Ο Σγουρός δεν προφέρει τη λέξη… ΠΑΣΟΚ

Twitter@EmOikonomidis

Οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τον Μάιο του 2014 θα καταγραφούν στη νεώτερη Ιστορία του τόπου ως οι εκλογές των… μεταμφιέσεων. Με κεντρικούς πρωταγωνιστές των τοπικών κοινωνιών, με γνωστή, καταγεγραμμένη και διακριτή πολιτική ταυτότητα και διαδρομή, να αρνούνται πεισματικά το παρελθόν τους, και να προβάλλουν την υποψηφιότητά τους ως ανεξάρτητη.

Φυσικά και οι τοπικές κοινωνίες είναι ο κατεξοχήν χώρος συνθέσεων,

συνεννόησης και κοινών στρατηγικών για την αντιμετώπιση και την υπέρβαση κοινών προβλημάτων. Με μια, βασική, ουσιαστική και θεμελιώδη διαφορά: Η “ανεξαρτησία” δεν… ανακαλύπτεται ξαφνικά μετά από δεκαετίες σκληρής κομματικής διαδρομής. Και μάλιστα όταν ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας δεν αποτελεί… έφηβο.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός είναι μάλλον το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της εποχής των… μεταμφιέσεων. Προερχόμενός από το σκληρό, το βαθύ ΠΑΣΟΚ, με πολυετή διαδρομή στον δημόσιο βίο, και μάλιστα όχι σε ένα πόστο. Από τον αθλητισμό στην Αυτοδιοίκηση, πάντοτε με κεντρικό αποτύπωμα το “σοσιαλιστικό” dna.

Ποιός θα ξεχάσει άλλωστε τη διαδρομή του στα αυτοδιοικητικά κοινά της Αττικής, από την εκλογική νίκη του ίδιου, της Φώφης Γεννηματά και του Γιάννη Μίχα, το 2002, μέχρι και σήμερα. Σύνολο θητείας 12 χρόνια, στον επίλογο των οποίων ήρθε η… ανεξαρτησία.

Και δεν πρέπει φυσικά να ξεχνάμε, ότι σε κάθε στροφή της δημόσιας διαδρομής του, ο Γιάννης Σγουρός δεν κέρδιζε μάχες μόνος του. Κέρδιζε μάχες επειδή ήταν (βαθύ) ΠΑΣΟΚ. Για τον λόγο αυτόν ψηφιζόταν.

Η προσωπική διαδρομή του Γιάννη Σγουρού, είναι ένα ηχηρό αποτύπωμα όσων συνέβησαν στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, και έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Στο προαύλιο της οικονομικής, ηθικής και αξιακής χρεοκοπίας.

Ο ίδιος θα κριθεί από τους πολίτες. Δεν είναι άλλωστε ο μόνος με αντίστοιχη διαδρομή. Κι άλλοι ήταν εκείνοι που “έζησαν τον μύθο τους”, σε μια Ελλάδα που κατέληξε να ζει με δανεικά. Ακόμη και τα όνειρά της.

Η διαφορά είναι ότι οι περισσότεροι από εκείνους τους πρωταγωνιστές βρίσκονται σήμερα… σπίτι τους.

ΥΓ: Μιλώντας σήμερα στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega”, με τον Γιώργο Οικονομέα και τον Δημήτρη Καμπουράκη, ο Γιάννης Σγουρός έφτασε στο σημείο να μην προφέρει καν τη λέξη “ΠΑΣΟΚ”. Στη σχετική ερώτηση σημείωνε: “Είμαι… αυτό που είμαι όλα αυτά τα χρόνια”. Κρίμα…

Keywords
Τυχαία Θέματα