ΗΠΑ, Βρετανία και ΕΕ… απέναντι στον Γιανουκόβιτς

Ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε σήμερα την «εντελώς εξωφρενική» βία στο Κίεβο κι επανέλαβε την έκκλησή του προς τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να κηρύξει εκεχειρία και να συζητήσει με την αντιπολίτευση.

Ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για θέματα εθνικής ασφαλείας, δήλωσε: «οι σκηνές τις οποίες παρακολουθήσαμε χθες στο Κίεβο είναι εντελώς εξωφρενικές και δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα».

«Έχουμε πει ξεκάθαρα στην ουκρανική κυβέρνηση ότι είναι ευθύνη της να επιτρέψει

στους ανθρώπους να διαδηλώσουν», πρόσθεσε ο Ρόουντς επί του προεδρικού αεροσκάφους.

«Είμαστε αντίθετοι στη βία από όλες τις πλευρές, όμως η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να αποσύρει τα μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας, να κηρύξει εκεχειρία και να ξεκινήσει ουσιαστικές συζητήσεις με την αντιπολίτευση», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Είναι προφανές ότι οι Ουκρανοί εκτιμούν ότι (η κυβέρνηση) δεν απαντά στις νόμιμες προσδοκίες τους», σημείωσε ο Ρόουντς.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα εξέταζαν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον όσων ευθύνονται για τη βία στην Ουκρανία.

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος κάλεσε τον Γιανουκόβιτς να υποχωρήσει και να σταματήσει ο κύκλος της βίας στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και του ζήτησε “να βάλει άμεσα τέλος στη βία”.

Ο Μπαρόζο υπενθύμισε στον συνομιλητή του “τη συγκεκριμένη ευθύνη που βαραίνει την ουκρανική κυβέρνηση να αποφύγει τη βία και να εγγυηθεί τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες”, μία ημέρα μετά τις βίαιες συγκρούσεις στο Κίεβο μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών που στοίχισαν τη ζωή σε 26 ανθρώπους.

Ο Μπαρόζο προειδοποίησε επίσης τον Ουκρανό πρόεδρο ότι οι Βρυξέλλες “θα αντιδράσουν σθεναρά στην επιδείνωση της κατάστασης” και ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ θα συνεδριάσουν αύριο εκτάκτως για να συζητήσουν “στοχευμένα μέτρα εναντίον όσων ευθύνονται για τη βία”.

Στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει εξάλλου ότι ο πρόεδρός της μετέφερε στον Γιανουκόβιτς “την κατάπληξη και την ανησυχία του” για τις πρόσφατες συγκρούσεις στην Ουκρανία και “καταδίκασε τη χρήση βίας για την επίλυση της πολιτικής κρίσης”.

Keywords
Τυχαία Θέματα