Λαγκάρντ: Η έμφαση στον άνθρωπο πλέον, οι αγορές τα πάνε μια χαρά!

Στην Ιρλανδία βρίσκεται η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde και απηύθυνε ομιλία στο Δουβλίνο με αντικείμενο την οικονομία της χώρας που την φιλοξενεί, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν γένει.

Η Lagarde ξεκίνησε την ομιλία της επαινώντας την Ιρλανδία και την ικανότητά της, όπως θεωρεί, να ξεπερνάει πάντα τις προσδοκίες. Αυτό ίσχυσε ιδιαίτερα στην περίπτωση της κρίσης, την οποία η ιρλανδική κυβέρνηση, με την βοήθεια της αποφασιστικότητας και της αλληλεγγύης των πολιτών της, κατορθώνει να ξεπεράσει σιγά-σιγά.

Την αντιμετώπιση της κρίσης από την Ιρλανδία

και ιδιαίτερα τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών χαρακτήρισε η Lagarde υποδειγματική για όλες τις άλλες χώρες.

Η ιρλανδική κυβέρνηση, είπε, διαφύλαξε σε όλη αυτή την διαδικασία αναδιάρθρωσης της οικονομίας την κοινωνική ισότητα και προστάτευσε τους ασθενέστερους. Αυτό ήταν μεγάλο δείγμα αλληλεγγύης. Οι προσπάθειές της επιβραβεύθηκαν με την επιστροφή στην ανάπτυξη αλλά και στις αγορές, καθώς και με την βελτίωση αγοράς εργασίας. Στη συνέχεια παρείχε τις συμβουλές της για την περαιτέρω βελτίωση της οικονομίας της χώρας.

Το δεύτερο κομμάτι της ομιλίας της Christine Lagarde αφιερώθηκε στην βραχυπρόθεσμη προοπτική της οικονομίας της Ε.Ε. Η Ευρώπη θα πρέπει να προωθήσει, κατ’ αυτήν, την ατζέντα της ιρλανδικής προεδρίας, δηλ. σταθερότητα, δουλειές, ανάπτυξη.

Επαίνεσε τα βήματα προόδου που έχουν γίνει και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, αλλά και στις θετικές παρεμβάσεις τις Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κάλεσε ακόμα την ΕΚΤ να εξετάσει τα περιθώρια περαιτέρω αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, έστω και αν αυτά είναι περιορισμένα.

Στη σημαντικότερη από κοινωνικής άποψης σημερινή της παρέμβαση ανέφερε, ότι η έμφαση δεν θα πρέπει πλέον να δοθεί στις απαιτήσεις των αγορών -αυτές τα πάνε μια χαρά, όπως προκύπτει από τα χρηματιστήρια- αλλά στους ανθρώπους που εξακολουθούν να υποφέρουν.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική, θα πρέπει να βρεθεί η σωστή αναλογία ανάμεσα στην σταθερή και συγκρατημένη, όπως είπε, μείωση των ελλειμμάτων, και την οικονομική ανάκαμψη. Θεωρεί πως υπάρχουν αυτά τα περιθώρια στα πλαίσια του αναθεωρημένου Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας. Εστίασε στην διαφορά της ανταγωνιστικότητας ανάμεσα σε Βορά και Νότο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνέστησε, ως δείγμα αλληλεγγύης, ο ευρωπαϊκός Βοράς να ανεχθεί και ενισχύσει κάποιες πληθωριστικές πιέσεις, ώστε να στηρίξει το Νότο. Τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να συμβάλλουν στην μακροπρόθεσμη πρόοδο.

Τέλος, ως προς αυτές τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Lagarde κατ’ αρχάς επέκρινε την ελλείπουσα δημοσιονομική ενσωμάτωση στο παρελθόν αλλά και την παράλειψη εποπτείας των τραπεζών, παρά την χρήση κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Η Διευθύντρια του ΔΝΤ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη οριστικοποίησης της τραπεζικής ενοποίησης, ώστε να αποφευχθούν τα δεινά που επιφέρουν τώρα οι «κακές τράπεζες» και να αντιμετωπισθούν έγκαιρα οι συστημικοί κίνδυνοι. Η εποπτεία αυτή των τραπεζών θα βοηθήσει για τα προβλήματα του μέλλοντος, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να αντιμετωπισθούν και εκείνα του παρελθόντος. Στον χειρισμό των ήδη προβληματικών τραπεζών θα πρέπει, σύμφωνα με την Lagarde, να συμβάλλει περισσότερο ο μηχανισμός ESM.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη βαθύτερης ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης.

«Η περισσότερη Ευρώπη» είναι προς το συμφέρον, όπως είπε, ολόκληρης της Ε.Ε..

Keywords
Τυχαία Θέματα