Και ξαφνικά, οι ισχυροί ηγέτες της ΕΕ… ανακαλύπτουν την ανάγκη για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας!

Μία ημέρα μετά την εντυπωσιακή άνοδο ευρωσκεπτικιστών, λαϊκιστών και ακροδεξιών δυνάμεων στις ευρωεκλογές, οι ηγέτες των πλέον ισχυρών κρατών της ΕΕ δηλώνουν πως πήραν το μήνυμα.

Άνγκελα Μέρκελ, Ντέιβιντ Κάμερον και Φρανσουά Ολάντ έκαναν δηλώσεις, στις οποίες κυριάρχησε η ανάγκη για δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης στις χώρες της ΕΕ.

Αυτό το μήνυμα έστειλε ο κόσμος, αυτό υπόσχονται… Μένει να δούμε αν πράγματι έχουν καταλάβει πως οι πολιτικές λιτότητας δεν μπορεί να συνεχιστούν με την ίδια “αφοσίωση”.

Ο

Κάμερον έκανε πρώτος το βήμα και επικοινώνησε με τη Μέρκελ και άλλους ηγέτες στους οποίους τόνισε την ανάγκη αλλαγής πολιτικής, για να μη βυθιστεί η Ευρώπη στο σκοτάδι της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού. Άλλωστε, ο Φάρατζ στη Βρετανία έχει ήδη αρχίσει να “φωνάζει” για έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Η Μέρκελ, έστω και… τυπικά δήλωσε μετά την επικοινωνία της με τον Κάμερον πως η ενίσχυση της οικονομίας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, οι νέες θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη, είναι οι απαντήσεις που πρέπει να δοθούν στη «λυπηρή» άνοδο ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών.

Νωρίτερα, πάντως, είχε δηλώσει έκπληκτη, σαν να μην περίμενε πως η λιτότητα που έχει επιβάλλει η Γερμανία, θα οδηγούσε σε αυτά τα αποτελέσματα.

Ανάλογες υποσχέσεις και από τον Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κατρακύλησε τρίτος στη Γαλλία και είδε την πολιτική του να αναδεικνύει το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα.

Στα λόγια οι ισχυροί ηγέτες της ΕΕ το πήραν το μήνυμα. Το θέμα είναι τι θα κάνουν πράξη τα επόμενα κρίσιμα χρόνια, στα οποία θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία της Ενωμένης Ευρώπης.

Το δείπνο των ηγετών της ΕΕ, που θα γίνει την Τρίτη στο πλαίσιο άτυπης Συνόδου Κορυφής που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα φανεί αν πράγματι η ΕΕ έχει διάθεση να προχωρήσει σε αλλαγή πλεύσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα