Κέρι: Προτιμότερη η ειρήνη από μια στρατιωτική επέμβαση. Λαβρόφ: Περιττή η επέμβαση, μετά την παράδοση των χημικών από την πλευρά του Άσαντ

Σε γραμμή “εγκάρδιας συνεννόησης” κινήθηκαν κατά τις αποψινές συνομιλίες του στη Γενεύη για το θέμα της Συρίας, οι Υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ.

Όπως προκύπτει από τις κοινές δηλώσεις που έκαναν οι επικεφαλής της διπλωματίας Ουάσινγκτον και Μόσχας, υπάρχει κοινή βούληση για την προώθηση ειρηνικής λύσης, αντί για μια στρατιωτική επέμβαση στη Δαμασκό, αν και ο Τζον Κέρι διατήρηση την καχυποψία του απέναντι στον Μπασάρ αλ

Άσαντ, τον οποίο κάλεσε να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, υπονοώντας ότι η Συρία θα πρέπει να παραδώσει τα χημικά όπλα της νωρίτερα από το χρονικό περιθώριο του ενός μηνός που προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες.

“Εδώ δεν παίζουμε. Δεν αρκούν τα λόγια της ηγεσίας της Συρίας γύρω από το θέμα αυτό. Θα πρέπει να υπάρξουν πράξεις. Απτές αποδείξεις. Υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από τη Ρωσία για να τα καταφέρει σε αυτή τη διαπραγμάτευση για το θέμα των χημικών της Συρίας. Κάθε συμφωνία με τη Συρία θα πρέπει να είναι πραγματική, και να επιβεβαιώνεται με αποδείξεις. Αν η διπλωματία αποτύχει, η άσκηση στρατιωτικής βίας θα είναι ενδεχομένως αναπόφευκτη. Η επίτευξη ειρηνικής λύσης ωστόσο είναι προτιμότερη από τη στρατιωτική δράση”, τόνισε μεταξύ άλλων στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ ο Τζον Κέρι.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του, σημείωσε τα εξής: “Η παράδοση των χημικών όπλων από την πλευρά της Συρίας καθιστά περιττή την οποιαδήποτε σκέψη για στρατιωτική επέμβαση”. Και έκλεισε τη δήλωση του, με μια εύλογη διαπίστωση: “Νομίζω ότι όλος ο κόσμος διάβασε σήμερα το άρθρο του Προέδρου Πούτιν στους New York Times. Τα λέει όλα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα