Λοβέρδος: Το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί με πολιτικό αλληθωρισμό

Τις θέσεις του για τις πολιτικές εξελίξεις, με έμφαση στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για όσα συμβαίνουν στον χώρο της Κεντροαριστεράς μίλησε ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ραδιόφωνο του “ΒΗΜΑ Fm”, και την εκπομπή των Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανού.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του

προέδρου της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα Ανδρέα Λοβέρδου:

Για την πρόταση δυσπιστίας

«Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν μια λάθος ενέργεια και γι’ αυτό και εμείς και η ΔΗΜΑΡ είπαμε «όχι» στην πρόταση μομφής. Όταν κάνει μια κοινοβουλευτική ομάδα πρόταση μομφής, αυτή κρίνεται. Αν λέει ναι ή όχι. Εμείς είπαμε ότι το όχι δεν μπορεί να οδηγεί στη στήριξη της κυβέρνησης, γιατί σε λίγες μέρες έρχεται ο φόρος ακινήτων, οι πλειστηριασμοί κτλ. και τα ξέρεις αυτά. Αν δώσεις λοιπόν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, πολύ δύσκολα πια θα πεις όχι σε κάτι από αυτά και εμείς σκοπεύουμε, εάν τα πράγματα είναι όπως μας τα παρουσίασε η κυβέρνηση, να πούμε όχι. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα ήθελε να αναβάλλει την ανάληψη των ευθυνών, όταν από την παρούσα Βουλή δεν έχει προκύψει σχήμα που θα μπορέσει να αντικαταστήσει την κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν μπορεί να πηγαίνει στα τυφλά ένα Κοινοβούλιο. Στη Γερμανία υπάρχει η «δημιουργική» πρόταση μομφής: ρίχνεις μια κυβέρνηση για να βρεις μια άλλη. Εμείς δεν το έχουμε αυτό. Είναι μια τυφλή ενέργεια και ένα υπεύθυνο κόμμα τα προσέχει αυτά. Δεν προτείνει χάος στον ελληνικό λαό. Πρέπει να προτείνει κάτι πολύ οργανωμένο και βέβαιο.

Το «παρών» αυτό ήταν μια επιλογή που δεν οδηγούσε σε μια εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και αποδοχή όλων των σχεδίων της που θα έρθουν τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Προσπαθήσαμε η μομφή να μην μας σπρώξει προς την κυβέρνηση και νομίζω ότι το πετύχαμε. Γιατί ήταν ευδιάκριτο αυτό το «παρών», ο τρίτος πόλος να εκφραστεί για πρώτη φορά στη Βουλή, με ένα ευδιάκριτο πολιτικό μήνυμα.»

Για το ΠαΣοΚ και την Κεντροαριστερά

«Όταν, μετά από λίγες ημέρες, καλύπτει το κείμενο των 58 ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ότι το στηρίζει και τον καλύπτει και μετά κάνει συνεργασία με τη Ν.Δ. μακράς πνοής, τότε λειτουργεί ως πολιτικό εκκρεμές. Λειτουργεί με πολιτικό αλληθωρισμό. Δεν επιτρέπει στον εαυτό της η ηγεσία του ΠαΣοΚ να συμμετάσχει στις διαδικασίες της Κεντροαριστεράς. Είχα προτείνει την 3η Σεπτεμβρίου να πάμε οι 49 βουλευτές της Κεντροαριστεράς μια κοινή πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Στο κείμενό τους, ΠαΣοΚ και Ν.Δ. λένε ότι θα πάνε μαζί οι βουλευτές των δύο κομμάτων, σε κοινή πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος. Αντιλαμβάνεστε ότι κοιτάνε πολύ μακριά. Αυτό, όμως, τους αποκλείει από εκεί που κινούμαστε εμείς, το Κέντρο και την Κεντροαριστερά. Από αυτό αποκλείεται ο κ. Βενιζέλος. Δεν τον αποκλείουμε εμείς. Δεν λέω κάτι τέτοιο βαρύ (σ.σ.: ότι το ΠαΣοΚ είναι ουρά της Ν.Δ.) ούτε θέλω να προσβάλλω κανέναν. Αλλά μιλάω πολιτικά και καθαρά, ότι καθένας κάνει τις επιλογές του. Ακριβώς αυτό λέω (ότι το ΠαΣοΚ κάνει μια επιλογή συνεργασίας με τη Ν.Δ. και όχι με τη ΔΗΜΑΡ και τη «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα»). Εκλογικά, δεν το βλέπω. Δεν είναι κάτι που το θεωρώ πιθανό. Αλλά σε επίπεδο πολιτικής στρατηγικής έχει βρει τον εταίρο του και εκτιμώ ότι προκύπτει από τα πολιτικά τους κείμενα και τις τοποθετήσεις τους στη Βουλή ότι στοχεύουν μακρύτερα. Εφόσον γίνεται έτσι, θα πρέπει η ηγεσία του ΠαΣοΚ να συνειδητοποιήσει ότι ο χώρος του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς δεν είναι ο στρατηγικός τους χώρος.»

Keywords
Τυχαία Θέματα