Ο καλύτερος φίλος μας

Τα κατοικίδια ποικίλουν. Από μια γάτα, ένα καναρίνι, ένα χρυσόψαρο μέχρι φίδια, ιγκουάνα και δεν ξερώ εγώ τι άλλο. Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως πως πιο πιστός φίλος του ανθρώπου παραμένει ένας σκύλος.

Ο σκύλος, ανεξαρτήτου ράτσας, μεγέθους και φύλου, έχει το χάρισμα να προσαρμόζεται στον χαρακτήρα του αφεντικού του. Ακόμα και αν μεγαλώνει μαζί με μια οικογένεια, έναν αναγνωρίζει για κύριό του και αυτόν ακούει και αντιγράφει. Η συμπεριφορά του

βέβαια εξυπακούεται πως είναι ανάλογη με τον τρόπο που του συμπεριφέρονται. Αναγνωρίζει τα μέλη της οικογένειας, φίλους ή γείτονες και ανταποδίδει την αγάπη έτσι όπως μόνο εκείνος γνωρίζει. Ένα χαρακτηριστικό που τον κάνει να ξεχωρίζει από άλλα κατοικίδια ζώα είναι η ευγνωμοσύνη. Ένας σκύλος ποτέ δεν ξεχνά. Έχει πολύ καλή μνήμη και κρατάει μέσα του κάθε ευεργετική κίνηση ή ενέργεια προς το μέρος του.

Φύλακας, σύντροφος, κυνηγός, διασώστης, ερευνητής είναι λίγα από τα άπειρα πόστα που μπορεί να καλύψει το τετραπέρατο τετράποδο βάσει της ποικιλίας των προσόντων που διαθέτει. Άριστη όσφρηση, αναπτυγμένο ένστικτο κινδύνου, καλή σωματοδομή (ιδιαίτερα τα μεγαλόσωμα), δεκτικότητα,γρήγορη εκμάθηση, αφοσίωση.

Σε σύγκριση με τη γάτα, τό άλλο συνηθέστερο κατοικίδιο, ο σκύλος είναι περισσότερο προσκολημένος, δεν παρουσιάζει φαινόμενα εκδικητικότητας, είναι πιο έμπιστος-αξιόπιστος και είναι ευκολότερο να χειραφετηθεί. Μπορεί να μην είναι το ίδιο ναζιάρης αλλά παιχνιδιάρης και χαρούμενος είναι σίγουρα πολύ περισσότερο από ένα «αιλουροειδές».

Ο άνθρωπος δεν φέρεται πάντοτε με σεβασμό στον «φίλο» του. Σίγουρα δεν αγαπούν όλοι το ίδιο τα ζώα. Κάποιοι τα φοβούνται. Ωστόσο δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να μοιράζουν ανεξέλγκτα φόλες δεξιά κι αριστερά. Ακόμη και σε αδέσποτα. Η ύπαρξη των αδέσποτων σίγουρα δεν είναι ευθύνη των σκύλων. Είναι δείγμα ανευθυνότητας και έλλειψης πολιτισμικής παιδείας των ανθρώπων. Δεν είναι σωστό να αναλαμβάνουμε ένα κουτάβι και αφού περάσει το χαρούμενο στάδιο ενηλικίωσης να το «πετάξουμε» στο δρόμο. Ή να μην μεριμνήσουμε και να αφήσουμε τη σκυλίτσα μας να γεννήσει χωρίς να έχουμε στο μυαλό μας τι θα κάνουμε τα κουτάβια. Οι δήμοι σε συνεργασία με φιλοζωικές εταιρείες δημιουργούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα προγράμματα για τα αδέσποτα. Όποιος επομένως θέλει, μπορεί να απευθυνθεί εκεί που πρέπει και να βρεί μια ανθρώπινη λύση στο πρόβλημά του.

Πόσοι είναι εκείνοι που δεν θυμούνται τον Άργο, τον πιστό σκύλο του Οδυσσέα; Ή σήμερα, σειρά από πρωταγωνιστές καρτούν, που εξυμνούν το καταπληκτικό αυτό ζωντανό; Πλούτο, Σνούπι, Αλήτης, Σκούμπι Ντου, Ρανταπλάν, Ιντεφίξ, Μιλού, Μπρέιν, Σπάικ, Όντι, Ντρούπι κλπ Γερμανικός Πομενικός, Ελληνικός Ποιμενικός, Κόλεϋ, Ροντβάιλερ, Ντόπερμαν, Δαλματίας, Γκριφόν, Κανίς, Πεκινουά, Τσιουάουα, Πίτμπουλ, Λαμπραντόρ, Μπήγκλ, Πόιντερ, Σάσσεξ, Κόκερ, Σέττερ, Μπόξερ, Αγ.Βερνάρδου, Χάσκι κλπ Κάθε είδος και μια ζωγραφιά. Με πολλές ιδιαιτερότητες το καθένα άλλα πάντα με μια μεγάλη ομοιότητα. Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου!

Keywords
Αναζητήσεις
ντρουπυ σκυλι, μπορει ο σκυλος να αντιγραψει τον χαρακτηρα του αφεντικού
Τυχαία Θέματα