Η τρόικα έδωσε προθεσμία-τελεσίγραφο δυο εβδομάδων

Ασφυκτικές είναι πλέον οι προθεσμίες διαπραγμάτευσης με την τρόικα, καθώς το ΔΝΤ πιέζει για συμφωνία μέχρι τα μέσα Ιουλίου και εκταμίευση της δόσης μέχρι το τέλος του μήνα, διαφορετικά τίθεται εν αμφιβόλω η δική του συμμετοχή. Κι αυτό, γιατί το Ταμείο μπορεί να χρηματοδοτεί μόνο χώρες που η χρηματοδότησή τους είναι εξασφαλισμένη για τον επόμενο χρόνο και σύμφωνα με το πρόγραμμα η χρηματοδότηση

της Ελλάδας είναι εξασφαλισμένη μέχρι τον Ιούλιο του 2014.

Ωστόσο, τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά με πλέον σημαντικότερο την ένταξη 12.500 υπαλλήλων σε κινητικότητα μέχρι το τέλος Ιουνίου, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται εντελώς απροετοίμαστη και το νέο υπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να πρέπει να ετοιμάσει το σχέδιο από την αρχή.

Δεύτερο καυτό μέτωπο είναι η φορολόγηση των ακινήτων, με την τρόικα να ζητεί να διασφαλιστούν τα έσοδα ύψους 3,1 δισ. ευρώ το 2014, επιμένοντας να συνεχίσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.

Παράλληλα, οι δανειστές -που καταφθάνουν στην Αθήνα έως το Σάββατο- πιέζουν για είσπραξη του φετινού τέλους στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ σε 4 δόσεις αντί για 5, καθώς η μία από τις δύο δόσεις που θα εισπραχθούν το 2014 δεν θα εγγραφεί στα φετινά έσοδα, δημιουργώντας μία τρύπα 400 εκ. ευρώ.

Η τρόικα ζητεί νέο σχεδιασμό για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς είναι δεδομένο ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος των 2,5 δισ. για φέτος, ενώ πιέζουν για την πώληση του ΤΤ και της Proton Bank μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Προβληματισμός υπάρχει και για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, που εκτιμάται κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ για φέτος, κυρίως λόγω της τρύπας που φθάνει το 1 δισ τον ΕΟΠΥΥ και τα 600 εκ. στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η υστέρηση των φορολογικών εσόδων φθάνει τα 549 εκ. ευρώ στο πεντάμηνο, ενώ οι δανειστές πιέζουν για επιβολή της εισφοράς 0,2% στο τζίρο των επιχειρήσεων ή ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθεί η τρύπα των 600 εκ. ευρώ στη διετία.

Keywords
Τυχαία Θέματα