Με τον Ολάντ στο 16% (!), ο Σαρκοζί… κάνει πρόβες

Twitter@EmOikonomidis

Το 2012 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη. Και μεταξύ άλλων, εκλογική. Στην Ελλάδα, η οριακή μάχη που έδωσαν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, με την αντιπαράθεση να επικεντρώνεται στην παραμονή ή όχι της χώρας στην κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια, ανέδειξε τον Αντώνη Σαμαρά

στην πρωθυπουργία της χώρας για την τύχη της οποίας οι Βρυξέλλες… καρδιοχτυπούσαν.

Στη Γαλλία, περίπου την ίδια περίοδο, τον Μάιο του 2012, υπήρξε πολιτική αλλαγή. Μετά από υπερδεκαετή παραμονή της Κεντροδεξιάς στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, με τον Ζακ Σιράκ και τον Νικολά Σαρκοζί, η Κεντροαριστερά βρήκε τον “Εκλεκτό” της στο πρόσωπο του Φρανσουά Ολάντ.

Ενός αφόρητα συνηθισμένου, στα όρια του βαρετού, πολιτικού, στον οποίο πόνταραν αφελώς πολλοί, προσδοκώντας ότι θα αποτελούσε αντίβαρο στην Άνγκελα Μέρκελ, και θα ενίσχυε τη ρητορική περί της αναγκαιότητας υπέρβασης των πολιτικών της μονόπλευρης, αδιέξοδης, σχεδόν… τυφλής λιτότητας.

Φυσικά, τίποτα από τα παραπάνω δεν συνέβη. Όπως έγραψαν μετά από καιρό τα γαλλικά ΜΜΕ, ο Φρανσουά Ολάντ εξελίχτηκε από “κ. Κανονικός” σε… “κ. Τίποτα”, αδυνατώντας να αφήσει ένα στοιχειωδώς ευκρινές αποτύπωμα στην ιστορική διαδρομή της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσα σε ελάχιστους μήνες, η δημοφιλία του κατέρρευσε τόσο βίαια και ηχηρά, ώστε από πολύ νωρίς να καρφιτσωθεί στο πολιτικό legacy του ο χαρακτηρισμός του “χειρότερου Γάλλου Προέδρου όλων των εποχών”.

Και σε επίπεδο δημοφιλίας, είναι ακριβώς έτσι. Όπως δείχνουν τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης της YouGov, μόλις το 16% των Γάλλων πολιτών έχει θετική γνώμη για τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ το 77% έχει αρνητική.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, είναι εύλογο ότι η γαλλική Κεντροδεξιά μετράει ήδη αντίστροφα τον χρόνο μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2017, προκειμένου να ξαναπάρει τα κλειδιά των Ηλυσίων Πεδίων, με τον Νικολά Σαρκοζί.

Μέχρι τότε, ένα ενδιαφέρον ερώτημα αφορά στο κατά πόσο οι Σοσιαλιστές θα επιλέξουν να πάνε σε εκλογική… σφαγή, με τον Φρανσουά Ολάντ υποψήφιό τους. Ή θα του ζητήσουν ευγενικά να… παραμερίσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα