Οι αποφάσεις του Eurogroup… κωδικοποιημένες

Με τη βοήθεια του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, σας παρουσιάζουμε την δέσμη μέτρων που λήφθηκαν από τη Σύνοδο του Eurogroup σε τίτλους:

- Επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,55% το 2016 (αντί το 2014), ώστε να δοθεί χώρος και χρόνος στην οικονομία να αναπτυχθεί.

- Οργάνωση επαναγοράς ιδίων ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών πιστωτών, η οποία θα λάβει χώρα στις 12 Δεκεμβρίου. Η τιμή της επαναγοράς δεν προσδιορίστηκε, αλλά η προσφορά

δεν θα ξεπερνά τις τελικές τιμές των ελληνικών ομολόγων στις 23 Νοεμβρίου, δηλ. περίπου 35% της ονομαστικής τους αξίας.

- Σε περίπτωση που η επαναγορά τελεσφορήσει, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα και η ευρωζώνη θα εξετάσει τα κάτωθι:

- Μείωση κατά 100 μονάδων βάσης του επιτοκίου στα διμερή δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα με το πρώτο πακέτο βοήθειας, Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν θα συμμετάσχουν, μιας και λαμβάνουν και οι ίδιες βοήθεια.

- Μείωση της αμοιβής του EFSF στα δάνεια που χορηγεί στην Ελλάδα κατά 10 μονάδες βάσεις.

- Επέκταση της ωρίμανσης των δανείων στην Ελλάδα, διμερών και από τον EFSF, κατά 15 χρόνια.

- Καμία καταβολή τόκων από την Ελλάδα γα 10 χρόνια όσον αφορά στα δάνεια από τον EFSF.

- Επιστροφή των κερδών που κατέγραψε η ΕΚΤ από την αγοραπωλησία ελληνικών ομολόγων, ώστε να εξυπηρετηθεί το χρέος από το 2013 και εντεύθεν. Πηγές της ευρωζώνης αναφέρουν ότι το ποσό αυτό ανέρχεται σε 11 δισ. ευρώ περίπου.

- Τα κράτη της ευρωζώνης θα εξετάσουν την λήψη περαιτέρω μέτρων, μεταξύ αυτών νέας μείωσης του επιτοκίου στα διμερή δάνεια προς την Ελλάδα, ώστε να βοηθήσουν την Ελλάδα να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο, όταν η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

- Η αναλογία χρέους/ΑΕΠ θα πέσει στο 175% το 2016, στο 124% το 2020 και σημαντικά κάτω του 110% το 2022.

- Οι χώρες της ευρωζώνης θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα μέχρι να επανακτήσει πρόσβαση στις αγορές, αν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

- Η Ελλάδα θα λάβει 34,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, 10,6 εκ των οποίων θα χρησιμεύσουν για την χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και 23,8 για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Περαιτέρω 9,3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν για την Ελλάδα σε τρεις δόσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, αν η Ελλάδα πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από τους πιστωτές.

Η επίσημη απόφαση για την εκταμίευση των χρημάτων θα ληφθεί στις 13 Δεκεμβρίου, αν οι εθνικές διαδικασίες επικύρωσης της συμφωνίας έχουν ολοκληρωθεί και υπό τον όρο εκπλήρωσης των στόχων από την επαναγορά ομολόγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα