Ο Μπαρόζο… θυμάται το ρόλο του στις Κάννες!

Διευκρινίσεις για το ρόλο του στη Σύνοδο των Καννών, που επανέφεραν στην επικαιρότητα οι Financial Times, δίνει μέσω της εκπροσώπου του, Πία Αρενκίλντε, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλα Μπαρόζο.

Σύμφωνα με το «επίμαχο» δημοσίευμα των Financial Times, o Μπαρόζο είχε παρασκηνιακό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, έχοντας συνομιλίες με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ώστε να αποτραπεί το δημοψήφισμα που σχεδίαζε ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Η απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει ή να μην προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν μπορεί να αποδοθεί στην Κομισιόν», δήλωσε η εκπρόσωπος του Μπαρόζο, για το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, στη διάρκεια της κρίσης ο πρόεδρος Μπαρόζο και η Επιτροπή έκαναν τα πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερότητα και την ενότητα της ευρωζώνης και της ΕΕ συνολικά.

Όπως ανέφερε η Π. Αρενκίλντε, προτεραιότητα του προέδρου Μπαρόζο, όταν κατέθεσε την προσωπική του άποψη στους ηγέτες της ΕΕ, ήταν να αποφευχθούν μεγάλες αναστατώσεις και να σταθεροποιηθεί η οικονομία προστατεύοντας την Ελλάδα και την Ευρώπη από δραματικές επιπτώσεις οι οποίες θα ακολουθούσαν αν δεν είχαμε αναλάβει δράση.

Πάντως, δεν αναφέρθηκε στο τηλεφώνημα Μπαρόζο στον Σαμαρά, που αναφέρουν οι Financial Times.

Υπενθύμισε, όμως, τη δήλωση στην οποία είχε προχωρήσει ο κ. Μπαρόζο κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Καννών σύμφωνα με την οποία πριν την έναρξη του G20 είχε απευθύνει έκκληση για εθνική και πολιτική ενότητα στην Ελλάδα.

«Πιστεύω ότι στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα η εθνική ενότητα είναι κλειδί», είχε αναφέρει ο κ. Μπαρόζο.

Παράλληλα, έγινε αναφορά σε μία ακόμη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν την ίδια περίοδο, στην οποία ανέφερε: «Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Συγχρόνως, η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει αν είναι έτοιμη να αναλάβει τις δεσμεύσεις που συνοδεύουν τη συμμετοχή στο ευρώ».

Keywords
Τυχαία Θέματα