Οι εκκρεμότητες του 2013, προτεραιότητες το 2014

Το 2013 έφυγε και έκλεισε έναν εξαετή κύκλο ύφεσης, ο οποίος όμως δύσκολα θα σταματήσει να μας ταλαιπωρεί και τη νέα χρονιά, παρά τις προσδοκίες που κάθε νέος χρόνος μας δημιουργεί. Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση έχει ως κύρια χαρακτηριστικά, τη διαρκή πτώση στον κύκλο εργασιών και τη συρρίκνωση της κεφαλαιουχικής βάσης του εμπορίου. Όσον αφορά τη χρονιά που μας πέρασε σε εμπορικές ΑΕ και ΕΠΕ οι πωλήσεις και τα μεικτά κέρδη σημείωσαν για πέμπτο συνεχές

έτος πτώση, κατά 10,5% και 13,4% αντίστοιχα. Το καθαρό λειτουργικό αποτέλεσμα παρά τον περιορισμό των δαπανών, παρέμεινε ζημιογόνο, ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί, ότι οι ζημίες των επιχειρήσεων περιορίστηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Παρά την υποχώρηση του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων, τη συρρίκνωση της κερδοφορίας στο ελάχιστο και παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία βρίσκεται ακόμη εκτός ορίου τραπεζικής χρηματοδότησης η ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς που πέρασε ήταν η αύξηση των μικρομεσαίων εργοδοτών στο εμπόριο κατά 12%. Παραταύτα η επιλογή της συνεχούς υπερφορολόγησης από την Τρόικα, εξακολουθεί να δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια, αφού πέντε στις δέκα ΟΕ, ατομικές και ΕΕ καθώς και τέσσερις στις δέκα ΑΕ και ΕΠΕ αναμένουν επιδείνωση της ρευστότητάς τους και το 2014.

Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, η βαθιά και παρατεταμένη κρίση έχει στην κυριολεξία γονατίσει την ελληνική αγορά και έχει θέσει όλους τους μικρομεσαίους υπό τη μέγγενη μιας πρωτοφανούς μείωσης του κύκλου εργασιών τους, που οδηγεί πολλούς εμπόρους αναγκαστικά σε προσωρινή ακόμα και οριστική παύση πληρωμών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι άμεσες προτεραιότητες του 2014 του εμπορικού κόσμου σήμερα συνοψίζονται στις ακόλουθες 7 εκκρεμότητες του 2013:

1. Χρηματοδότηση-Ρευστότητα, 2. Φορολογία, 3. Ασφαλιστικό-ΟΑΕΕ, 4. Ένταξη εμπορίου στο ΣΕΣ 2014-2020, 5. Παρεμπόριο, 6. Εμπορικές Μισθώσεις, 7. Τειρεσίας. Χρειαζόμαστε λοιπόν ρεαλιστικές παρεμβάσεις σε αυτούς τους τομείς για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις υπέρβασης της κρίσης. Το αντίμετρο για το το 2014 πρέπει να είναι ο καθορισμός έμπρακτης στήριξης της “εντός κρίσης” ΜμΕ ελληνικής επιχείρησης.

Οι περυσινές πωλήσεις μπορεί να μην ήταν ανάλογες με τη προσέλευση και την επισκεψιμότητα των καταναλωτών, αλλά το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει ότι η συμμετοχή των ανοικτών, φωτεινών εμπορικών καταστημάτων σε οργανωμένες εκδηλώσεις προσελκύει κόσμο. Αντίστοιχα, η συγκέντρωση κόσμου στο κέντρο των πόλεων, δημιουργεί πάντα μία εικόνα αναζωογόνησης προσφέροντας στον επισκέπτη τη διάθεση να δει τις βιτρίνες και να διασκεδάσει με φθηνές “έξυπνες” αγορές. Το συμπέρασμα που προκύπτει από το “πείραμα” της Αθήνας με τη “λευκή νύχτα” πρέπει να το εξετάσουμε προσεκτικά και να το αξιοποιήσουμε κυρίως με το κοινοτικό πρόγραμμα δημιουργίας Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου – “ΑΚΕ”, στους εμπορικούς δρόμους στα κέντρα των πόλεων μας. Το λιανεμπόριο κάθε μικρής και μεγάλης πόλης, πρέπει πλέον να βρει τρόπους να ακολουθεί τον καταναλωτή και όχι ο καταναλωτής το λιανεμπόριο, πρέπει να τον προσελκύει και όχι να τον περιμένει παθητικά.

Ο εορταστικός τζίρος που κυμάνθηκε στα 6,8 δις, μπορεί να ήταν και φέτος μειωμένος κατά 10%, από πέρυσι, αλλά σε σύγκριση με τη μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών κατά τουλάχιστον 32% πρέπει να μας ικανοποιεί. Το Σαββατοκύριακο πριν τα Χριστούγεννα και η Δευτέρα προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς ήταν οι καλύτερες ημέρες από πλευράς πωλήσεων με πρωτιά στη προτίμηση των καταναλωτών τα παιδικά ρούχα και παιχνίδια, ακολούθησαν τα είδη ένδυσης-υπόδησης, τα gadgets, τα καλλυντικά και τα βιβλία. Όσο για το “μπάχαλο” της τελευταίας Κυριακής του χρόνου, η οποία σαφώς και έπρεπε να είναι μία από τις 7 Κυριακές του ΥΠΑΑΝ, νομίζω ότι επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η προχειρότητα αυτών που μπορούν και δεν θέλουν και η σκοπιμότητα αυτών που θέλουν και δεν μπορούν να ανοίξουν τις Κυριακές. Ελπίζω τα λάθη της χρονιάς που πέρασε, να είναι προς γνώση και συμμόρφωση όλων μας.

Οι Έλληνες έμποροι οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους πελάτες μας για την υποστήριξη και τη προτίμησή τους στα καταστήματά μας, καθώς και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις μας, που στέκονται στα δύσκολα δίπλα μας και ελπίζω το 2014 να τους το ανταποδώσουμε με μια νέα κλαδική σύμβαση του εμπορίου. Άλλωστε, το 2014 θα φανερώσει τις προοπτικές για την έξοδο της οικονομίας μας από την κρίση και πώς επιτέλους θα καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος. Τα περιθώρια για την ελληνική αγορά είναι πλέον πολύ στενά και οι αντοχές ακόμα και των υγιών ελληνικών επιχειρήσεων, εξαντλούνται. Είναι αναγκαίο λοιπόν να διασφαλιστούν πόροι που θα επιτρέψουν την οικονομική ανάκαμψη των Μμε εμπορικών επιχειρήσεων. Η παρουσία δυναμικών και ευέλικτων Μμε επιχειρήσεων είναι ένα από τα «κλειδιά» για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική αγορά θα συνεχίσει τον αγώνα της για επιβίωση και οι έλληνες έμποροι θα εξακολουθήσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων.

Εύχομαι το 2014 να έχουμε όλοι τα μάτια μας 14, να είναι η τελευταία χρονιά δοκιμασίας των εμπόρων και η πρώτη χρονιά σταθεροποίησης του ελληνικού εμπορίου και της αγοράς.

Καλή χρονιά !

Keywords
Τυχαία Θέματα