Λαγκάρντ: Υποτιμήσαμε τις συνέπειες της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα

Η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt»παραδέχτηκε για μια ακόμα φορά ότι το ΔΝΤ υποτίμησε τις συνέπειες της εξυγίανσης των προϋπολογισμών στην ανάπτυξη της Ελλάδας.

Παράλληλα προειδοποιεί ότι η κρίση δεν έχει ακόμα τελειώσει, ενώ ζητά χαλαρότερη νομισματική πολιτική από την πλευρά της ΕΚΤ.

Επίσης η Λαγκάρντ τόνισε

ότι «ορισμένες χώρες έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τα προγράμματα βοήθειας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κρίση τελείωσε και ότι η αποστολή μας πέτυχε» και επισημαίνει ότι η ροή τραπεζικών πιστώσεων εξακολουθεί να εμποδίζεται, κυρίως στις χώρες υπό κρίση, όπου οι επιχειρηματίες δυσκολεύονται να δανειστούν, περισσότερο από ό,τι στις οικονομικά ισχυρές χώρες του ευρώ.

Όσον αφορά στο αν τελικά το σωστό φάρμακο για τις υπερχρεωμένες χώρες είναι τα αυστηρά προγράμματα λιτότητας ή τα πακέτα ανάπτυξης και εάν το ΔΝΤ έχει βρει μια καθαρή γραμμή, η επικεφαλής του ΔΝΤ λέει: «Ναι, υπάρχει καθαρή γραμμή. Είναι σωστό ότι το ΔΝΤ υποτίμησε τις συνέπειες της εξυγίανσης των προϋπολογισμών στην οικονομική ανάπτυξη, π.χ. στην Ελλάδα. Και γι’ αυτό δεχτήκαμε και κριτική. Ο λόγος ήταν κυρίως ότι η κατάσταση στην Ευρώπη ήταν σημαντικά δυσκολότερη από το αναμενόμενο. Έτσι στην περίπτωση της Ελλάδας, η βαθιά και διαρκής πολιτική κρίση προκάλεσε επιπλέον ανασφάλεια στους επενδυτές».

Keywords
Τυχαία Θέματα