Ο Άντι Γουόρχολ παραμένει στην κορυφή

Μια δημοπρασία που ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών της έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη. Περισσότερα από 350 έργα του δημοφιλούς Andy Warhol, πολλά από τα οποία δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά, εκτίμησαν οι φιλότεχνοι παρευρισκόμενοι και τα αγόρασαν σε ποσά που ξεπέρασαν κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις των υπευθύνων.

Η ενότητα που τράβηξε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών ήταν η σειρά “Endangered Species: San Francisco Silverspot”,

που απέφερε κέρδη ύψους 1.2 εκατομμυρίων δολλαρίων. Η περίφημη “Jackie” μέσα από τα μάτια του Warhol, ήταν μία ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς καθώς πουλήθηκε προς 626.000 δολλάρια τη στιγμή που υπολογιζόταν ότι θα φτάσει τις 300.000. Το πορτρέτο του με τίτλο “Self-Portrait in Fright Wig” αναμενόταν να κυμανθεί ανάμεσα στις 12.000 και 18.000 δολλάρια ενώ τελικά αγοράστηκε προς 50.000.

Ο ρόλος αυτής της δημοπρασίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν –πάνω από 17 εκατομμύρια δολλάρια- θα δοθούν στο Ίδρυμα του Andy Warhol για τις Εικαστικές Τέχνες. Και αυτή ήταν μόνο η αρχή μιας και οι αρμόδιοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν το έργο τους και να ενισχύσουν το όραμα του Warhol. Το Ίδρυμα, ακολουθώντας τον εμπνευστή της “Pop Art”, στοχεύει στο να στηρίξει τη δημιουργία και παρουσίαση της σύγχρονης τέχνης από νέους καλλιτέχνες και κυρίως αυτής που διακρίνεται από πειραματισμό και πρόκληση. Ο πρόεδρος της διοργάνωσης Joel Wachs, θεώρησε τη δημοπρασία πολύ σπουδαία στιγμή για την ιστορία όχι μόνο του Ιδρύματος αλλά και του κόσμου της τέχνης.

Η επίδραση του Andy Warhol παραμένει ισχυρή ακόμα και σήμερα. Το Ίδρυμα εξαπλώνει τη δράση του με διαρκή προγράμματα και πρωτοβουλίες και με τη φιλανθρωπική διάθεση να υποβόσκει, διαδίδει και στηρίζει τις ανάγκες της σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα