Ο τελευταίος πρωθυπουργός που εξέλεξε ο λαός

Twitter@EmOikonomidis

Η γοητεία της Δημοκρατίας δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία, μια χώρα με μακρά παράδοση σε πολιτική υπεραξία αλλά και σε συνθήκες… ανισορροπίας.

Στα χρόνια της κρίσης της ευρωζώνης, που δεν άφησε ανεπηρέαστη τη Ρώμη, ακόμη κι αν η ιταλική οικονομία είναι η μόνη ευρωπαϊκή που δικαιούται να υποστηρίζει ότι διαθέτει τη δυναμική εκείνης της Γερμανίας, έστω και σε χαμηλότερους ρυθμούς, οι Ιταλοί έχουν… ξεχάσει πότε ήταν η τελευταία φορά που εξέλεξαν οι ίδιοι πρωθυπουργό.

Σχήμα λόγου η απουσία μνήμης φυσικά, καθώς οι Ιταλοί θυμούνται πολύ καλά ότι

η τελευταία φορά που ένας πρωθυπουργός είχε τη σχετική εντολή και τη λαϊκή νομιμοποίηση, ήταν πριν από πέντε χρόνια. Στις κάλπες του 2008, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μίλησε, έπεισε, κέρδισε και… ορκίστηκε πρωθυπουργός.

Έκτοτε, και μετά τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση το 2011, η Ιταλία μέτρησε δυο διορισμένους πρωθυπουργούς, τον Μάριο Μόντι και τον Ενρίκο Λέττα, και ετοιμάζεται σήμερα να το επαναλάβει με έναν τρίτο, τον Ματέο Ρέντσι. Γιατί, παρά τη σαρωτική δημοφιλία, το φλογερό ταπεραμέντο και τη χαρισματική προσωπικότητα, ο Δήμαρχος της Φλωρεντίας έχει ως μόνη νομιμοποιητική βάση την επικράτησή του στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος. Μέχρι να φτάσει στις εθνικές κάλπες, φυσικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα