“Ο Στάινμπρουκ αξίζει μια ακόμη ευκαιρία”

Οι σχέσεις του κόμματος των Πρασίνων με αυτό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) έχουν περάσει από πολλές διακυμάνσεις τον τελευταίο καιρό. Η ιδεολογική συγγένεια είναι προφανής, επομένως αντίστοιχα πρόδηλη είναι και η ανάγκη να τονισθούν διαφοροποιήσεις, υπαρκτές ή τεχνητές. Αφορμή για πολλές από αυτές έχουν δώσει οι γνωστές και πολυάριθμες «γκάφες» του υποψηφίου του SPD για την Καγκελαρία, Peer Steinbrück, οι οποίες έχουν οδηγήσει τους Πράσινους να μην κλείνουν εντελώς την πόρτα της κυβερνητικής συνεργασίας

ακόμα και με το «ιδεολογικά αντίθετο», δηλ. το CDU της Angela Merkel. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel, o ηγέτης της κοινοβουλευτικής παράταξης των Πρασίνων Jürgen Trittin εκφράζει την άποψη ότι πρέπει να δοθεί μια ακόμα ευκαιρία στον Steinbrück, ενώ εξ αφορμής εκθέτει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες το κόμμα του θα υπερψηφίσει το πακέτο βοήθειας για την Κύπρο, αλλά και σχολιάζει θέματα της επικαιρότητας.

Ο Jürgen Trittin θεωρεί κατ’ αρχάς τεράστιο πρόβλημα για την Ιταλία πιθανή επιστροφή του Silvio Berlusconi στην πρωθυπουργία. Οι αγορές θα τιμωρήσουν σκληρά την χώρα και τα επιτόκιά της θα αυξηθούν κατά πολύ. Αυτό θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην Ευρώπη και την ανάκαμψή της, αλλά ακόμα δυσμενέστερες συνέπειες για την ίδια την Ιταλία.

Ερωτώμενος για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης στην ευρωζώνη σε περίπτωση που η γερμανική κυβέρνηση συγκροτούνταν από Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους ο επικεφαλής των τελευταίων απαντά με αφορμή των προϋπολογισμό της Ε.Ε. ότι σίγουρα θα απέφευγε να κηρύξει τον πόλεμο στους ανέργους της Νότιας Ευρώπης και στο Ευρωκοινοβούλιο. Επικρίνει την περικοπή των αναπτυξιακών κονδυλίων κατά 39 δισ. ευρώ και υποστηρίζει ότι και το θέμα της Ιρλανδίας έχρηζε διαφορετικού χειρισμού. Συγκεκριμένα, θα έπρεπε να ειπωθεί ξεκάθαρα στους Ιρλανδούς να καταπολεμήσουν τις ρίζες αυτής της κρίσης, οι οποίες κατ’ εκείνον εδράζονται στην υπερδιόγκωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος λόγω φορολογικής εύνοιας. Και το ίδιο, λέει, ισχύει και για την Κύπρο.

Στο τελευταίο αυτό θέμα οι Πράσινοι, όπως εκθέτει, μοιράζονται την ίδια γνώμη με τον Peer Steinbrück και το SPD. Η Κύπρος θα πρέπει να μειώσει το τραπεζικό της σύστημα, να καταπολεμήσει το «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος και να πάψει να αποτελεί φορολογικό παράδεισο, αν θέλει να λάβει ευρωπαϊκή βοήθεια. Το τελευταίο γεγονός, δηλ. η ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση, υποστηρίζει ότι προκαλεί μεγάλη ζημία και στην Ελλάδα, αφού «γενναία ελληνικά κεφάλαια εξαφανίζονται στη γειτονική χώρα».

Δεδομένης της συμφωνίας των δύο κομμάτων στο ζήτημα της Κύπρου, ο Jürgen Trittin ερωτάται για τις γενικότερες σχέσεις των Πρασίνων με το SPD και τον Peer Steinbrück. Τονίζει ότι βλέπει μια «αναγνωρίσιμη προσπάθεια» από τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, ώστε να αφήσει πίσω του τις … γκάφες αλλά και τις «κεντροδεξιές» θέσεις του σε οικονομικά θέματα της εποχής της υπουργίας του. Έχει να αντιμετωπίσει παγιωμένες προκαταλήψεις εναντίον του από τα media, αλλά κρίνει ότι αυτό θα αλλάξει στο προσεχές διάστημα όταν η προεκλογική συζήτηση θα επικεντρωθεί στα πολιτικά θέματα.

Μια νίκη του ακήρυχτου συνασπισμού μεταξύ των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών ο Jürgen Trittin τη θεωρεί εξαιρετικά πιθανή, βασιζόμενος στα αποτελέσματα των τελευταίων τοπικών εκλογών. Αυτό όμως προϋποθέτει την ενίσχυση του κόμματός του, ώστε να δημιουργηθούν πλειοψηφικοί συσχετισμοί όπως στην Κάτω Σαξονία.

Τέλος, χαρακτηρίζει εξαιρετικά δύσκολη τη συνεργασία με την ένωση CDU/CSU της Angela Merkel ενόσω εξακολουθούν να υφίστανται αγεφύρωτες προγραμματικές διαφορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα