Οι Δημοκρατικοί ψάχνουν γυναίκα Πρόεδρο για το 2016

Τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε πρόσφατα η Χίλαρι Κλίντον και οι αμφιβολίες που προκαλούν για το κατά πόσο η απερχόμενη Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και άλλοτε Πρώτη Κυρία, θα μπορούσε αντικειμενικά να διεκδικήσει το χρίσμα του Δημορκατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2016, ανοίγουν το παιχνίδι για τους δυνητικούς διαδόχους του Μπαράκ Ομπάμα.

Το βέβαιο είναι, τουλάχιστον στην παρούσα χρονικη συγκυρία, ότι οι Δημοκρατικοί

θέλουν να αξιοποιήσουν το χαρτί της “πρώτης γυναίκας”, μετά από εκείνο του “πρώτου Αφροαμερικανού”, στις εκλογές του 2016, ώστε να κρατήσουν και πάλι… στη γωνία το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Η δεξαμενή των ανδρών άλλωστε, μοιάζει… υπερπλήρης: Ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντιου Κουόμο, ο Κυβερνήτης του Μέριλαντ Μάρτιν Ο’ Μάλεϊ, ο Κυβερνήτης της Μοντάνα Μπράιαν Σβάιτσερ, ακόμη και ο σημερινός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που το 2016 θα είναι 74 ετών, έχουν ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα τους ενδιέφερε μια δυνητική υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο.

Στην πλευρά των γυναικών λοιπόν, τα αμερικανικά ΜΜΕ μπορούν σήμερα να ονοματίσουν ως υποψήφιες τις:

Κίρστεν Γκίλιμπραντ, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, Έιμι Κλομπουκάρ και Χέιντ Χέιτκαμπ. Όλες τους μέλη της Γερουσίας, η Γκίλιμπαρντ για τη Νέα Υόρκη, καθώς διαδέχτηκε τη Χίλαρι Κλίντον, η Γουόρεν για τη Μασαχουσέτη, η Κλομπουκάρ για τη Μινεζότα και η Χέιτκαμπ για τη Βόρεια Ντακότα.

Όλες τους λοιπόν θα κριθούν στη μάχη των Ενδιάμεσων Εκλογών, για τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το 2014. Αν και όλοι στρέφουν την προσοχή τους σε δυο παραμέτρους: Στο κατηγορηματικό “όχι” της Ελίζαμπεθ Γουόρεν, όταν ρωτήθηκε για το αν επιθυμεί να είναι υποψήφια, όπως είχε κάνει στο παρελθόν και ο Μπαράκ Ομπάμα. Και στη θυελλώδη άνοδο της δημοφιλίας της Κίρστεν Γκίλιμπραντ, η οποία κέρδισε την τελευταία εκλογική αναμέτρηση με ποσοστό 73%. Ακόμη βέβαια, είναι νωρίς.

Keywords
Τυχαία Θέματα