Παπούλιας: “Ελλάδα και Βουλγαρία ξεπεράσαμε τις δυσκολίες του παρελθόντος”

Κατά την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραλλήλισε τις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις με τις σχέσεις Γαλλίας-Γερμανίας και εκτίμησε ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν ξεπεράσει τις δυσκολίες του παρελθόντος.

Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στη βελτίωση και ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών σε μία σειρά από τομείς. «Θα μπορούσα να τις συγκρίνω

με αυτές της Γερμανίας – Γαλλίας», σημείωσε, «με την έννοια ότι ξεπεράσαμε τις δυσκολίες του παρελθόντος». «Υπάρχει μια εγκάρδια σχέση στρατηγικής σημασίας, η οποία συμβάλει ιδιαίτερα στην ισορροπία γενικότερα των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής», εκτίμησε και ακολούθως αναφέρθηκε στη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο γειτόνων.

«Προβλήματα λοιπόν δεν υπάρχουν, βελτιώσεις μπορούμε να κάνουμε. Οι οικονομικο-εμπορικές σχέσεις μας είναι πολύ καλές, αλλά δεν ανταποκρίνονται με τις πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών», παρατήρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς, όπως είπε, «το επίπεδο του 1,5 δισ. ευρώ είναι μικρό».

Στην συνέχεια ο κ.Μπορίσοφ συμφώνησε ότι εδώ και δεκαετίες οι σχέσεις Ελλάδος – Βουλγαρίας είναι πάρα πολύ καλές, ανεξάρτητα, όπως επεσήμανε, από ποια κόμματα βρίσκονται στην εξουσία. Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Στρυμώνα θα βελτιωθούν κατά πολύ και οι εμπορικές ανταλλαγές, τονίζοντας ότι στην πράξη ο οδικός αυτός άξονας θα συνδέσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τα λιμάνια της Βουλγαρίας, ενώ παράλληλα η σύνδεση Θράκης – Έβρου θα βελτιώσει τις συγκοινωνίες με τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο κ. Μπορίσοφ αναφέρθηκε επίσης στην πολύ καλή συνεργασία της χώρας του με τη Σερβία και στη νέα οδική σύνδεση των δύο πρωτευουσών. «Έτσι», σημείωσε, «τα επόμενα χρόνια θα δούμε πόσο πολύ θα αλλάξει η κίνηση μεταξύ Σόφιας και Θεσσαλονίκης κυρίως, αλλά και μεταξύ Σόφιας και Αθήνας και στον τομέα του τουρισμού, αλλά κυρίως στον τομέα των μεταφορών και της διακίνησης εμπορευμάτων». Το ίδιο, πρόσθεσε, ισχύει και στον τομέα της οικολογίας και του περιβάλλοντος, καθώς κατά μεγάλο μέρος τα ύδατα που εκρέουν από τη Βουλγαρία, από τους διασυνοριακούς ποταμούς, έχουν καθαριστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα