Ινδία: Η αστυνομία εξευτελίζει παιδιά-θύματα σεξουαλικής κακοποίησης

Σύμφωνα με έκθεση της Human Rights Watch, η αστυνομία στην Ινδία συχνά εξευτελίζει και κακομεταχειρίζεται τα παιδιά που είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Συγκεκριμένα, η οργάνωση επισημαίνει ότι περισσότερα από 7.200 παιδιά και βρέφη πέφτουν θύματα βιασμού κάθε χρόνο στη χώρα, ενώ θεωρεί ότι πολλές ακόμα υποθέσεις μένουν αφανείς.

Στην Ινδία, τα παιδιά κακοποιούνται σεξουαλικά από συγγενείς, γείτονες, στο σχολείο και σε ιδρύματα για ορφανά, και τις περισσότερες φορές οι περιπτώσεις κακοποίησης δεν καταγγέλλονται, γιατί η οικογένεια φοβάται το κοινωνικό στίγμα.

Οι αρχές που ασχολούνται με το θέμα της κακοποίησης είναι ανεπαρκείς, ενώ οι αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση είναι «ανησυχητικά συχνές», τονίζει η HRW. Η 82σέλιδη έκθεση, υπό τον τίτλο «Breaking the Silence: Child Sexual Abuse in India», τονίζει πως η κυβέρνηση της Ινδίας όχι μόνο δεν καταφέρνει να προστατέψει τα παιδιά, αλλά αποτυγχάνει και στην περίθαλψη των θυμάτων. Πολλά παιδιά «κακομεταχειρίζονται για δεύτερη φορά από τραυματικές ιατρικές εξετάσεις και από την αστυνομία και άλλες αρχές που δεν θέλουν να ακούσουν ή να πιστέψουν τους ισχυρισμούς τους», επισημαίνεται. Ο διευθυντής της HRW, Meenakshi Ganguly, δηλώνει ότι «Τα παιδιά που γενναία παραπονιούνται για την σεξουαλική κακοποίηση, συχνά βιώνουν την απόρριψη ή αγνοούνται».

Τον προηγούμενο Μάιο, η ινδική βουλή πέρασε τον πρώτο νόμο στην ιστορία της χώρας για την προστασία των παιδιών από σεξουαλικά αδικήματα, ο οποίος αναγνωρίζει ως ποινικό αδίκημα κάθε μορφή παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Ωστόσο, η HRW υπογραμμίζει ότι οι νόμοι μόνο δεν θα βελτιώσουν την κατάσταση. Απαιτείται γενικότερη αλλαγή νοοτροπίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα