Ν. Ανδρουλάκης: Προς Θεού, το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν μόνο ο Άκης

Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του “Alpha 9.89″.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του κ. Ανδρουλάκη:

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Κύριε Ανδρουλάκη χαίρετε.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Καλό σας μεσημέρι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Για να αρχίσω από το τελευταίο θέμα. Πριν από λίγο μιλήσαμε με τον εκπρόσωπο των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Είναι στο δρόμο 1100 άνθρωποι, που δεν έχει τώρα αυτό σχέση μόνο με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ,

εσείς πως αντιμετωπίζετε αυτή την κατάσταση εκεί, που εντάξει υπάρχει κι ένα θέμα με την Ευρωπαϊκή Ένωση δε λέω όχι, υπάρχει ένα θέμα με τον επενδυτή επίσης δε λέω όχι, αλλά είναι και 1100 οικογένειες, έτσι; Τι λέτε γι΄ αυτό;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ο κ. Βενιζέλος ως Υπουργός είχε κρατήσει μια στάση πάρα πολύ σωστή απέναντι και στους εργαζομένους και συνολικά στο ζήτημα των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά.

Δυστυχώς κάποιοι προσπαθούν να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή στη χώρα με έναν τρόπο ,θα έλεγα απαράδεκτο, γιατί προσπαθούν να κρύψουν την έλλειψη εναλλακτικής πολιτικής πρότασης σε σχέση με την οικονομική κρίση, πίσω από ένα δήθεν ηθικό πλεονέκτημα και περιγράφω τη στρατηγική που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πιστεύω ότι πρέπει να ξεφύγουμε από αυτή τη στρατηγική που και ο ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος εγκλωβίζεται και να δούμε αντικειμενικά τα προβλήματα. Γιατί είναι μεγάλα και δυσεπίλυτα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Και κυρίως να δούμε τι θα γίνει και με αυτούς τους ανθρώπους, έτσι δεν είναι κ. Ανδρουλάκη;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Βέβαια.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Διότι τελικά εντάξει, η καθημερινότητα ξέρετε είναι πιο ισχυρή κι από τα ηθικά πλεονεκτήματα και από τις συμβάσεις και από όλα αυτά που εμείς περιγράφουμε, οι Δημοσιογράφοι εννοώ εμείς, έτσι;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εμείς έχουμε κάνει πάρα πολλές φορές έναν ειλικρινή διάλογο με τους συγκεκριμένους ανθρώπους και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στα ζητήματά τους. Πιστεύω πως και οι ίδιοι μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν αυτό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Ναι βέβαια τώρα αυτοί έχουν παράπονα ότι δεν τους δέχεται το γραφείο του Πρωθυπουργού, ότι από το Μάρτιο του 2013 ας πούμε προσπαθούν εκεί να έχουν ένα ραντεβού για να του αναλύσουν το πρόβλημα, εν πάση περιπτώσει νομίζω ότι αυτό αφορά άλλες διαδικασίες.

Να ρωτήσω κάτι άλλο τώρα, πως βλέπετε όλη αυτή την ιστορία εσείς της Χρυσής Αυγής και της διείσδυσής της στην Αστυνομία, που πια αποδεικνύεται με γραπτά και ντοκουμέντα με το πόρισμα αυτό της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το θέμα της Χρυσής Αυγής όπως γνωρίζετε, εμείς το θέσαμε πριν δύο σχεδόν χρόνια. Μετά τις εκλογές λέγαμε ότι δεν μπορεί αυτό το θέμα να αντιμετωπίζεται με χαλαρότητα από τις πολιτικές δυνάμεις. Θέλει συνολική προσπάθεια και βέβαια θέλει και παρεμβάσεις από τη δικαιοσύνη σε φαινόμενα όπως αυτά που περιγράφετε.

Το θέμα της Χρυσής Αυγής πρέπει να το δει κατ’ αρχάς η Δικαιοσύνη με τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της όσο γρηγορότερα γίνεται, ώστε να έχουμε αποτελέσματα. Και βέβαια, το κράτος πρέπει να είναι παρόν σε αυτές τις νησίδες ανομίας που είχαν δημιουργηθεί , τις οποίες η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύτηκε, στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε άλλες περιοχές. Να μη δίνουμε δικαιώματα να δημιουργούνται παρακρατικές- για να το πω πιο χαρακτηριστικά- οργανώσεις όπως ήταν αυτή της Χρυσής Αυγής.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Ή παραϋπηρεσίες κοινωνικών υπηρεσιών ας πούμε.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Βέβαια, πρέπει και το πολιτικό σύστημα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Διότι βλέπουμε ότι πάρα πολλοί προσπαθούν να διαχειριστούν το φαινόμενο με ιδιοτελείς πολιτικούς όρους. Δεν γίνεται, δηλαδή, αυτή τη στιγμή να ψαρεύουμε στα θολά νερά, όπως κάνει ο κ. Καμμένος, στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, κάνοντας αήθεις πολιτικές επιθέσεις στα υπόλοιπα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, όπως έκανε απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.

Αυτός ο λαϊκισμός και η δημαγωγία που πια δεν έχει όριο, δεν βοηθάει κανέναν. Δείχνει μια μικροψυχία, μια μικροκομματική σκοπιμότητα και δεν μπορούμε να παίζουμε με αυτά τα διαλυτικά φαινόμενα, όπως είναι η Χρυσή Αυγή. Ας διαβάσουμε λίγο την ιστορία του τόπου μας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Και των ευρωπαϊκών χωρών αν διαβάσουμε χρήσιμο είναι.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Και των ευρωπαϊκών χωρών, για να είμαστε αν θέλετε αντάξιοι των περιστάσεων.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Να ρωτήσω κάτι άλλο, ας μιλήσουμε για πολιτική, τι λέτε; Είναι η κίνηση των 58 κατ΄ αρχήν, σε λίγους μήνες έχουμε ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι στα καλύτερά του δημοσκοπικά αποτελέσματα, έτσι τουλάχιστον αυτό δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, δεν μπορεί να είναι συνωμοσία από όλους, έτσι δεν είναι; Δεν το πιστεύετε κάτι τέτοιο;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όχι βέβαια, ως ΠΑΣΟΚ αυτό πιστεύω.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Έτσι. Λοιπόν εσείς πως βλέπετε το εκλογικό μέλλον του κόμματός σας κ. Ανδρουλάκη; Είστε νέα γενιά, μπορώ να πω ότι έχετε χρεωθεί και πράγματα για τα οποία δεν είστε υπεύθυνη η γενιά η δικιά σας εκεί, πως βλέπετε όμως, γιατί είτε καλώς είτε κακώς όμως υπάρχει συνέχεια στα κόμματα και στα καλά και στα κακά, έτσι δεν είναι;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, κα Παπαδάκου, εμείς δίνουμε μία μάχη για τις ιδέες μας και για τη δημοκρατική παράταξη. Γιατί πιστεύουμε σε αυτές τις δύσκολες εποχές ότι γίνεται μια άδικη αποτίμηση της ιστορίας της μεταπολίτευσης.

Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε λάθη, αλλά στην ιστορική του αυτή διαδρομή από το 1981 προσέφερε πάρα πολλά στον ελληνικό λαό και στον τόπο. Ας συγκρίνουμε το τι υπήρχε πριν και για ποια Ευρώπη μιλούσαμε.

Πολλοί αδίκως συγκρίνουν τον Ανδρέα Παπανδρέου με σημερινές καταστάσεις. Κάποιοι ακροδεξιοί δημαγωγοί προσπαθούν να χρεώσουν τη σημερινή κρίση σε έναν άνθρωπο που έφυγε από τη ζωή το 1996.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Γιατί όμως δεν έχει απήχηση αυτό το έργο κ. Ανδρουλάκη και όλοι σας αδικούν; Ή μήπως επικράτησαν οι συμπεριφορές του κ. Τσοχατζόπουλου και λοιπά;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Είναι διττή η κατάσταση. Το πρώτο είναι αυτό που ανέφερα προηγουμένως για το ηθικό κεφάλαιο. Πολιτικοί μας αντίπαλοι προσπαθούν να κρύψουν πίσω από δύο-τρεις ανθρώπους, πίσω από αυτούς τους λίγους που εκμεταλλεύτηκαν την εμπιστοσύνη της παράταξης και του ελληνικού λαού, την τεράστια πλειοψηφία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ανιδιοτελώς πρόσφεραν επί πάρα πολλά χρόνια.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Τώρα έρχεται κι άλλη δίκη ξέρετε.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μιλάω για την προσφορά του Ανδρέα Παπανδρέου, του Γιώργου Γεννηματά, της Μελίνας Μερκούρη. Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν μόνο ο Άκης Τσοχατζόπουλος προς Θεού.

Και να σας πω και κάτι; Το δεύτερο είναι το εξής, ότι σε εποχές κρίσης ενδυναμώνονται τα άκρα κι αυτό είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Εκτιμώ ότι ιστορικά θα δικαιωθεί το ΠΑΣΟΚ για τις στρατηγικές του επιλογές. Το θέμα είναι να δικαιωθεί εν ζωή. Γιατί πιστεύω ότι σε όλη της την πορεία οι βασικές και κυρίαρχες αποφάσεις της πάρθηκαν με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Ο κ. Βενιζέλος το έχει υπαινιχθεί, εσείς εκτιμάτε -πολιτική εκτίμηση ζητάω τώρα και από αυτά που ξέρετε, είσαστε στα όργανα του κόμματος- ότι η κάθοδός σας στις ευρωεκλογές θα γίνει κάτω από μία σημαία ευρύτερη;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εμείς προσπαθούμε να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός φιλοευρωπαϊκού και προοδευτικού μετώπου κι αυτή η κίνηση των 58 βοηθάει πάρα πολύ. Υπάρχει το μοντέλο της ελιάς που έχει γίνει σε άλλες χώρες, ώστε όλες οι κεντροαριστερές προοδευτικές δυνάμεις, αυτές που πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις με δικαιοσύνη απέναντι σε μια χειμάζουσα κοινωνία, να εκφραστούν. Αυτό θα είναι το μοντέλο το οποίο θα προωθήσουμε για τις ευρωεκλογές, αλλά όχι μόνο, κα Παπαδάκου, για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρέπει να αναδείξουμε ένα νέο ανθρώπινο δυναμικό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Ναι, είναι και οι δημοτικές, έχετε δίκιο.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ένα νέο ανθρώπινο δυναμικό, που να πιστεύει ότι μπορούμε να αλλάξουμε το κράτος προς όφελος των πολιτών.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Με ποιες δυνάμεις θα συνεργαζόσαστε εκεί, τι βλέπετε; Εκτός από την κίνηση των 58, με ποιες δυνάμεις θα συνεργαζόσαστε;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Με όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι πιστεύουν ότι μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτή την πορεία. Εμείς έχουμε τείνει το χέρι και προς τη Δημοκρατική Αριστερά χωρίς ηγεμονισμούς, χωρίς πρωτοκαθεδρίες. Πιστεύουμε πως μπορούμε όλοι μαζί.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Για τη ΔΗΜΑΡ λέτε ναι.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Σε όλους. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και πολλές κινήσεις-να ξέρετε- συμπεριλαμβανομένης και της ΔΗΜΑΡ, που μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια. Ξέρετε, υπάρχει μια βουβή πλειοψηφία στην Ελλάδα, η οποία πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να αλλάξει και να έχει ένα καλύτερο μέλλον, πέρα από όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ευρώπη. Δηλαδή, ότι μπορεί να δοθεί μια διπλή μάχη. Πρώτον, με μεταρρυθμίσεις να αλλάξουμε τη χώρα μας και να την εκσυγχρονίσουμε και δεύτερον, να δώσουμε μία μάχη για να αλλάξει η κυρίαρχη ιδεολογία της συντηρητικής Ευρώπης.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Εθνικές εκλογές βλέπετε εδώ κοντά ίσως;

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Πιστεύω ότι οι εκλογές πρέπει να γίνονται σε χρονικά διαστήματα στα οποία δεν θα κλείνει ο πολιτικός κύκλος με μικροκομματικές σκοπιμότητες. Οι πολιτικοί κύκλοι πρέπει να είναι τέτοιοι, ώστε να δίνουν τη δυνατότητα στην εκάστοτε Κυβέρνηση να παράξει έργο. Αν πάμε σε μια λογική να κάνουμε τρεις και τέσσερις φορές εκλογές ανά τέσσερα χρόνια, πιστεύω ότι αυτό δε βοηθάει ούτε τον τόπο, ούτε την προσπάθεια που κάνει ο ελληνικός λαός.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Μάλιστα. Λοιπόν κ. Ανδρουλάκη θα τα ξαναπούμε, έχω ανοιχτά θέματα να σας ρωτήσω κι άλλα, αλλά ο χρόνος βλέπετε είναι αμείλικτος κι αυτός.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ.

Keywords
ΠΑΣΟΚ, ακης, ανδρουλακης, χρυση αυγη, ακης τσοχατζοπουλος, σας ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ, συριζα, βενιζελος, ρωτήσω, εκλογες, αθηνα, καμμενος, διαλυτικά, δημοσκοπηση, νέα, παπανδρεου, τσοχατζοπουλος, προσφορες, γνώμονα, δημαρ, ελλαδα, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοτικες εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, εκλογικα αποτελεσματα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αποτελεσματα ευρωεκλογων, εκλογες 2010 δημοτικες, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, οικονομικη κριση, χωρες, το θεμα, αστυνομια, αυγη, ας μιλησουμε, δημοκρατικη αριστερα, θεμα, ραδιοφωνο, σημερινη, υψος, απηχηση, γινει, γινεται, γινονται, γνώμονα, δευτερο, δυνατοτητα, δικη, δειχνει, δοθει, διαλυτικά, δυναμικο, υπαρχει, εκτιμηση, ελλειψη, εποχες, ερχεται, εσωτερικων, ευρωπη, εφυγε, ευχαριστώ πολύ, ζωη, ιδεες, ιδεολογια, ηθικο, κεφαλαιο, κυβερνηση, κειμενο, κινηση, κυκλος, κυριε, λαθη, μηνες, νεα γενια, ξερετε, οφελος, παμε, προβληματα, ραντεβου, ρωτήσω, σας ευχαριστώ, συνεχεια, φυσικο, χερι, χρυση, χρονος, χρονικα, δικαιωματα, δικιο, ενωση, χωρα, οργανα, σημαια, θεματα
Τυχαία Θέματα