Ο Τζίμι Κάρτερ προβλέπει την τύχη της Χίλαρι το 2016

Twitter@EmOikonomidis

Λίγο πριν το… όχι μόνο ψυχολογικό όριο των 90 ετών, ο Τζίμι Κάρτερ, στην ηλικία των 89 ετών πλέον, παραμένει ένας πολιτικός με εμβληματική σκιά για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολύ περισσότερο για το Δημοκρατικό Κόμμα, με τη στήριξη του οποίου έφτασε μέχρι τον Λευκό Οίκο, σε πείσμα των προβλέψεων, ίσως και της λογικής.

Εκτός από διαρκής πρεσβευτής της ειρήνης και άτυπος σύμβουλος σχεδόν κάθε Προέδρου που βρέθηκε στο Οβάλ Γραφείο μετά από εκείνον, ο Τζίμι Κάρτερ διατηρεί έναν ρόλο “πατερούλη” των Δημοκρατικών, πριν από κάθε

προεδρική αναμέτρηση.

Εκείνοι που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι τον συμβουλεύονται εκ των προτέρων, ενώ οι πιο προχωρημένοι και υποψιασμένοι ζητούν τη στήριξή του. Το 2008 για παράδειγμα, ο Τζίμι Κάρτερ γύρισε αιφνιδίως την πλάτη του στην οικογένεια Κλίντον, και ενώ όλοι περίμεναν ότι θα στηρίξει τη Χίλαρι Κλίντον για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, εκείνος είχε ταχθεί από το 2007 κιόλας στο πλευρό του τότε Γερουσιαστή του Ιλινόις Μπαράκ Ομπάμα.

Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε όλοι, και μένει στην Ιστορία να καθαρογράψει το αποτύπωμα της πολιτικής περπατησιάς του πρώτου Αφρο-Αμερικανού Προέδρου. Το 2008 λοιπόν, ο Τζίμι Κάρτερ, όχι μόνο στάθηκε στο πλευρό του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και αφού ο μετέπειτα Πρόεδρος κέρδισε το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, ήταν από εκείνους που τον απέτρεψαν να προτείνει την Αντιπροεδρία στη Χίλαρι Κλίντον, και να στηρίξει αντίθετα τον Τζο Μπάιντεν. Όπως και έγινε.

Σήμερα, με τη Χίλαρι να φαντάζει η… αυτονόητη επόμενη Πρόεδρος των ΗΠΑ, εφόσον πειστεί να θέσει υποψηφιότητα το 2016, και οι Ρεπουμπλικανοί δεν έχουν προλάβει μέχρι τότε να παραμερίσουν τη διαβρωτική επιρροή του Tea Party, και να βρουν τον δικό τους “Ομπάμα”, ο Τζίμι Κάρτερ στέκεται ανοικτά στο πλευρό της άλλοτε Πρώτης Κυρίας και πρώην Υπουργού Εξωτερικών.

Με δηλώσεις του, προέβλεψε ότι, από τη στιγμή που η Χίλαρι Κλίντον αποφασίσει να είναι υποψήφια, έχει πολύ καλές πιθανότητες να κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, και στη συνέχεια τα κλειδιά του Λευκού Οίκου.

Φυσικά, ο Τζίμι Κάρτερ έμεινε γνωστός για τη… διπλωματική χρησιμότητά του, που προκύπτει από αντίστοιχα στοιχεία του χαρακτήρα του. Βλέπει τη Χίλαρι να έρχεται, και της προσφέρει μια ανέξοδη στήριξη. Η… ζωή τους θα αποκτήσει ενδιαφέρον, αν στον ορίζοντα προκύψει αντίπαλο δέος.

Keywords
Τυχαία Θέματα