Ο Γκιούλ απέναντι στον Ερντογάν!

Οι δυο τους αποτέλεσαν ένα πανίσχυρο δίδυμο για σχεδόν μια ολόκληρη δεκαετία. Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμπντουλάχ Γκιούλ ενσάρκωσαν τη θυελλώδη πολιτική άνοδο του ισλαμικού κόμματος στην Τουρκία, που κατάφερε στις μέρες μας να παραμερίσει το βαθύ κράτος του κεμαλισμού, και να εξελιχθεί σε μια πανίσχυρη, όσο και αλαζονική δύναμη,

Η σχέση τους βέβαια στηρίχτηκε στους… καθαρούς ρόλους, με τον Αμπντουλάχ Γκιούλ να περιορίζεται σε “δεύτερο” πίσω από τον Ταγίπ Ερντογάν. Ακόμη και σήμερα που είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κανείς

στην Τουρκία δεν αμφιβάλλει ότι στην περίπτωση που ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρήσει τη μεγάλη μετάβαση στην Προεδρία, μετά από Συνταγματική Αναθεώρηση, ο Αμπντουλάχ Γκιούλ θα παραμερίσει.

Ή τουλάχιστον, έτσι πιστεύαμε μέχρι πρότινος, καθώς φαίνεται ότι η “εξέγερση” της Κωνσταντινούπολης, που κλιμακώθηκε και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας, ραγίζει την άλλοτε αδιατάραχτη σχέση του Αμπντουλάχ Γκιούλ με τον Ταγίπ Ερντογάν. Σήμερα, την ώρα που ο Τούρκος πρωθυπουργός επιδείκνυε και πάλι αλαζονεία, μιλώντας ακόμη και για… ξένες δυνάμεις που βρίσκονται ενδεχομένως πίσω από την εξέγερση των πολιτών, ο Αμπντουλάχ Γκιούλ πήρε σαφείς αποστάσεις.

Και απάντησε με μια αιχμηρή αποστροφή, στην τοποθέτηση του Ταγίπ Ερντογάν ότι αν οι διαδηλωτές δεν συμφωνούν με την πολιτική του, θα πρέπει να περιμένουν τις εθνικές εκλογές για να… ψηφίσουν διαφορετικά. “Η Δημοκρατία δεν είναι μόνο οι εκλογές. Αν υπάρχουν αντιρρήσεις για μια πολιτική, το πιο φυσικό που έχει να κάνει κάποιος είναι να τις ακούσει. Όλοι πρέπει να δείξουν αυτοπειθαρχία και αυτοσυγκράτηση.

Η Τουρκία είναι μια ανοιχτή κοινωνία, όπου ο καθένας θα πρέπει να αισθάνεται ελεύθερος να εκφράσει τις απόψεις του για όσα συμβαίνουν στη χώρα, για το παρόν και το μέλλον της”, δήλωσε ο Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας δεν παρέλειψε από την άλλη να προειδοποιήσει τους πολίτες για τον κίνδυνο να εκμεταλευτούν τις διαδηλώσεις ακραία στοιχεία, όπως έχει συμβεί πολλές φορές σε άλλες χώρες, ζητώντας να επιδειχθεί ωριμότητα. Προφανώς… δεν εξαιρεί τον Ταγίπ Ερντογάν από τις παραινέσεις του.

Keywords
Τυχαία Θέματα