Θέτουν όρους για να ψηφίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Παρέμβαση Ομπάμα

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικανός Τζον Μπένερ, δήλωσε απόψε ότι οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές δεν πρόκειται να εγκρίνουν ένα νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό εάν δεν περιλαμβάνει ορισμένες παραχωρήσεις από τους Δημοκρατικούς στο θέμα της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας.

Όταν ρωτήθηκε αν οι Ρεπουμπλικανοί θα εξέταζαν την πιθανότητα μιας “καθαρής” λύσης, ενός νομοσχεδίου που θα συνέβαλε στη συνέχιση της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών καθώς απομένουν ελάχιστες ώρες πλέον για να βρεθεί μια διέξοδος,

ο Μπένερ απάντησε: “Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί”.

Ο Μπένερ είπε ότι οι βουλευτές θα κληθούν απόψε να ψηφίσουν και πάλι την πρόταση με την οποία εγκρίνεται η προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν και την τροπολογία για την αναστολή εφαρμογής, για ένα χρόνο, της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας.

Νωρίτερα, η Γερουσία είχε απορρίψει ένα παρεμφερές σχέδιο των Ρεπουμπλικανών και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών, Χάρι Ρέιντ, προειδοποίησε ότι το Σώμα θα συνεχίσει να απορρίπτει οποιαδήποτε πρόταση αφορά το σύστημα μεταρρύθμισης της υγείας.

Η νέα ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να γίνει μετά την παρέμβαση που πρόκειται να κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για το θέμα αυτό στις 23.45 απόψε, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

“Δεν είναι αναπόφευκτη η στάση πληρωμών”

Νωρίτερα απόψε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί ως αναπόφευκτη την παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, κάτι που εμφανίζεται πλέον πολύ πιθανό, δεδομένου ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.

Μιλώντας από το Οβάλ Γραφείο καθώς απομένουν λιγότερες από 12 ώρες πριν από τη λήξη του οικονομικού έτους, ο Ομπάμα επανέλαβε ότι δεν θα διαπραγματευτεί υπό την απειλή του κλεισίματος των κυβερνητικών υπηρεσιών ή της στάσης πληρωμών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι στηρίζει το νομοσχέδιο με το οποίο θα επιτραπεί βραχυπρόθεσμα η χρηματοδότηση της κυβέρνησης, χωρίς να γίνουν περικοπές στο πρόγραμμα μεταρρύθμισης της υγείας, το οποίο επιδιώκουν να περιστείλουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών και να διαπραγματευτούν με καλή πίστη, λέγοντας ότι δεν γίνεται να υπάρξουν συνομιλίες υπό τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών.

Ο Ομπάμα επανέλαβε, όπως είχε κάνει και την Παρασκευή, ότι το δολάριο είναι το “αποθεματικό νόμισμα” όλου του κόσμου και δεν είναι δυνατόν να παίζονται παιχνίδια με αυτό. Πρόσθεσε ότι αναμένει να έχει επαφές για το θέμα αυτό με τους ηγέτες των κομμάτων στο Κογκρέσο σήμερα, αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα