χριστιανοί έγραψαν γι’ αυτή την πιθανότητα.

“Το κυρίως θέμα του αποσπάσματος είναι να επιβεβαιώσει ότι οι γυναίκες, μητέρες και σύζυγοι, μπορούν να είναι μαθητές του Ιησού, ένα θέμα που έχει συζητηθεί εντόνως τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού καθώς η διατήρηση της παρθενίας και της αγαμίας αυξανόμενα γινόταν ισχυρό ζητούμενο” λέει η King.

“Το απόσπασμα μας δίνει ένα λόγο να ξανασκεφτούμε αυτά που νομίζαμε ότι ξέραμε και να αναρωτηθούμε τι ρόλο έπαιξε ιστορικά η οικογενειακή κατάσταση του Ιησού στις διενέξεις των πρώτων Χριστιανών για την αγαμία, το γάμο και την οικογένεια” καταλήγει η Καθ. King.

Keywords
Τυχαία Θέματα