“Η Ελλάδα είναι ένα πειραματόζωο για την τρόικα”

Με αφορμή τη σημερινή απεργία η γερμανική εφημερίδα Die Zeit φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου της ΓΣΕΕ, δια της οποίας ο Γιάννης Παναγόπουλος καταγγέλλει τηn στάση της τρόικας και ζητάει σχέδιο Marshall για την Ελλάδα.

Ο κ. Παναγόπουλος εξηγεί το βασικό αντικείμενο

της σημερινής διαμαρτυρίας, το οποίο είναι η κατάργηση 42 κλαδικών συμβάσεων, οι οποίες αφορούν 400.000 εργαζομένους, καθώς και των εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αλλά και η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%. Καταγγέλλει επίσης ότι στην Ελλάδα έχει πάψει να υφίσταται εργατικό δίκαιο, όπως αυτό ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ ισχυρίζεται εξάλλου ότι η πραγματική ανεργία ξεπερνάει το 30%, δεδομένης της έκρηξης της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας. Τα εισοδήματα των εργαζομένων, λόγω και των φορολογικών αυξήσεων, έχουν μειωθεί έως και 50% από την αρχή της κρίσης.

Αντί όλων αυτών ο κ. Παναγόπουλος προβάλλει την ανάγκη επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751€ μεικτά και της εφαρμογής του ευρωπαϊκού εργατικού δικαίου και στην Ελλάδα. Αποκρούει την εκτίμηση ότι η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας βελτιώθηκε και πιστεύει ότι η χώρα μας πλησιάζει αντίθετα το επίπεδο ζωής αφρικανικών κρατών.

Ερωτώμενος για την αποτελεσματικότητα των προηγούμενων 33 απεργιών που έλαβαν χώρα από την έναρξη της κρίσης, ο Γιάννης Παναγόπουλος λέει ότι με αυτές απετράπη ακόμα μεγαλύτερη μείωση στους μισθούς και κερδήθηκε χρόνος. Γνωρίζοντας τους εκπροσώπους της τρόικας διαπίστωσε την διάθεσή τους για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές. Υποστηρίζει ότι αυτοί ξέρουν μεν πώς να κόβουν μισθούς και συντάξεις, αλλά έχουν παντελή άγνοια για το πώς πέφτουν οι τιμές. Τα κόστη για τα νοικοκυριά εξακολουθούν να είναι δυσανάλογα μεγάλα και το αποτέλεσμα είναι ότι οι Έλληνες δεν μπορούν πια να πληρώνουν ούτε καν τους φόρους τους. Όχι επειδή δεν θέλουν αλλά επειδή δεν μπορούν.

Οι απόψεις του αυτές ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ θεωρεί ότι βρίσκουν τα κλειστά αυτιά της συγκυβέρνησης, αφού τα μέλη της αρνούνται καν να τον συναντήσουν. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι υπό την ιδιότητά του κατάφερε να συναντηθεί με την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, αλλά δεν το έχει πετύχει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Ο Γιάννης Παναγόπουλος δείχνει αποφασισμένος να συνεχίσει τους απεργιακούς αγώνες, ώστε να επιτευχθεί μια πολιτική λύση. Ως τέτοια κρίνει την εφαρμογή ενός σχεδίου Marschall για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο. Αυτή την εκδοχή δεν την αξιολογεί ως ζημιά για τον Γερμανό φορολογούμενο αλλά ως επένδυση στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, μιας και όπως αναφέρει κλείνοντας «χωρίς αλληλεγγύη η Ευρώπη δεν διαθέτει το παραμικρό μέλλον».

Keywords
Τυχαία Θέματα