Χατζηδάκης: Είμαστε εδώ να συζητήσουμε αλλαγές για το γάλα – Προωθούνται ρυθμίσεις για να καμφθούν οι αντιδράσεις

Χωρίς να ανακοινώσει νέες ρυθμίσεις για το γάλα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης απάντησε στην κριτική που δέχθηκε και από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Νίκος Σηφουνάκης, Θάνος Μωραΐτης και Μιχάλης Κασσής.

Πάντως, ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει αλλαγές τονίζοντας πως: «είμαστε

εδώ για το γάλα και τα υπόλοιπα θέματα. Για να ακούσουμε απόψεις και να βρούμε λύσεις στην βάση της κοινής λογικής, της επιστήμης και των δεσμεύσεών μας. Να σημειώσω ότι κάθε άλλο σκοπό έχουμε από το να βλάψουμε.

Το ελληνικό σήμα και το γάλα ημέρας είναι αποδεικτικό των προθέσεων, αλλά δεν μπορούμε να αδιαφορούμε ότι έχουμε ακριβότερο γάλα 34% από τον μέσο κοινοτικό όρο και φαντάζομαι ότι όλοι θα δείτε το Υπουργείο έχει δίκιο».

Πρόσθεσε ακόμη πως «Είναι αρνητικό ότι εισάγουμε για πρώτη φορά το ελληνικό σήμα και θα το ξεκινήσουμε από το γάλα; Είναι αρνητικό ότι εισάγουμε το γάλα ημέρας δίνοντας πλεονέκτημα στην τοπική γαλακτοβιομηχανία;», αναρωτήθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης σημειώνοντας ότι «έχουμε αποφασίσει να υιοθετήσουμε το 82% των συστάσεων του ΟΟΣΑ και το 8% τροποποιημένο. Σ’ αυτό το 8% ανήκουν το γάλα και τα φάρμακα».

Απαντώντας στην κριτική που του ασκήθηκε ο Κ. Χατζηδάκης κατήγγειλε ότι «εδώ δεν μιλάμε για πολιτική κριτική. Υπάρχουν προσωπικοί χαρακτηρισμοί και βαριές προσωπικές επιθέσεις από πολλές και διαφορετικές πλευρές. Στην Ελλάδα είμαστε λίγοι, και γνωριζόμαστε. Και ξέρουμε ποιοι είμαστε οι καθαροί και ποιοι όχι. Ξέρουμε ότι τέτοιες προσωπικές επιθέσεις δεν μας αγγίζουν. Τις επιθέσεις σε λίγες μέρες κανείς δεν θα τις θυμάται. Ο καταναλωτής θα θυμάται την θετική επίδραση στην καθημερινότητά του».

Στη συνέχεια απάντησε στην κριτική Σηφουνάκη για την πώληση της Ολυμπιακής σε ιδιώτες λέγοντας ότι «οι Έλληνες ξέρουν ότι αν σήμερα λειτουργούσε η Ολυμπιακή θα έδιναν 400 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ τώρα είμαστε ήδη στο κέρδος γιατί το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί εδώ και 2 χρόνια». Απάντησε και στην κριτική Μωραΐτη για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές σημειώνοντας ότι «το ίδιο συνέβαινε πέρυσι όταν φέραμε τις Κυριακές και μας έλεγαν ότι θα έρθει ο Αρμαγεδών».

Ο Ν. Σηφουνάκης απάντησε πως «το 2008 είπα ότι δεν μπορεί να είμαστε η μόνη χώρα που δεν θα έχουμε εθνικό αερομεταφορέα. Συνταξιοδοτήθηκαν υπάλληλοι 40 και 42 ετών και σήμερα φαλίρισε». «Μας έλεγαν ότι θα πετούσε στις 5 ηπείρους και έγινε αστικό ΚΤΕΛ», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «από το ιδιωτικό μονοπώλιο που έχουμε σήμερα, καλύτερο το κρατικό μονοπώλιο».

Τέλος, για τις αντιδράσεις των κοινωνικών φορέων ο Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «είναι αναμενόμενες, δεν εκπλήττουν. Έχουμε να κάνουμε με προνόμια που είχαν διασφαλιστεί». Χαρακτήρισε δε «κοινωνική πολιτική» τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι κοινωνική πολιτική ο Έλληνας ανάπηρος να μην πληρώνει ακριβότερα 27% τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Να μην πληρώνει το γάλα 34% ακριβότερο απ’ ότι είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος».

Άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνοντας ότι «οι παρατάξεις που ψήφισαν, κακώς, τα προνόμια έρχονται και τα καταργούν. Οι παρατάξεις που δεν συμμετείχαν στις κυβερνήσεις που ψήφισαν τα προνόμια, θέλουν να συνεχιστούν. Θέλετε να συνεχίσετε τα παλαιά λάθη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός που φέρει η αξιωματική αντιπολίτευση».

Προωθούνται ρυθμίσεις για να καμφθούν οι αντιδράσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης με τους εκπροσώπους των ΚΟ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το γάλα και τις επόμενες ώρες ο υπουργός αναμένεται να τις ανακοινώσει στα μέλη των επιτροπών που συνεδριάζουν αυτή την ώρα στην Βουλή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ρύθμιση θα περιγράφει με λεπτομέρεια τα τεχνικά ζητήματα παστερίωσης και θερμικής επεξεργασίας του προϊόντος ενώ θα επαναφέρει τις τρεις κατηγορίες γάλακτος ανάλογα με την διατηρησιμότητά του.

Ειδικότερα η πρώτη θα μιλά για γάλα ημέρας, δηλαδή παστερίωση εντός 24 ωρών από την συλλογή του και μεταφορά και διάθεση εντός 2 ημερών.

Η δεύτερη κατηγορία θα περιλαμβάνει το γάλα με διάρκεια ζωής έως 7 ημέρες. Την διάρκεια θα την καθορίζει ο παρασκευαστής μετά από έλεγχο των αρμόδιων κρατικών ελεγκτικών οργανισμών.

Η τρίτη κατηγορία αφορά το γάλα υψηλής παστερίωσης – κονσέρβα – που φθάνει ως και 40 με 45 ημέρες.

Η τελική λύση φαίνεται ότι ικανοποιεί τους κ.κ. Θάνο Μωραϊτη και Μιχάλη Κασσή και η ανακοίνωσή της από τον κ. Χατζηδάκη στην Βουλή θα αποσύρει τις ενστάσεις τους.

Αντιδράσεις Μωραϊτη και Κασσή

Εμμένουν στις αντιρρήσεις τους για τη διάταξη στο θέμα της παραγωγής και διανομής του γάλακτος οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραϊτης και Μιχάλης Κασσής, οι οποίοι πήραν τον λόγο κατά την συνεδρίαση επί του πολυνομοσχεδίου στις συναρμόδιες Επιτροπές.

«Αυτό που ήρθε σήμερα να το πάρετε πίσω. Ήταν άλλη η ατζέντα που συμφωνήσαμε με τον κ. Τσαυτάρη» είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα ο κ. Μωραϊτης. Επίσης ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ διαφώνησε και με το πιλοτικό άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, λέγοντας πως «αυτό εξυπηρετεί μόνο τις ιδεολογικές σας εμμονές», ενώ ζήτησε να αποσυρθεί και η διάταξη για τα φωτοβολταϊκά σημειώνοντας πως «κάποιοι ετοιμάζονται να κάνουν πάρτυ αγοράζοντας τις εγκαταστάσεις των αγροτών πιτ παρά».

Από την πλευρά του, ο κ. Κασσής σημείωσε ότι αν δεν κατατεθεί η πρόταση Τσαυτάρη για το γάλα στην σημερινή συνεδρίαση εκείνος δεν θα ψηφίσει το σχετικό άρθρο. «Αισθάνομαι να κοροϊδεύω τον εαυτό μου, αν δεν αποτυπωθεί στο χαρτί αυτό που συμφωνήθηκε» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι το δίλημμα αν θα πέσει η κυβέρνηση η όχι, πρέπει να απασχολεί πρώτα τους υπουργούς και μετά τους βουλευτές.

Πάντως και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Γιώργος Βλάχος άφησε σαφές υπονοούμενο – που αντικατοπτρίζει και τις δικές του αντιρρήσεις – όταν προσφωνώντας από την έδρα τον κ. Κασσή, είπε: «Θα μιλήσει εκ μέρους των ανταρτών του γάλακτος».

Ενστάσεις Βλάχου και Αραμπατζή για το πολυνομοσχέδιο

Να επιφέρουν τις αναγκαίες βελτιωτικές αλλαγές απόψε σε επίμαχες ρυθμίσεις ώστε να ψηφίσουν οι βουλευτές ένα νομοσχέδιο που είναι μεν καλό αλλά αδικείται από την πολυήμερη συζήτηση «για τα ίδια και τα ίδια» κάλεσε τους υπουργούς ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Γ. Βλάχος.

«Αν το παστεριωμένο γάλα ξεπεράσει τις έξι έως και επτά ημέρες, ξεχάστε την ελληνική κτηνοτροφία και γαλακτοβιομηχανία. Τότε τα πανίσχυρα καρτέλ και πανίσχυρα σούπερ μάρκετ, θα εισάγουν απευθείας στο ράφι γερμανικά και ολλανδικά» είπε η βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή.

Keywords
Τυχαία Θέματα