Ο Λαβρόφ θέλει να γυρίσει το χρόνο… πίσω – Μπαρόζο: 11 δισ. ευρώ βοήθεια στην Ουκρανία από την Ε.Ε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε την Τετάρτη διαβουλεύσεις με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Παρίσι, σε μια προσπάθεια να υπάρξει διέξοδος στην κρίση που έχει προκύψει στην Ουκρανία.

Πληροφορίες θέλουν τον Λαβρόφ να προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους συναδέλφους του να επαναφέρουν τη συμφωνία που είχε υπογραφεί την 21η Φεβρουαρίου ανάμεσα στην κυβέρνηση Γιανούκοβιτς και την τότε αντιπολίτευση της Ουκρανίας.

Από τη ρωσική πλευρά υπήρξε μάλιστα η πληροφορία πως

η Δύση συμφώνησε με αυτή την πρόταση. Ωστόσο, αξιωματούχοι του State Department σημειώνουν πως δεν υπάρχει καμία τέτοια συμφωνία.

Επίσης, σε πρώτη φάση δεν υπήρξε καμία συνάντηση του Λαβρόφ με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ.

Όπως αναφέρει το Reuters, Λαβρόφ και Κέρι βρίσκονται αυτή την ώρα στο ΥΠΕΞ της Γαλλίας, μαζί με τον Ουκρανό και τον Βρετανό ομόλογό τους.

Στο περιθώριο του διπλωματικού πυρετού που υπάρχει από το πρωί της Τρίτης, για την απόπειρα αποκλιμάκωσης της έντασης που επικρατεί ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, δια της οδού των πολιτικών διαπραγματεύσεων, ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν δυο μονάδες πυραυλικής άμυνας των Ουκρανών στην Κριμαία.

Νωρίτερα, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε τα εξής, από την Ισπανία:

“Εκείνοι που κατέλαβαν την εξουσία στο Κίεβο, θέλουν να μολύνουν τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση. Ρίζα όλων των προβλημάτων η αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να αντιδράσει στις παραβιάσεις του νόμου στην Ουκρανία”.

-Διεθνές ένταλμα σύλληψης από τη Ρωσία για τον ηγέτη του νεοναζιστικού “Δεξιού Τομέα” της Ουκρανίας, Ντμίτρι Γιάρος.

Μπαρόζο: 11 δισ. ευρώ βοήθεια στην Ουκρανία από την Ε.Ε.

- Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο ανακοίνωσε ότι τα επόμενα χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρει συνολική οικονομική βοήθεια 11 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.

- Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η ένταση που υπάρχει δεν θα πρέπει να επηρεάσει τις σχέσεις της Ρωσίας με τους διεθνείς εταίρους της.

- Ο Ρώσος πρόεδρος είχε και νέα τηλεφωνική συνομιλία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελ Μέρκελ, με θέμα φυσικά την κατάσταση στην Ουκρανία και την αναζήτηση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων.

- Άπλοι παρατηρητές από 18 χώρες θα σταλούν στην Ουκρανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ.

Το χρονικό της Τρίτης

Το πρωί της Τρίτης, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να επιστρέψουν στις βάσεις τους οι μονάδες του στρατού που έκαναν ασκήσεις στα δυτικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η αιφνιδιαστική στρατιωτική άσκηση περιελάμβανε 150.000 στρατεύματα, 90 αεροσκάφη, 880 άρματα μάχης και 50 πολεμικά πλοία.

Τρία ουκρανικά συντάγματα αεράμυνας αυτομόλησαν στο πλευρό του καθεστώτος της Κριμαίας.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται εντός της ημέρας να παραχωρήσει την πρώτη συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Η Ρωσία προειδοποίησε ότι στην περίπτωση που της επιβληθούν κυρώσεις για το θέμα της Ουκρανίας, θα περιορίσει στο ελάχιστο την οικονομική εξάρτησή της από τις ΗΠΑ.

H Gazprom ανακοίνωσε ότι διακόπτει από τον Απρίλιο τις εκπτώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία.

Το μεσημέρι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σε δημοσιογράφους, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

“Στην Ουκρανία σημειώθηκε ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα, με ένοπλη κατάληψη της εξουσίας.

Νόμιμος Πρόεδρος είναι ο Γιανούκοβιτς, δεν έχει όμως καμία δύναμη. Ουσιαστικά παρέδωσε την εξουσία, χωρίς να διατάξει κανέναν να πυροβολήσει.

Κατανοώ τους Ουκρανούς που εξεγέρθηκαν. Τα προηγούμενα χρόνια απατεώνες διαδέχονταν απατεώνες στην εξουσία.

Η Βουλή της Ουκρανίας είναι νόμιμη, όχι όμως και ο Πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση.

Οι πολίτες της Κριμαίας πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Οι πόλεμοι στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη συνιστούσαν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Πάντα υποστήριζα το Διεθνές Δίκαιο. Η χρήση στρατιωτικών μέσων θα είναι συμβατή με αυτό.

Το να αναπτύξουμε στρατιωτικές δυνάμεις είναι το τελευταίο πράγμα που θα κάνουμε, διατηρούμε ωστόσο το δικαίωμα.

Η Κριμαία έχει τα ίδια δικαιώματα με το Κόσοβο για αυτονομία.

Δεν θα πάμε σε πόλεμο με τους πολίτες της Ουκρανίας.

Τυχόν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, δεν θα μείνουν αναπάντητες. Θα χάσουν όλοι.

Ο Γιανούκοβιτς δεν έχει πολιτικό μέλλον, και του το εξήγησα. Τον βοηθήσαμε γιατί θα τον σκότωναν.

Μόνο μετά από εκλογές θα μπορούμε να έχουμε και πάλι πλήρεις σχέσεις με την Ουκρανία.

Το χάος ξεκινάει όταν κάποιος παραβιάζει τον νόμο, και οι υπόλοιποι το ανέχονται.

Αν η Ουκρανία δεν θα μας πληρώσει για το φυσικό αέριο του Φεβρουαρίου, θα μας χρωστάει 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν στην Ουκρανία γίνουν εκλογές κάτω από το σημερινό κλίμα τρόμου, η Ρωσία δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα.

Δεν σκοπεύουμε να προσθέσουμε την Κριμαία στη Ρωσία.

Το χρονικό της Δευτέρας

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η κουβέντα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα της Ουκρανίας, με τη Ρωσία να υπερασπίζεται τη στρατιωτική εισβολή στην Κριμαία ισχυριζόμενη πως δεν είναι παράνομη, καθώς έγινε κατόπιν αιτήματος του “νομίμου προέδρου” της χώρας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, σχολίασε ακόμη πως η χώρα του είχε υποχρέωση να επέμβει προκειμένου να προστατεύσει τους Ρώσους πολίτες που βρίσκονταν στην περιοχή.

ΗΠΑ και Βρετανία επιτέθηκαν ευθέως στη Ρωσία και τόνισαν πως με τις πράξεις της παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Όπως είναι φυσικό, κάλεσαν τους Ρώσους να διαπραγματευθούν με τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας για να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Ανάλογη και η στάση της Γαλλίας.

Η πρέσβης των ΗΠΑ μάλιστα τόνισε πως η Ρωσία επικαλείται μία “φαντασιακή απειλή” εναντίον Ρώσων πολιτών.

Από τη μεριά του ο Ουκρανός πρέσβης κατήγγειλε πως από τις 26 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, στην Κριμαία έχουν μεταφερθεί περίπου 16.000 στρατιώτες.

Σε αυτή την καταγγελία, ο Ρώσος πρέσβης απάντησε πως βάσει συμφωνιών η Ρωσία δικαιούται να στείλει έως και 25.000 στρατιώτες στην περιοχή.

Ακόμη Ουκρανός και Ρώσος πρέσβης ήρθαν σε αντιπαράθεση σχετικά με τη νέα κυβέρνηση της χώρας, την οποία η Ρωσία δεν αναγνωρίζει και τονίζει πως δεν είναι δημοκρατική. “Εσείς μιλάτε για πραξικόπημα, εμείς για επανάσταση”, απάντησε ο Ουκρανός πρέσβης.

Τη θέση του διαλόγου υποστήριξαν και οι περισσότερες χώρες που έλαβαν μέρος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με την Κίνα, πάντως, να είναι μία από αυτές που δεν καταδίκασαν ευθέως την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία.

Τελεσίγραφο και διάψευση

Ο ρωσικός στόλος έδωσε τελεσίγραφο στις ουκρανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από την Κριμαία μέχρι τις 05.00 (ώρα Ελλάδας) τα ξημερώματα της Τρίτης. Διαφορετικά θα επέμβουν οι ρωσικές δυνάμεις, όπως αναφερει το πρακτορείο Interfax. Λίγο αργότερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας διέψευσε την είδηση και έκανε λόγο για ανοησίες.

Αντιμέτωπη με οικονομικό πόλεμο από την πλευρά της Δύσης βρίσκεται η Ρωσία, στον απόηχο της εκρηκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία, με επίκεντρο την χερσόνησο της Κριμαίας.

Από το πρωί της Δευτέρας, το ρωσικό νόμισμα δέχεται ισχυρές πιέσεις, ενώ το Χρηματιστήριο της Μόσχας έχει καταγράψει σημαντικές απώλειες.

Μιλώντας στη Γενεύη, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

“Πρέπει όλοι να διαχωρίσουν τη θέση τους από τα ακραία στοιχεία. Η στάση της Ρωσίας αποτελεί κρύο ντους για τους εξτρεμιστές της Ουκρανίας. Οι δυτικοί σύμμαχοι θα πρέπει να παραμερίσουν τους γεωστρατηγικούς υπολογισμούς, και να σκεφτούν τους πολίτες της Ουκρανίας. Αξιωματούχοι της Δύσης αμφισβήτησαν την νόμιμα εκλεγμένη από τον λαό κυβέρνηση της Ουκρανίας, και ενίσχυσαν τους διαδηλωτές

Η νέα ηγεσία της Ουκρανίας ασκεί τρομοκρατία σε βάρος μειονοτήτων που ζουν στη χώρα”.

Η Gazprom άφησε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι φιλορωσικές διαδηλώσεις στην Ουκρανία.

Φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν τον πρώτο όροφο του κτιρίου της περιφερειακής κυβέρνησης στην πόλη Ντόνετσκ.

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν «πολύ σύντομα» μια σύνοδο με θέμα την κρίση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη ημερομηνία για τη σύνοδο, ενδέχεται όμως να πραγματοποιηθεί ως το τέλος της εβδομάδας, καθώς έχει γίνει λόγος για την Πέμπτη, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή από τις Βρυξέλλες, κάτι που επιβεβαιώθηκε.

«Συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες μέλη για να καταλήξουμε σε μια κοινή και σθεναρή απάντηση» στις εξελίξεις στην Ουκρανία, δήλωσε ο Μπαρόζο.«Σήμερα συναντώνται οι υπουργοί Εξωτερικών (της ΕΕ) και πολύ σύντομα οι ηγέτες των κρατών θα συναντηθούν επίσης για να υπάρξει μια κοινή απάντηση», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανάλαβε «τις σοβαρές ανησυχίες» της ΕΕ για την κατάσταση στην Ουκρανία «η οποία δεν βελτιώνεται». «Είναι σημαντικό να επιδείξουμε τη δέσμευσή μας υπέρ της ακεραιότητας της Ουκρανίας», υπογράμμισε και υπενθύμισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Ουκρανία, που βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση.

Σκληρή απάντηση της Μόσχας στον Κέρι, ο οποίος είχε καταδικάσει τις ρωσικές κινήσεις στην Κριμαία.

Η Μόσχα χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την τοποθέτηση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, σημειώνοντας πως βασίζεται σε ψυχροπολεμική λογική.

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ το βράδυ στις 22.30 θα συνεδριάσει και πάλι το Συμβούλιο Ασφαλείας για την ουκρανική κρίση.

Εμπάργκο στα ρωσικά όπλα εξετάζει η Ε.Ε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της WallStreetJournal η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο του εμπάργκο στις ρωσικές εξαγωγές όπλων και αναστολής των διαπραγματεύσεων για κατάργηση βίζας για Ρώσους πολίτες, εξαιτίας των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. καλείται η Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της στις μόνιμες βάσεις της και αναστέλλει τις προετοιμασίες των ευρωπαϊκών μελών του G8 για συμμετοχή στη σύνοδο του Σότσι τον Ιούνιο.

Επιπλέον, το προσχέδιο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω στοχευμένων μέτρων αν δεν υπάρξει αλλαγή πλεύσης από την πλευρά της Ρωσίας.

Επίσης, εξετάζεται το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων Ουκρανών που είναι υπεύθυνοι για διαφθορά.

Το χρονικό της Κυριακής

Ρωσικές σημαίες έχουν υψωθεί σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, επιβεβαιώνοντας το κλίμα βαθέως διχασμού που επικρατεί στη χώρα, μετά την ανατροπή του Βίκτορ Γιανούκοβιτς, και την ανάληψη των καθηκόντων προσωρινού Προέδρου από τον Αλεξάντερ Τουρχίνοφ.

Στον απόηχο της 90λεπτης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το βράδυ του Σαββάτου ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ρωσία δεν δείχνει διάθεση να αποσύρει τις δυνάμεις της και να κάνει πίσω.

Το πρωί της Κυριακής, ρωσικές δυνάμεις αφαίρεσαν οπλισμό από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία, ενώ ένοπλοι που φέρονται να ελέγχονται από την κυβέρνηση του Κιέβου, επιχείρησαν να κόψουν τον δρόμο που συνδέει τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις έστησαν αναχώματα στα σύνορα της Κριμαίας με την υπόλοιπη Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Ουκρανοί στρατιώτες στην Κριμαία αλλάζουν στρατόπεδο και συντάσσονται με τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ ρωσικά στρατεύματα κατευθύνονται προς την πρωτεύουσα της Κριμαίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Ουκρανίας ορκίστηκε πίστη στον λαό της Κριμαίας!

Η ουκρανική κυβέρνηση προχώρησε σε προσκλητήριο εφέδρων του στρατού της, σε μια προσπάθεια να προετοιμαστεί για στρατιωτική σύρραξη με τη Ρωσία.

Η Γαλλία ζήτησε να αναβληθεί η Σύνοδος των G8 στο Σότσι, στο πλαίσιο άσκησης διπλωματικής πίεσης στη Μόσχα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής της Κριμαίας Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σε δημοσιογράφους, σημείωσε με νόημα: “Το Κίεβο να κοιτάζει τη δουλειά του. Η Κριμαία διαχειρίζεται την αυτονομία της. Θα ψηφίσουμε για την αυτονομία της Κριμαίας από την Ουκρανία. Χρειαζόμαστε προστασία. Οι πολίτες μας φοβούνται τους νεοναζί του Κιέβου”.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, έγγραφα που κατέσχεσαν διαδηλωτές του Κιέβου από κυβερνητικά κτίρια, έφτασαν στα χέρια Αμερικανών.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι κλείνει τον εναέριο χώρο της χώρας, κάνοντας λόγο για “κήρυξη πολέμου” από την πλευρά της Ρωσίας.

Σε δηλώσεις του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ρασμούσεν, υποστήριξε μεταξύ άλλων τα εξής: “Καλώ τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση. Με τη στάση την οποία κρατάει, η Ρωσία απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη”.

“Είμαστε όμηροι”, δήλωσε Ουκρανός ναύαρχος στην Κριμαία, μετά την ανάπτυξη ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή.

Εκατοντάδες ένοπλοι περικύκλωσαν βάση του Πεζικού στην Κριμαία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη» και κάλεσε τη Ρωσία να να παύσει να παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και την εδαφική της ακεραιότητα.

«Είναι επειγόντως απαραίτητο όλοι εκείνοι που ευθύνονται να παύσουν να προχωρούν σε περαιτέρω ενέργειες που μπορούν να γίνουν αντιληπτές μόνο ως μία πρόκληση» τόνισε ο Σταϊνμάγερ σε ανακοίνωση.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε έκκληση για διάλογο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Πάνω από 20.000 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία της Μόσχας για να διαδηλώσουν υπέρ των Ρώσων που ζουν στην Ουκρανία.

Η Λιθουανία ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στη Ρωσία, λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία.

«Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο», δήλωσε στο CNN ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ.

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ , Τζον Κέρι, απείλησε την Ρωσία με οικονομικό αποκλεισμό, με την Μόσχα να απαντά μέσω του προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας, Αλεξέι Πουσκόφ, ο οποίος δήλωσε πως οι προσπάθειες της Δύσης να αποκλείσουν τη Ρωσία «είναι καταδικασμένες». «Είναι αδύνατο να αποκλειστεί η Ρωσία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επειτα από πολύωρη συνεδρίαση των πρεσβευτών του στις Βρυξέλλες, το ΝΑΤΟ με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε τη στρατιωτική δράση της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου που έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρήση βίας.

Οι πρέσβεις του ΝΑΤΟ ζήτησαν από τη Ρωσία να ανακαλέσει τα στρατεύματά της στις βάσεις της στην Κριμαία και να σταματήσει την όποια ανάμειξη στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΗΠΑ, η Ρωσία έχει πλέον τον απόλυτο επιχειρησιακό έλεγχο στην Κριμαία, όπου βρίσκονται περισσότεροι από 6.000 στρατιώτες της.

Το βράδυ της Κυριακής υπήρξαν πληροφορίες για μεγάλη έκρηξη που ακούστηκε στη Συμφερόπολη, χωρίς να έχει γίνει γνωστό από που ακούστηκε ο θόρυβος.

Δείτε εδώ live εικόνα για το τι συμβαίνει τώρα στην Κριμαία.

Το χρονικό του Σαββάτου

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε και επίσημα να εγκριθεί από την Άνω Βουλή η αποστολή στρατευμάτων στην Κριμαία. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή ευνοεί μια τέτοια απόφαση.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις απειλές που δέχονται οι Ρώσοι πολίτες στην Κριμαία, γεγονός που καθιστά αναγκαία την αποστολή στρατευμάτων.

Η Άνω Βουλή συνεδρίασε εκτάκτως λίγο αργότερα και αποφάσισε να εγκρίνει το αίτημα του Πούτιν.

Σύμφωνα με τη ρωσική τηλεόραση, η απόφαση ήταν ομόφωνη.

H Άνω Βουλή θα ζητήσει από τον Πούτιν να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

Παντως ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Πούτιν ακόμα δεν έχει πάρει οριστική απόφαση για το αν θα στείλει στρατεύματα στην Κριμαία.

Στο μεταξύ ο ασκών καθήκοντα προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, κάλεσε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.

Ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο και εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης έκανε έκκληση σήμερα για “γενική κινητοποίηση” του στρατού της χώρας ώστε να αντιμετωπιστεί η “ρωσική επιθετικότητα”, μετά την έγκριση από την Άνω Βουλή για αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία.

Συνεδρίαση Σ.Α. του ΟΗΕ

Το Σάββατο το βράδυ πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εκτιμηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία. Η συνεδρίαση, αν και καθυστέρησε να ξεκινήσει, λόγω των διαβουλεύσεων που υπήρχαν, τελικά αποφασίστηκε να είναι ανοιχτό και όχι κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είναι ένας από τους ηγέτες που ζήτησε τη συνεδρίαση του Σ.Α. τόνισε πως “είναι αδικαιολόγητη κάθε εξωτερική στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία”.

Πριν ξεκινήσει το Σ.Α. του ΟΗΕ ο Μπαν Κι Μουν συνομίλησε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν τηλεφωνικά.

Ο εκπρόσωπος της Ουκρανίας στο ΣΑ του ΟΗΕ κατήγγειλε πως η Ρωσία απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, καθώς έχει στείλει στην Κριμαία 15.000 στρατιώτες. Ακόμη, κατηγόρησε τη Ρωσία για καταπάτηση συμφωνιών και εισβολή. Για το λόγο αυτό ζήτησε προστασία από ΟΗΕ, ΕΕ και ΗΠΑ.

Aπό τη μεριά του ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΣΑ του ΟΗΕ απέρριψε τις καταγγελίες της Ουκρανίας και αναρωτήθηκε γιατί ΕΕ και ΗΠΑ υποκίνησαν τις διαδηλώσεις κατά του Γιανούκοβιτς. Επίσης, κατήγγειλε πως εξτρεμιστές από το Κίεβο επιχείρησαν να καταλάβουν κυβερνητικά κτίρια στην Κριμαία και έτσι δικαιολόγησε την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας.

Η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ επιτέθηκε ευθέως στη Ρωσία και ζήτησε να αποσυρθούν τα στρατεύματα, ενώ σημείωσε πως πρέπει να πάνε άμεσα παρατηρητές του ΟΗΕ στην Ουκρανία. Αντίστοιχες θέσεις εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Ακσένοφ ζήτησε από τη Ρωσία να παρέμβει, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία και η ασφάλεια των πολιτών της ουκρανικής περιοχής που βρίσκεται στα πρόθυρα της απόσχισης.

Η συγκεκριμένη κίνηση εκτιμάται στρατηγικά ότι δίνει στη Μόσχα την ευχέρεια να δικαιολογήσει απέναντι στη Δύση την έντονη στρατιωτική παρουσία της από το βράδυ της Παρασκευής, που χαρακτηρίζεται… απόβαση.

Το Κρεμλίνο αντέδρασε άμεσα, και δήλωσε ότι θα ανταποκριθεί στο αίτημα των αρχών της Κριμαίας για παροχή προστασίας.

Όπως μετέδωσαν τα ρωσικά ΜΜΕ, ένοπλοι από την Ουκρανία προσπάθησαν να καταλάβουν το υπουργείο Εσωτερικών της Κριμαίας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί τραυματίες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, η κυβέρνηση της Ουκρανίας επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της Κριμαίας, ώστε να κατηγορήσει τη Μόσχα.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Κριμαίας, το δημοψήφισμα για την αυτονομία της περιοχής, επισπεύδεται, και θα διεξαχθεί στις 30 Μαρτίου, αντί για τις 25 Μαϊου που είχε αρχικά αποφασιστεί.

Ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα περιφρουρεί κυβερνητικά κτίρια στην Κριμαία, για να αποτρέψει επιθέσεις, ενώ έχει “δεσμεύσει” αντιαεροπορική βάση.

Περίπου 10.000 Ουκρανοί διαδηλώνουν στον Ντόνετσκ υπέρ της Ρωσίας.

Νωρίτερα η Κάτω Βουλή της Ρωσίας ζήτησε από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να πάρει μέτρα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Κριμαία.

Η Άνω Βουλή της Ρωσίας άναψε το πράσινο φως για την αποστολή περιορισμένου αριθμού στρατευμάτων στην Κριμαία.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τούρχινοφ εξέδωσε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο χαρακτηρίζει “παράνομη” την εκλογή φιλορώσου πρωθυπουργού στην Κριμαία.

Το Russia Today μεταδίδει πως ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Ουκρανίας, Ντμίτρι Γιάρος, κάλεσε τον νούμερο 1 καταζητούμενο τρομοκράτη στη Ρωσία, Ντόκου Ουμάροφ, να αναλάβει δράση εναντίον του καθεστώτος της Μόσχας. Πρόκειται για Τσετσένο τρομοκράτη, τον οποίο καλεί να δραστηριοποιηθεί.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ δεν θέλησε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη εξέλιξη, λίγο πριν ξεκινήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας πως πολλές φήμες υπάρχουν στο διαδίκτυο, αλλά πρέπει να διασταυρώνονται πριν τις σχολιάσει ο Μπαν Κι Μουν. “Χρειάζεται διάλογος και ψυχραιμία από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές”, σχολίασε.

Ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ, τόνισε πως στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας σημαίνει πόλεμο για την Ουκρανία.

Έκτακτη συνεδρίαση στις ΗΠΑ για το θέμα της Ουκρανίας. Αναμένεται επίσημη αντίδραση του Λευκού Οίκου τις επόμενες ώρες.

Το Interfax μεταδίδει πως Ρωσικά πλοία πλησιάζουν στις ακτές της Ουκρανίας.

Το χρονικό της Παρασκευής

Στην παραδοχή ότι μετακινεί στρατιωτικές της δυνάμεις εντός του εδάφους της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, με στόχο την καλύτερη προστασία των θέσεων του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη, προχώρησε την Παρασκευή το βράδυ η Ρωσία.

Το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για παρουσία συνολικά 2.000 Ρώσων στρατιωτών στην περιοχή, την οποία κατήγγειλε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Τουρτσίνοφ, ο οποίος καλεί τον Πούτιν “να σταματήσει τις προκλήσεις”.

Την ύπαρξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία επιβεβαιώνουν πλέον και επίσημοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και με δεδομένες αυτές τις πληροφορίες ακολούθησαν και οι… προειδοποιήσεις Ομπάμα. Με βάση τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι ΗΠΑ, στην Κριμαία υπάρχει μαζική ανάπτυξη του στρατού και της αεροπορίας από την πλευρά της Ρωσίας.

Αξίζει, επίσης να σημειωθεί πως σε πρόταση των ΗΠΑ για διαμεσολάβηση, η Ρωσία απάντησε αρνητικά.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, έκανε το δικό του τηλεοπτικό διάγγελμα και ζήτησε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Κριμαία.

Ομάδα ενόπλων στο αεροδρόμιο και το Κοινοβούλιο

Μια ομάδα ένοπλων ατόμων εισέβαλε τα ξημερώματα στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κριμαίας, της Συμφερούπολης, ψάχνοντας για ουκρανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ οι ένοπλοι έφτασαν με τρία φορτηγά μπήκαν στο χώρο του αεροδρομίου και ζήτησαν από τους άνδρες ασφαλείας ευγενικά να αποχωρήσουν.

Οι ένοπλοι ελέγχουν τον πύργο ελέγχου και περιπολούν τον χώρο του αεροδρομίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι κρατούν σημαίες του ρωσικού ναυτικού.

Επίσης, οι τοπική τηλεόραση μεταδίδει πως ένοπλοι έχουν πλέον καταλάβει και το τοπικό Κοινοβούλιο.

Στο μεταξύ Ρώσοι στρατιώτες, φορώντας κράνη και αλεξίσφαιρα και υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, έχουν αναπτυχθεί στην περίμετρο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

Το πρακτορείο επικαλείται στρατιωτικές πηγές στην περιοχή σύμφωνα με τις οποίες οι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπελμπέκ για να αποτρέψουν την άφιξη «μαχητών».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ, δήλωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν δύο αεροδρόμια της Κριμαίας και κατήγγειλε την κίνηση αυτή χαρακτηρίζοντάς την ένοπλη εισβολή και κατοχή, με ανάρτησή του στο Facebook.

Επίσης τόνισε ότι δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις ούτε υπήρξαν θύματα όταν ομάδα ενόπλων, που κατά τον ίδιο ήταν μέλη των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων ανέλαβαν τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης όπου βρίσκεται η βάση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ένοπλοι, που όπως είπε ο ίδιος, προέρχονταν από την Ρωσική Ομοσπονδία, κατέλαβαν και το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερούπολης στην Κριμαία.

«Θεωρώ ότι αυτό που συνέβη είναι μία ένοπλη εισβολή και κατοχή που παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμφωνίες και τους κανόνες», είπε ο Αβάκοφ περιγράφοντας την κατάληψη ως ένοπλη πρόκληση και κάνοντας έκκληση για διάλογο.

Ο Ρωσικός στόλος, πάντως, διαψεύδει την οποιαδήποτε εμπλοκή του στρατού σε αυτές τις εισβολές.

Στο μεταξύ ο Αντρέι Παρούμπι, κορυφαίο στέλεχος των νέων ουκρανικών αρχών στο πεδίο της ασφάλειας, κατηγόρησε σήμερα το Κρεμλίνο ότι διοικεί και συντονίζει ένοπλες ομάδες οι οποίες δρουν στην Κριμαία , όπου δύο αεροδρόμια κατελήφθησαν νωρίτερα από ενόπλους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρόμοιες ενέργειες εμποδίστηκαν σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να αναπτύξει τμήματα των ένοπλων δυνάμεων στην Κριμαία χωρίς να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο ίδιος είπε ότι τα αεροδρόμια της Κριμαίας τα οποία είχαν αποπειραθεί να καταλάβουν ομάδες ενόπλων στη Συμφερόπολη και τη Σεβαστόπολη βρίσκονται εκ νέου υπό τον πλήρη «έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας».

Κονβόι εννέα ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και ενός φορτηγού σε δρόμο ο οποίος ενώνει τη Σεβαστούπολη με τη Συμφερόπολη της Κριμαίας εντόπισαν δημοσιογράφοι του πρακτορείου Associated Press.

Στο youtube κυκλοφόρησε video που δείχνει ρωσικά ελικόπτερα να κατευθύνονται στο αεροδρόμιο της Σεβαστούπολης.

Keywords
ουκρανια, βοηθεια, ευρω, russia today, associated press, ηπα, reuters, γαλλια, ρωσία, νέα, μερκελ, οηε, βασεις, εκπτωσεις, βουλη, λιβυη, εκλογες, λύση, ελλαδα, διαδηλωσεις, βρυξέλλες, σθεναρή, υπουργοι, συμμετοχή, μμε, νατο, cnn, δραση, φως, βομβα mall, live, δημοψηφισμα 2015, russia, today, σημαίνει, αποσυρση, άφιξη, facebook, press, youtube, video, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, χρηματιστηριο, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αποσυρση αυτοκινητων 2011, αλλαγη ωρας, συνταγμα live, www.facebook.com, www.youtube.com, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα, ημερομήνια, χωρες, ρωσία, το θεμα, αφγανισταν, δουλεια, εθνικη, ηγεσια, ηγετης, ηπα, θαλασσα, θεμα, ιρακ, ισπανια, κινα, κρανη, μμε, οηε, πλαισιο, προγραμμα, ρωσικα, σημαιες, τηλεοραση, φημες, φυσικο αεριο, φως, ωρα, cnn, reuters, russia, youtube, αδυναμια, αεροδρομιο, αυξηση, αξιζει, άφιξη, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, δυναμη, δηλωσεις, δειχνει, διαδικτυο, εγινε, εγγραφα, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκρηξη, εξελιξη, εσωτερικων, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, θορυβος, εικονα, κυβερνηση, κινηση, κιεβο, κλιμα, κοσοβο, κτιρια, λύση, λιθουανια, λογο, μοσχα, νατο, νοημα, ξημερωματα, ομαδα, ουσιαστικα, οχηματων, οχηματα, παμε, παρισι, πεδιο, πεμπτη, πηγη, πιστη, πλοια, πουτιν, πρωι, ριζα, σαββατο, συντομα, σθεναρή, συμβαινει τωρα, συμμετοχή, σοτσι, τεθωρακισμενα, τιμη, τρια, υπουργειο εξωτερικων, φυσικα, φυσικο, φορτηγα, χαος, ψυχραιμια, ωρες, αδυνατο, ασφαλεια, associated press, δικαιωμα, δικαιωματα, ευχερεια, εξαρτηση, εξαγωγες, εννεα, ενωση, ηγετες, χωρα, υπουργειο, εισβολη, ομαδες, πηγες, πληροφοριες, press, russia today, ρωσοι, σημαίνει, today, ουασινγκτον, θεσεις, χερια
Τυχαία Θέματα