Κράτος. Όχι “κράτος παρατηρητής”… (video+photos)

Η χρονική συγκυρία δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή. Μερικές μόλις μέρες μετά από μια νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, που προκλήθηκε εξαιτίας της Χαμάς, δηλαδή της οργάνωσης που αμφισβητεί την επίσημη Παλαιστινιακή Αρχή.

Όπως κι αν το δει ωστόσο κανείς, η αναβάθμιση της Παλαιστίνης από τα Ηνωμένα Έθνη σε “κράτος παρατηρητής” είναι μια ιστορική στιγμή. Αποτελεί δε, το πρώτο και πλέον βασικό βήμα για να αναγνωριστεί μελλοντικά ως… κανονικό κράτος.

Την ιστορικότητα των στιγμών μαρτυρούν οι έξαλλοι πανηγυρισμοί

χιλιάδων Παλαιστινίων στη Ραμάλα, τα σχόλια και οι αναλύσεις των διεθνών ΜΜΕ, και φυσικά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ βρέθηκαν στην… άλλη πλευρά του λόφου, βιώνοντας μια πρωτόγνωρη διπλωματική μοναξιά.

Ήδη στην Ουάσινγκτον δεν λείπουν εκείνοι που χρεώνουν την πρωτοφανή διπλωματική ήττα των ΗΠΑ στους χειρισμούς της Χίλαρι Κλίντον, και ουσιαστικά παρουσιάζουν τη χθεσινή απόφαση των Ηνωμένων Εθνών ως το κύκνειο άσμα της άλλοτε Πρώτης Κυρίας στο State Department. Η ίδια βέβαια έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό την απόσυρσή της, έχει ωστόσο τη σημασία του ο τρόπος με τον οποίο συνοδεύεται αυτό το “αντίο”.

Στα της ψηφοφορίας, η πλειοψηφία που διαμορφώθηκε ήταν περίπου τα 2/3 των μελών της συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς επί συνόλου 193 μελών, υπέρ της αναβάθμισης της Παλαιστίνης ψήφισαν 138, κατά 9 (μεταξύ των οποίων ΗΠΑ και Ισραήλ), ενώ 41 ήταν απόντες.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, πίσω από την αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης, αναρτήθηκε μια σημαία της χώρας.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις, που θεωρείται εκ των φαβορί για να διαδεχθεί τη Χίλαρι Κλίντον στο υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτήρισε ατυχή την απόφαση, προσθέτοντας ότι θα προσθέσει εμπόδια στην ειρηνευτική διαδικασία.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου από την πλευρά  του, επέκρινε με σφοδρότητα την ομιλία του Παλαιστινίου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, επιβεβαιώνοντας ότι η ειρήνευση στην περιοχή απέχει ακόμη πολύ. Άφησε άλλωστε να εννοηθεί ότι το Τελ Αβίβ θα λάβει “όποια μέτρα χρειαστεί” για να αντιμετωπίσει την κατάσταση…

Keywords
Τυχαία Θέματα