Ο πολιτισμός αντέχει, παρά την κρίση

Στη συνέντευξη που έδωσε ο Γιώργος Λούκος στη LiFO πριν από μερικές μέρες, δε δίστασε να εκφραστεί ελεύθερα για όλα τα εμπόδια που συνάντησε μέχρι να καταφέρει τελικά να ανακοινώσει το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ. Καθυστερήσεις, φήμες, ακυρώσεις, γεγονότα που δεν τιμούν ιδιαίτερα τη χώρα και συντελούν στην κακή εικόνα της στο εξωτερικό. Παρά ταύτα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, προσπέρασε τις κωλυσιεργίες και «έστησε» ένα πολύ ενδιαφέρον φεστιβάλ

για μια ακόμα φορά. Οι ξένες παραγωγές αναγκαστικά μειώθηκαν αλλά κάποια ηχηρά ονόματα θα μας επισκεφθούν.

Η προσέλευση του κοινού είναι πλέον ασύγκριτα μεγαλύτερη με την προ Λούκου εποχή και το προφίλ του Φεστιβάλ είναι πολυδιάστατο και «φρέσκο» χωρίς να υστερεί σε ποιότητα. Με έμφαση στις ελληνικές παραγωγές, «είναι, βέβαια, και πολιτική μας να προβάλλουμε και να βοηθούμε όσο μπορούμε τους νέους Έλληνες καλλιτέχνες» και νέους χώρους που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί με επιτυχία, «έπρεπε κάποτε το Φεστιβάλ να «απογαλακτιστεί» από τους εμβληματικούς του χώρους –δίχως φυσικά να τους εγκαταλείψει–, αναζητώντας νέες σκηνές, νέα σημεία αναφοράς», οι επιλογές είναι πολλές. Ο κ. Λούκος χαρακτήρισε «θρίλερ» την κατάσταση με το Υπουργείο και το πώς διαχειρίστηκε το θέμα τόσους μήνες. Ωστόσο, η έκβαση ήταν αισιόδοξη και το Φεστιβάλ χτυπά στην καρδιά της Αθήνας αλλά και της Επιδαύρου.

Η επανάληψη της «Πρώτης Ύλης» του Δημήτρη Παπαιωάννου είναι μία ευχάριστη έκπληξη. Ξεκίνησε και θα συνεχιστεί για σχεδόν ένα μήνα στο κτίριο της Πειραιώς. Η «Ιλιάδα» του Λιβαθινού είναι μία παράσταση την οποία αναμένουν εναγωνίως όλοι οι θεατρόφιλοι. Η αξιόλογη διανομή, η βραβευμένη μετάφραση του Δ.Ν.Μαρωνίτη και οι παραλληλισμοί του ομηρικού έπους με το σήμερα, υπόσχονται πολλά. Η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά τον Βάγκνερ και παρουσιάζει τον υπέροχο «Ιπτάμενο Ολλανδό» στο Ηρώδειο. Ο διακεκριμένος στο εξωτερικό Θεόδωρος Κουρεντζής έρχεται για μία εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής με τη MusicAeterna για να ικανοποιήσει τους λάτρεις της κλασσικής μουσικής. Οι εντυπώσεις που άφησε πέρυσι ήταν εξαιρετικές. Ο Γιάννης Κακλέας παρουσιάζει μια «μεταθεατρική εμπειρία-αγρύπνια όπου η διερώτηση για την πίστη και την αναζήτηση, για την ισχύ και την εξάρτηση, για την πραγματικότητα και τις αυταπάτες της στοιχειώνει τους θεατές και τους ερμηνευτές» με επίκεντρο τους δύο ήρωες του Μπέκετ –Μερσιέ και Καμιέ. Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επαναλαμβάνει το “Insenso” μετά την επιτυχία που σημείωσε πέρυσι.

Όσο για τις ξένες συμμετοχές, ξεχωρίζει φυσικά αυτή του Ρόμπερτ Γουίλσον. Έρχεται με τη θρυλική φιγούρα του χορού Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, τον κινηματογραφικό διάσημο ηθοποιό Ουίλλιαμ Νταφόε και το έργο “The Old Woman”. Ο Τόμας Όστερμαϊερ και η Schaubühne του μας έχουν συνηθίσει σε πειραματικές και τολμηρές δουλειές. Τώρα μας παρουσιάζουν τη δική τους εκδοχή στο έργο του Ίψεν «Ο εχθρός του λαού». Ο Olivier Py ντύνεται “Miss Knife” και επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει το θέατρο. Η χοροθεατρική κολεκτίβα Peeping Tom «μετατρέπει τη σκηνή σε λαβύρινθο που εγκλωβίζει τα πρόσωπα σε ατελεύτητους μαιάνδρους» με την παράσταση «Ενοικιάζεται». Η Νταϊάνα Κρολ θα πλημμυρίσει με jazz ήχους το Ηρώδειο ενώ η Πάττι Σμιθ στον ίδιο χώρο θα εντυπωσιάσει τους ροκ θαυμαστές της.

Όσο για την Επίδαυρο, ο «Κύκλωπας» του Ευρυπίδη σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου και οι «Τραχίνιες» του Σοφοκλή δια χειρός Θωμά Μοσχόπουλου, είναι οι προτάσεις του Εθνικού Θεάτρου όσο αφορά το αρχαίο δράμα. Μετά την τεράστια επιτυχία της υπέροχης «Γκόλφως» του Καραθάνου στο Ρεξ και την απαίτηση του κοινού για παράταση, η παράσταση θα παρουσιαστεί για μία φορά στο αρχαίο θέατρο.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις παραγωγές του Φεστιβάλ. Η γκάμα είναι ευρεία και αναμένεται να προσελκύσει ετερόκλητες ομάδες κοινού. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται τους χώρους του Φεστιβάλ και έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση στη νεολαία. Αν και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση παραμένει προβληματική, η στροφή του κόσμου στον πολιτισμό είναι αξιοθαύμαστη. Πρόκειται εξάλλου για ένα από τα πιο ισχυρά καλλιτεχνικά γεγονότα του καλοκαιριού και ένας θεσμός που ευτυχώς ακόμα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα