Λίγα αμινοξέα την ημέρα… τον ψυχολόγο κάνουν πέρα

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, ειδικά τα τελευταία χρόνια, που οι μέρες μας δεν ξεκινάνε με ευχάριστη διάθεση, νιώθουμε ότι οι υποχρεώσεις ‘δε βγαίνουν’ χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος και στο μυαλό μας υπάρχουν μόνο λέξεις κούραση, ένταση, γρήγοροι ρυθμοί.

Μήπως όμως και η καλή διάθεση περνάει από το στομάχι;

Αμινοξέα

Έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένα αμινοξέα, όπως η τυροσίνη, η φαινυλαλανίνη, η τρυπτοφάνη παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάθεσή σου, καθώς αποτελούν πρόδρομες ενώσεις για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών. Ειδικά το αμινοξύ τρυπτοφάνη φαίνεται ότι προκαλεί

ύφεση στα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Πηγές των παραπάνω αμινοξέων που μπορείς να επιλέξεις είναι τα: γαλακτοκομικά, κοτόπουλο, γαλοπούλα, κόκκινο κρέας (μοσχάρι, βοδινό) άπαχο, ψάρι, ξηροί καρποί

Ω-3 λιπαρά οξέα

Είναι συστατικά που τα βρίσκεις κατά βάση στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί, και είναι ευρέως γνωστή η συμβολή τους στη θωράκιση της καλής λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος και στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων. Πέρα απ’ αυτά, όμως, φαίνεται ότι μπορούν να μειώσουν και τον κίνδυνο της κατάθλιψης, καθώς συμβάλλουν σε βιοχημικές διαδικασίες που σταθεροποιούν τη διάθεση μέσω της ενίσχυσης της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι κυτταρικές μεμβράνες των ασθενών με κατάθλιψη είχαν χαμηλή περιεκτικότητα σε EPA/DHA (συστατικά ιχθυελαίων), ενώ χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με κατάθλιψη, επιθετικότητα και τάσεις αυτοκτονίας.

Υδατάνθρακες

Είναι ομάδα τροφίμων ταμπού για οποιονδήποτε αποφασίζει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα διατροφής. Αν όμως δεν έχεις σκοπό να φας τρία πιάτα μακαρόνια και μισή φραντζόλα ψωμί στην καθισιά σου, οι υδατάνθρακες είναι σε θέση να βελτιώσουν τη διάθεσή, καθώς προάγουν τη σύνθεση της σεροτονίνης. Άτομα που ακολουθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα προγράμματα χαμηλών υδατανθράκων (π.χ. Atkins), αντιμετωπίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους, ευερεθιστότητας.

Δεν αποκλείεις, λοιπόν, τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σου, προσέχεις όμως το είδος τους. Προτιμητέα είναι τα: δημητριακά και αρτοσκευάσματα ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά εποχής και όσπρια. Τα τελευταία, μαζί με τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν επίσης φυλλικό οξύ, βιταμίνη του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητη για την παραγωγή ντοπαμίνης. Εξαιρετικές πηγές είναι τα ρεβίθια, το σπανάκι και ο αρακάς.

Μπαχαρικά και καρυκεύματα

Χωρίς να είναι ακόμα γνωστός ο ακριβής μηχανισμός, φαίνεται ότι βελτιώνουν τη διάθεσή σου και προκαλούν αίσθημα ευφορίας. Μην αποκλείεις, λοιπόν, από τη διατροφή σου το πιπέρι, το δεντρολίβανο, την πιπερόριζα (τζίντζερ), τις πιπεριές αλλά και το σαφράν.

Και βέβαια… Σοκολάτα και Καφές

Οι περισσότεροι το γνώριζαν ήδη. Η σοκολάτα περιορίζει το αίσθημα της σωματικής κούρασης, δημιουργεί ευφορία και χαλαρώνει. Ανάμεσα σε άλλα περιέχει σελήνιο, μαγνήσιο και φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά που μειώνουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες (π.χ. κορτιζόλη), και τρυπτοφάνη που είναι πρόδρομος της σεροτονίνης. Επιπλέον το μαγνήσιο φαίνεται ότι βοηθάει και στη χαλάρωση των μυών.

Έτσι, αν τηρείς συνετή στάση και επιλέξεις κυρίως μαύρη σοκολάτα, μπορείς άνετα να την κάνεις μέρος της διατροφής σου.

Όσον αφορά τον καφέ, είναι επίσης γνωστό ότι ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, μας ξυπνάει και προκαλεί ευεξία.

Προσέχεις, όμως, πάρα πολύ την υπερκατανάλωση καθώς θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, και βέβαια δεν επιλέγεις υπερ-θερμιδικά ροφήματα με περίσσεια ζάχαρης και λιπαρών γιατί η κακή διάθεση θα επανέλθει μόλις ανέβεις στη ζυγαριά.

Keywords
Τυχαία Θέματα