“Να πληρώσουν την κρίση οι πλούσιοι Έλληνες”

Αυτή την άποψη έχει ο Gerhard Schick, ομιλητής της παράταξης των «Πρασίνων» σε οικονομικοπολιτικά θέματα ενώπιον του Bundestag.

Όπως δήλωσε ο  Schick στην “Handelsblatt-Online”, αντί να διαγράψουν οι πιστωτές μέρος των απαιτήσεών τους σε βάρος της Ελλάδας και να επιβαρυνθούν έτσι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, θα πρέπει «πρώτα να εκμεταλλευθούν οι πηγές εσόδων εντός της χώρας … είναι τώρα απαραίτητο, να στραφεί το βλέμμα στην πλευρά των εσόδων, ιδιαίτερα σε Έλληνες που κερδίζουν πάρα πολλά χρήματα και μεγάλες ελληνικές

περιουσίες, που βρίσκονται στο εξωτερικό».

Οι απόψεις του Schick για το ελληνικό ζήτημα δεν είναι τόσο απλοϊκές, όπως αφήνει να διαφανεί η παραπάνω παρατήρηση και σας τις εκθέτουμε κατωτέρω:

Η Ελλάδα χρειάζεται την ευρωπαϊκή στήριξη για να σταθεροποιήσει τα φορολογικά της έσοδα και να αποτρέψει την φυγή φόρων στο εξωτερικό. Για τον σκοπό αυτό απαιτείται η σύναψη ευρωπαϊκής φορολογικής συνθήκης, δηλ. δεσμευτικές συμφωνίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων και το κλείσιμο των κενών στην φορολόγηση μεγάλων επιχειρήσεων. Κοινή στρατηγική απαιτείται ιδιαίτερα απέναντι στην Ελβετία, μιας και δεν θα πρέπει το κάθε κράτος – μέλος να διαπραγματεύεται ξεχωριστά μαζί της για την φορολόγηση των καταθέσεων.

Ως προς το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τον στόχο του 120% στο ελληνικό χρέος, το ΔΝΤ έχει από οικονομική άποψη δίκιο. Παρόλα αυτά θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος, ώστε να επιτύχει τους στόχους της στον τομέα του ελλείμματος. Η δραστική πολιτική λιτότητας δεν βοήθησε την Ελλάδα να βγει από την κρίση και κατά συνέπεια χρειάζεται αλλαγή πορείας. Η πολύ βαθύτερη της προβλεπομένης ύφεση επέφερε την ανάγκη για ακόμα περισσότερη λιτότητα και συνεπάγεται την περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, ως και την μη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Η εμμονή στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων είναι σωστή, αλλά επιπρόσθετα είναι απαραίτητη στο μεσοδιάστημα η σταθερή χρηματοδότηση.

Τέλος, ο Schick θεωρεί τα τεχνάσματα της χορήγησης βοήθειας στην Ελλάδα μέσω της ΕΚΤ μη πειστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα