Ομόφωνη απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ για καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε ομόφωνα τα ξημερώματα του Σαββάτου να εξασφαλίσει και να καταστρέψει τα χημικά όπλα της Συρίας.

Ασφαλώς, η συγκεκριμένη απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική και για το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο τα τελευταία χρόνια είχε ουσιαστικά… παραλύσει από τις διαφωνίες των μελών του. Ιδιαίτερα αυτές ανάμεσα στις ΗΠΑ με τη Ρωσία, αλλά και την Κίνα.

Το θέμα

της Συρίας, ωστόσο, προχώρησε μετά τις πρωτοβουλίες των Ρώσων, οι οποίοι ουσιαστικά έπεισαν τον Άσαντ να παραδώσει τα χημικά του όπλα, προκειμένου να αποφευχθεί στρατιωτική επέμβαση από τις ΗΠΑ.

Ο δρόμος για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας άνοιξε νωρίτερα, όταν το εκτελεστικό συμβούλιο του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) που είναι επιφορτισμένο με τη διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας ενέκρινε έναν οδικό χάρτη για την καταστροφή των χημικών όπλων του καθεστώτος της Δαμασκού.

Η ομόφωνη ψηφοφορία από το Συμβούλιο Ασφαλείας που τερμάτισε την έντονη διπλωματική κινητικότητα των τελευταίων εβδομάδων, είχε ως βάση τη συμφωνία Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών στη Γενεύη νωρίτερα αυτό το μήνα η οποία επετεύχθη μετά την επίθεση με το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν σε προάστιο της Δαμασκού όπου σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι

Νωρίτερα διπλωματικές πηγές δήλωσαν ότι η ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία αποκαλούμενη και ως «Γενεύη 2» θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου, σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει η πολιτική μετάβαση στη χώρα.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Λακχάρ Μπραχίμι, καλείται στο μεσοδιάστημα να προχωρήσει σε απολογισμό της προετοιμασίας έως το τέλος του Οκτωβρίου, με στόχο την κοινοποίησή του στα μέσα Νοεμβρίου, συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα