“Μελομακάρονα” και “κουραμπιέδες” σε… θέσεις ευθύνης

Τα δημοφιλή Χριστουγεννιάτικα εδέσματα έχουν την τιμητική τους αυτές τις μέρες. Οι «παλιές» νοικοκυρές θα γεμίσουν με ευωδίες τις κουζίνες και κάποιες από τις νέες μαμάδες θα χρειαστούν βοήθεια από τα παιδικά χεράκια για να πλάσουν τη ζύμη. Οι περισσότεροι βέβαια θα κάνουν την έρευνα αγοράς τους και θα καταλήξουν στην εύκολη λύση των έτοιμων γλυκών από κάποιο φούρνο ή ζαχαροπλαστείο. Οι προσφορές άλλωστε ξεκινούν φέτος από πολύ χαμηλά. Φέτος βέβαια,

αυτό τον καιρό, «μελομακάρονα» και «κουραμπιέδες» συναντάμε κι αλλού!

Ορισμένοι από μέλωμα άλλο τίποτα. Γλυκοκοιτάζοντας κάποια «θεσούλα» χρησιμοποιούν όσο «μέλι» μπορούν για να «γλυκάνουν» τα μεγάλα αφεντικά. Ζαχαρώνουν καρέκλες, αξιώματα και προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους έρχονται σε αντίφαση με απόψεις που εξέφραζαν μέχρι χθες. Δεν υπολογίζουν την νοημοσύνη του κόσμου, την προσβάλλουν, και συνεπαρμένοι από τη λάμψη της εξουσίας λιγουρεύονται δόξες και τιμές. Δεν πήραν το μάθημά τους από τα πρόσφατα παθήματα άλλων, που αθέτησαν υποσχέσεις και διέψευσαν προσδοκίες. Δεν κοιτάζουν λίγο πίσω για να πάρουν διδάγματα. Σκέφτονται μόνο το προσωπικό συμφέρον, την προβολή και την ικανοποίηση του προσωπικού εγωισμού τους.

Κυκλοφορούν όμως και πολλά είδη «κουραμπιέδων». Ανθρώπων που πιστεύουν πως κατέχουν τη γνώση και την εμπειρία να διαχειριστούν καταστάσεις. Έχουν την ψευδαίσθηση ότι μόνο εκείνοι έχουν τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για να ηγούνται και στερούν από όλους τους υπόλοιπους έστω και την πιθανότητα να βγουν μπροστά. Το παράδοξο είναι πως ούτε κατά διάνοια δεν διαθέτουν τα προσόντα που απαιτούνται και κανείς δεν τολμάει να τους το επισημάνει από φόβο. Τα διαπλεκόμενα συμφέροντα τους στηρίζουν και έχουν στήσει τέτοιους μηχανισμούς γύρω τους που είναι πολύ δύσκολο κάποιος να τους αγγίξει ή να τους αμφισβητήσει.

Τα γλυκίσματα αυτά όμως είναι εποχιακά. Έρχεται το πέρασμα του χρόνου που τρώγοντας πολλά …μελομακάρονα και κουραμπιέδες, «μπουχτίζεις»! Θέλεις να δοκιμάσεις και κάτι άλλο. Οπότε τα αφήνεις πάλι για του χρόνου. Δεν θέλει και πολύ ο κόσμος να στραφεί στους «κορνέδες», σαν ενδιάμεσο στάδιο, για να περάσει σε κάτι ακόμα πιο εκλεκτικό. Μια «σοκολατίνα» ή ένα «προφιτερόλ» που είναι διατεθειμένος να προσφέρει κάποιος άλλος. Αρκεί κι αυτό να έχει τα κατάλληλα συστατικά και γεύση ώστε να τον κάνει να μην αλλάξει ζαχαροπλαστείο σύντομα!

Keywords
Τυχαία Θέματα