Παπαδημούλης: Να μην παίζει με τη φωτιά η κυβέρνηση

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Real News” παραχώρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, υποστηρίζοντας ότι “ορισμένοι ακραίοι, που είναι δυστυχώς άνθρωποι του Αντώνη Σαμαρά, μηχανεύονται προβοκάτσιες και σχέδια αποσταθεροποίησης”.

Αναλυτικά, το κείμενο της συνέντευξης του Δημήτρη Παπαδημούλη στη “Real News” και τη δημοσιογράφο Μαριτίνα Ζαφειριάδου έχει ως εξής:

“Ο πρώτος πλεονασματικός προϋπολογισμός

από το 2001 και μετά είναι αυτός που κατατέθηκε εν είδει προσχεδίου στη Βουλή αυτή την εβδομάδα. Γιατί αντιτίθεστε; Δεν είναι επιτυχία;

Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2014 στηρίζεται σε υπεραισιόδοξες προβλέψεις και δημιουργική λογιστική. Βρίσκεται «στον αέρα» γιατί δεν υπάρχει η συμφωνία με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό και τα μέτρα που απαιτούνται. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει πίσω από το ανύπαρκτο «success story», το 1,5 εκατομμύριο άνεργους, τις περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη, την αύξηση των άμεσων φόρων, το μη βιώσιμο δημόσιο χρέος. Το πρωτογενές πλεόνασμα, από μόνο του, δεν αρκεί, όσο συνεχίζεται το άδικο και καταστροφικό Μνημόνιο και το «ναι σε όλα» στη Μέρκελ.

Εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρξει λύση στο ελληνικό πρόβλημα χωρίς κούρεμα του χρέους και νέο δάνειο χωρίς νέα μέτρα, όπως επιμένει η κυβέρνηση;

Όχι, βέβαια. Ακόμη και το ΔΝΤ, στην τελευταία έκθεσή του, επισημαίνει ότι απαιτείται κούρεμα. Η γερμανική «λύση», την οποία έσπευσε κάκιστα να αποδεχθεί ο κ. Στουρνάρας, με επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων και μείωση των επιτοκίων, δεν καθιστά το δημόσιο χρέος βιώσιμο. Μετατρέπει οριστικά τη χώρα σε «αποικία χρέους» για δεκαετίες και τορπιλίζει την ανάπτυξη. Όσο για το νέο δάνειο, τα έχουν πει ήδη οι κ.κ. Σόιμπλε και Ντράγκι. Η επεξεργασία του νέου Μνημονίου που θα ονομαστεί αλλιώς, έχει ήδη αρχίσει και ας το αρνείται, ψευδόμενη, η κυβέρνηση Σαμαρά.

Περίπου δύο στους δέκα συμπολίτες μας θεωρούν ακόμα και τώρα λάθος την σύλληψη στελεχών της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Πώς το ερμηνεύετε αυτό; Σας φοβίζει;

Με προβληματίζει, δεν με φοβίζει. Η δημοκρατία μπορεί και πρέπει να κερδίσει τη μάχη ενάντια στο φασισμό. Αυτή η μάχη είναι κυρίως πολιτική και δεν θα είναι κούρσα εκατό μέτρων. Η ανυποληψία του πολιτικού συστήματος, η απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών, η οικονομική εξόντωση μεγάλου τμήματος της κοινωνίας, η έλλειψη σοβαρής μεταναστευτικής πολιτικής, η ανοχή της Χρυσής Αυγής από θεσμικούς φορείς, το «χάϊδεμά» της από το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον, η άθλια θεωρία των δύο άκρων, η έλλειψη ιστορικής μνήμης και παιδείας, είναι τομείς όπου απαιτούνται τομές σε δημοκρατική κατεύθυνση.

Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να πάει τον πόλεμο κατά της Χρυσής Αυγής μέχρι τέλους. Τι σας φοβίζει στην υπόθεση; Γιατί επιτίθεστε στο πρωθυπουργικό περιβάλλον;

Ο κ. Σαμαράς είναι δυστυχώς ο ίδιος, εμπνευστής της άθλιας θεωρίας των δύο άκρων. Η όψιμη αντιφασιστική ρητορική του πρωθυπουργού, δεν αρκεί και δεν πείθει. Πρέπει να μπει πιο βαθιά το νυστέρι στους ναζιστικούς θύλακες μέσα στον κρατικό μηχανισμό. Να αναζητηθεί, παρά τις μεγάλες μας διαφορές, μια ευρύτατη συνεννόηση για την πολιτική απομόνωση του ναζισμού και την αυστηρή τιμωρία των εγκληματικών του πράξεων.

Η κυβέρνηση πάντως σας καλεί σε κοινό μέτωπο. Τι απαντάτε;

Ότι είναι υποκριτές. Δηλαδή καλούν εμάς, το δήθεν ένα άκρο, σε κοινό μέτωπο εναντίον του άλλου άκρου; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Για να είναι δυνατός ο σχηματισμός ενός τέτοιου μετώπου, η κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει αμέσως τις εμφυλιοπολεμικές κραυγές και την εξίσωση ΣΥΡΙΖΑ-Χ.Α. Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη Νέα Υόρκη ταυτίζει τη Χ.Α. με όσους διαφωνούν μαζί του για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., τότε λειτουργεί ο ίδιος ακραία και εμπρηστικά και υπονομεύει κάθε τέτοια δυνατότητα.

Αρχές της εβδομάδας αναμένεται το «κείμενο των 50» για την κοινή πορεία της κεντροαριστεράς, με βασικό υποστηρικτή της κίνησης το ΠΑΣΟΚ. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Η πολιτική των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και ο πληθωρισμός αρχηγικών εμμονών, στον ευρύτερο χώρο, προκαλούν ένα εντεινόμενο έλλειμμα συσπείρωσης, στίγματος και προοπτικής. Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι η μεγάλη πλειοψηφία του προοδευτικού, αριστερόστροφου κοινωνικού μπλοκ, αναζητά την έκφρασή του επιλέγοντας ή κοιτώντας προς το ΣΥΡΙΖΑ.

Κύριε Παπαδημούλη, ειλικρινά, αισθάνεστε πολύ ασφαλής όταν μιλάτε στο κινητό σας τηλέφωνο; Είστε απολύτως σίγουρος ότι δεν παρακολουθείται;

Πολύ θα ήθελα να πιστέψω τη διαβεβαίωση του κ. Δένδια. Όμως, σε μια χώρα όπου διέπρεψαν, σχετικά πρόσφατα οι κ.κ. Τόμπρας και Μαυρίκης και παρακολουθούσαν τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, φυσικά και δεν νιώθω ασφαλής για το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών, όπως, εκτιμώ, και οι περισσότεροι Έλληνες.

Έστω και αν διαψεύδει τα δημοσιεύματα, ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε θέμα παρακολούθησης των τηλεφώνων. Τι πρέπει να γίνει; Τι ζητάτε;

Να ενισχυθούν όλοι οι μηχανισμοί που θα μπορούσαν να προασπίσουν το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών όχι μόνο των πολιτικών προσώπων, αλλά όλων των πολιτών. Αντί η κυβέρνηση να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή ένα δημοσίευμα, οφείλει να επιδιώξει συζήτηση και συνεννόηση. Το ζήτημα αφορά την εθνική ασφάλεια και τη λειτουργία της δημοκρατίας και δεν προσφέρεται για φθηνά επικοινωνιακά παιχνίδια.

Γιατί μιλάτε για προβοκάτσια από την κυβέρνηση; Τι φοβάστε;

Μετά την κατάρρευση στην κοινωνία της άθλιας θεωρίας των δύο άκρων, ορισμένοι ακραίοι που δυστυχώς είναι άνθρωποι του Αντώνη Σαμαρά, μηχανεύονται προβοκάτσιες και σχέδια αποσταθεροποίησης για να υπηρετήσουν φθηνές σκοπιμότητες και επιδιώξεις. Ευτυχώς, βρίσκουν αντίσταση ακόμη και σε μεγάλο τμήμα της ΝΔ. Τους προειδοποιούμε, μην παίζουν παιχνίδια με την φωτιά, «έχουσι γνώσιν οι φύλακες». Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει εγγυητής της δημοκρατικής σταθερότητας και δύναμη κοινωνικών αλλαγών. Άλλοι, όπως φαίνεται, δε βολεύονται με την ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

Η Λούκα Κατσέλη προαναγγέλλει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη γνώμη σας τι πρέπει να γίνει στο θέμα της διεύρυνσης; Πώς πρέπει να προχωρήσει;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με απόφαση του ιδρυτικού του συνεδρίου, επιδιώκει διάλογο για συνεργασία με τις όλες ανεξαιρέτως τις δυνάμεις της Αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της ριζοσπαστικής οικολογίας. Η όποια συμμαχία, πριν ή μετά τις εκλογές, θα διαμορφωθεί με κοινό πρόγραμμα, πολιτική και ηγεσία. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα και πολιτικούς χώρους, θα αποφασίσουν, όταν έρθει η ώρα, τα αρμόδια συλλογικά όργανα του κόμματος.

Η συγκυρία είναι αντικειμενικά μάλλον ευνοϊκή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν «κερδίζει» στις δημοσκοπήσεις; Τι πρέπει να κάνει διαφορετικά;

Πιο συγκεκριμένο πρόγραμμα, εξωστρέφεια και, κυρίως, ενότητα με συλλογικότητα, χωρίς «φάλτσα». Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί καθημερινά να πείθει περισσότερους και περισσότερο ότι και θέλει, και μπορεί να κυβερνήσει, διαφορετικά και καλύτερα. Για να το πετύχουμε και να κερδίσουμε μια καθαρή νίκη στις ερχόμενες εκλογές, οφείλουμε να «τρέξουμε» αποφασιστικά και γρήγορα, όσα αποφασίσαμε στο Ιδρυτικό μας συνέδριο”.

Keywords
νεα κυβερνηση, φωτια, κυβερνηση, χρυση αυγη, τελευταίες δημοσκοπήσεις, συριζα, σαμαρας, προυπολογισμος, βουλη, τροικα, success, χρεος, μνημονιο, μερκελ, λύση, κουρεμα, νέα, ΔΝΤ, στουρναρας, επιμηκυνση, σόιμπλε, συλληψεις, δημοσκοπηση, νατο, ΠΑΣΟΚ, δημαρ, μπλοκ, νεα δημοκρατια, εκλογες, συγκεκριμένο, Αντωνης Σαμαρας, μυστικες δημοσκοπησεις, δημοκρατικη συμμαχια, εφημεριδα δημοκρατια, λουκα κατσελη, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, real news, μνημονιο 3, εκλογες 2014, η ζωη, τελευταίες δημοσκοπήσεις, κοινωνια, γνωμη, δημοκρατια, εθνικη, ηγεσια, θεμα, νεα μετρα, παιχνιδια, προγραμμα, ωρα, αυξηση, αφορμη, βρισκεται, γινει, δανειο, δυναμη, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, ειλικρινα, υπαρχει, εκθεση, εκφραση, ελλειψη, εβδομαδα, εξωστρεφεια, εφημεριδα, ζωη, ιδια, θεωρια, κειμενο, κινητο, κρατικο, λαθος, λειτουργια, λύση, μειωση, μπλοκ, νατο, νεα υορκη, νικη, περιβαλλον, πληθωρισμος, ρητορικη, σιγουρος, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συλληψη, σόιμπλε, σχεδια, σχεδιο, τιμωρια, τμημα, φθηνα, φυσικα, ασφαλεια, δημητρης, χωρα, οργανα
Τυχαία Θέματα