Ο πατέρας του Σνόουντεν πήρε βίζα για τη Ρωσία

Ο πατέρας του Έντουαρντ Σνόουντεν, του φυγάδα πρώην συμβούλου των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, έχει λάβει βίζα από τη Ρωσία και θα μεταβεί εκεί σύντομα για να δει τον γιο του, δήλωσαν σήμερα Κυριακή ο ίδιος και ο δικηγόρος του.

Ο δικηγόρος Μπρους Φέιν δήλωσε, σε τηλεοπτική εμφάνισή του, πως ο ίδιος και ο Λον Σνόουντεν είναι σκεπτικοί για την υπόσχεση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να περιορίσει τα κυβερνητικά προγράμματα

επιτήρησης και διατηρούν τις επιφυλάξεις τους κατά πόσον ο νεαρός Σνόουντεν θα μπορεί να έχει μια δίκαιη δίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Έχουμε βίζα, έχουμε ημερομηνία, την οποία δεν θα αποκαλύψουμε τώρα λόγω της φρενίτιδας” σχετικά με την υπόθεση, δήλωσε ο Φέιν στην ειδησεογραφική εκπομπή “This Week” του τηλεοπτικού δικτύου ABC στην οποία εμφανίστηκαν και οι δύο. Θα μεταβούν στη Μόσχα “πολύ σύντομα”, είπε.

“Σκοπεύουμε να επισκεφθούμε τον Έντουαρντ και να εισηγηθούμε συνηγόρους υπεράσπισης που έχουν εμπειρία στις διώξεις με βάση το νόμο περί κατασκοπείας”, είπε ο Φέιν.

Ο Λον Σνόουντεν δήλωσε σε έναν δημοσιογράφο έξω από το σπίτι του στην κομητεία Λέι, στην Πενσιλβάνια, πως έχει πάρει βίζα αλλά δεν έχει ορίσει ακόμη ημερομηνία για το ταξίδι στη Ρωσία προκειμένου να δει τον γιο του.

Ο νεαρός Σνόουντεν παρέμεινε στο αεροδρόμιο της Μόσχας περισσότερο από πέντε εβδομάδες προτού η Ρωσία τού παραχωρήσει πολιτικό άσυλο την 1η Αυγούστου.

Ο Λον Σνόουντεν είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς την Τετάρτη πως δεν έχει μιλήσει με τον γιο του αφότου ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας εγκατέλειψε τις Ηνωμένες Πολιτείες για το Χονγκ Κονγκ, ακριβώς πριν μαθευτούν τα νέα, τον Ιούνιο, για τις αποκαλύψεις που έκανε σχετικά με τα προγράμματα επιτήρησης των ΗΠΑ.

Σήμερα Κυριακή ο πατέρας Σνόουντεν επέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης Ομπάμα στην υπόθεση του γιου του και απέρριψε τη δέσμευση που έδωσε ο πρόεδρος την Παρασκευή ότι θα βελτιώσει την εποπτεία της επιτήρησης, τη διαφάνεια και άλλες προσπάθειες προκειμένου να αποκατασταθεί η δημόσια εμπιστοσύνη στα προγράμματα της κυβέρνησης.

“Πιστεύω ότι πολλά από αυτά που εισηγήθηκε είναι επιφανειακά”, είπε ο Σνόουντεν στο ABC.

Ο πατέρας του Σνόουντεν πρόσθεσε ότι “δεν είναι ανοικτός” σε μια συμφωνία απολογίας που θα επέτρεπε στον 30χρονο γιο του να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Η μόνη συμφωνία θα είναι η πραγματική δικαιοσύνη”, είπε, επαναλαμβάνοντας την ανησυχία του ότι ο γιος του δεν θα έχει καλή μεταχείριση επειδή το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη έχει καταπατηθεί από τις δημόσιες επικρίσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ.

“Όταν σκεφτείτε πολλές από τις δηλώσεις που έκαναν οι ηγέτες μας, ηγέτες στο Κογκρέσο, είναι απολύτως ανεύθυνες και δεν συνάδουν με το σύστημά μας της δικαιοσύνης”, είπε ο Σνόουντεν.

“Έχουν δηλητηριάσει το πηγάδι, ας το πούμε έτσι, κατ’ αναλογίαν μιας εν δυνάμει δικαστικής δεξαμενής”, είπε.

Η ανικανότητα της Ουάσινγκτον να πείσει τη Ρωσία να επιστρέψει τον Σνόουντεν στις ΗΠΑ έχει βραχυκυκλώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία. Ο Ομπάμα ματαίωσε μια προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής στη Μόσχα με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αν και οι δύο χώρες είχαν υψηλού επιπέδου συνομιλίες για θέματα πολιτικής και άμυνας στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή.

Υψηλόβαθμο κοινοβουλευτικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος του Ομπάμα δήλωσε στην εκπομπή του ABC πως φαίνεται ότι η Ουάσινγκτον ενδιαφερόταν πιο πολύ απ΄ό,τι ο Πούτιν να οικοδομήσει μια παραγωγική σχέση.

“Μου φαίνεται πως, καθώς έχουμε προσπαθήσει πολλές φορές να επανεκκινήσουμε αυτή τη σχέση, ίσως τώρα είναι η στιγμή να σταματήσουμε για λίγο και να σκεφτούμε πώς θα προχωρήσουμε με τη Ρωσία”, δήλωσε στο ABC ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Ρόμπερτ Μενέντες.

Η κυβέρνηση του Πούτιν «δεν ανταποκρίνεται» στις ανησυχίες των ΗΠΑ για θέματα όπως ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, ο πυρηνικός αφοπλισμός και η δρακόντεια ρωσική νομοθεσία κατά των γκέι και των λεσβιών, δήλωσε ο Μενέντες.

Keywords
Τυχαία Θέματα