Κορκίδης: Ο νέος ΚΦΕ να μην επιβαρύνει φορολογούμενους και επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που θα κατατεθεί εντός των ημερών προς ψήφιση στη Βουλή.

Ο κ. Κορκίδης μεταξύ άλλων αναφέρει στις δηλώσεις του ότι ο νέος ΚΦΕ πρέπει να προβλέπει ειδικές ρυθμίσεις και να διαχωρίσει τις περιπτώσεις φυσικών και νομικών προσώπων που υπέστησαν απότομη μεταβολή της οικονομικής τους κατάστασης.

Ειδικότερα,

η ανακοίνωση αναφέρει:

«Διορθώσεις που θα ανακαλούν επιβαρύνσεις αναμένονται στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ο οποίος έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου να κατατεθεί εντός των ημερών προς ψήφιση στη Βουλή. Κατόπιν επικοινωνίας με τον Υφυπουργό, κ. Γιώργο Μαυραγάνη, διαφαίνεται ότι δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών να δημιουργήσει πρόσθετες επιβαρύνσεις σε φορολογούμενους και επιχειρήσεις, αλλά να καταθέσει ένα κώδικα απλό και κατανοητό.

Προς το παρόν, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να αναθεωρεί την αύξηση της προκαταβολής του φόρου των Ο.Ε και Ε.Ε. από το 55% στο 80%, επαναφέρει την έκπτωση φόρου 1,5% λόγω παρακράτησης και μελετά τη μείωση του συντελεστή φορολογίας και της κλίμακας της αποζημίωσης λόγω απόλυσης.

Προβληματισμό δημιουργούν οι παλινδρομήσεις και η κατάργηση του μέτρου στη υποχρεωτική συλλογή των αποδείξεων, καθώς και το “πόθεν έσχες” για το “start up” νέων επιχειρήσεων από νέους επιχειρηματίες.
Επιφυλάξεις διατηρούμε ως προς τις εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες, τις επισφαλείς απαιτήσεις, την μεταφορά των ζημιών, τις επιστροφές φόρων, τις εξοντωτικές ποινές και τους φορολογικούς συντελεστές ανάλογα με το εισόδημα.

Ο νέος ΚΦΕ πρέπει να προβλέπει ειδικές ρυθμίσεις και να διαχωρίσει τις περιπτώσεις φυσικών και νομικών προσώπων που υπέστησαν απότομη μεταβολή της οικονομικής τους κατάστασης.

Τέλος, θετική χαρακτηρίζεται η εκκαθάριση δηλώσεων χωρίς περαιτέρω έλεγχο, μετά τη διασταύρωση στοιχείων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, την κατάργηση των συμπληρωματικών φόρων στα ακίνητα, καθώς και η μείωση του συντελεστή φόρου υπεραξίας για μεταβιβάσεις ακινήτων και μετοχών από το 20% στο 15%.

Ας ελπίσουμε ότι οι αλλαγές που υιοθετεί ο νέος ΚΦΕ, θα διαμορφώσει ένα φορολογικό σύστημα που θα διέπεται από ρεαλισμό, θα προσεγγίζει τα φοροδοτικά κοινωνικά όρια, θα έχει διάρκεια και, σε καμία περίπτωση, δεν θα φέρει άλλες επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις..»

Keywords
Τυχαία Θέματα